Назад до Шеста чакра (Аджна)

Шеста чакра (Аджна)

  1. Шеста чакра (Аджна)
  2. Цел на Шеста чакра - Разпознаване на модели
  3. Индентичност на Шеста чакра - Архетипове
  4. Форма на Шеста чакра - Образът като символ
  5. Функция на Шеста чакра - Сънища
  6. Функция на Шеста чакра - Интуиция
  7. Функция на Шеста чакра - Ясновидство
  8. Функция на Шеста чакра - Трансцендиране
  9. Фунцкия на Шеста чакра - Виждане
  10. Демон на Шеста чакра - Илюзия
  11. Формиране на Шеста чакра

Демон на Шеста чакра - Илюзия

Във възприемането на модели често изпадаме в илюзия - демона на шестата чакра. Илюзията изкривява съзнанието ни от възприемането с отворен ум, фиксирайки го върху един замръзнал образ. Илюзията е статичен образ, разположен в потока на времето, и поради тази причина е нереална. Илюзията, която имам за това как трябва да бъде дадено нещо, е обикновено образ на това, което понастоящем не е. Моята привързаност към него ме отклонява от настоящото време, където бих могъл да виждам реалистично. Фиксирането ми върху образа на моето тяло, по-слабо с пет килограма, ми пречи да оценя тялото си такова, каквото е сега. Моята илюзия за това каква трябва да бъде една връзка ме кара да критикувам всички аспекти, в които моята връзка не оправдава очакванията ми, и аз не успявам да видя значението, което тези проблеми могат да имат за мен. И тримата души, описани в началото на тази глава, страдаха от илюзия, фиксирани върху един образ, който ги отдалечаваше от ясния и автентичен живот.

Илюзиите се задържат на място чрез влагане на психическа енергия. Когато се фиксираме върху един образ, всичко става храна за неговото разкрасяване. Ако мислим, че някой не ни харесва, приемаме и най-малката дисхармония като доказателство за това. Хипохондрикът взема и най-слабата болка като доказателство за болест. Когато влагаме в илюзия, това връзва енергията ни и увековечава привързаността ни. Колкото по-привързани сме, толкова повече енергия трябва да вложим естествено, и тук изпадаме в опасността от натрапчиви идеи. Тъй като илюзията не захранва обратно енергията, която влагаме, тя не носи удовлетворение или завършеност и подобно на пристрастяване продължава да ни съблазнява с неверните си обещания.

Като подрастваща Аня се спасявала от неприятните сцени в семейството си, като четяла романтични новели. Без съзнателно да разбира това, тя беше приела илюзията за любовната връзка, която води до модела за брак, при който „и след това те заживели щастливо". Като възрастна влагаше цялото си време и енергия в своя съпруг и семейство, без никога да допуска, че бракът може да не е траен. Тъй като била вложила толкова много в този образ, тя не можела да си позволи да види сериозните недостатъци на своя брак. Отричала своето собствено малтретиране, както и това на децата си от страна на съпруга си, и това отричане я карало да влага дори още повече енергия в опита да му угоди, криейки малтретирането от своите приятели и запазвайки външния образ на щастливо семейство. Тъй като това инвестиране я откъсва от социалния й живот и финансова самостоятелност, става дори още по-важно да поддържа брака си и отричането се задълбочило. Била е непрекъснато обсебена от съпруга си, непрестанно мислела за неговите нужди за сметка на своите.

Мария била изоставена от баща си и останала с една гневна майка. За да влоши още повече положението, бащата се връщал и ги напускал няколко пъти, преди окончателно да изчезне завинаги. Като дете Мария може да си спомни времето, което прекарвала, гледайки през прозореца, наблюдавайки за неговата кола и чудейки се дали някога ще се върне. Разпознала модела и осъзнала, че дори ако се появи за малко, той си е отишъл по принцип. Така, като възрастна, Мария била обсебена от идеята, че приятелят й я изоставя. Независимо колко я уверявал той в своите намерения, тя тълкувала и най-лекото му отдръпване като знак, че „всичко свърши", налагайки един минал модел върху настоящата ситуация. Понякога се чувствала принудена да отиде до работата му просто за да види колата му, сякаш присъствието на колата й дава успокоение. И колата, и изоставянето са илюзии, чрез които тя се опитва да намери някаква хомеостаза.

Когато илюзията се подхранва от прекомерност на чакра, горните чакри се въртят бясно подобно на мотор с изключен амбреаж - много активност без никакво движение напред. Колкото повече инвестираме в една илюзия, толкова по-трудно е да я оставим. Инвестирането запечатва енергията в илюзията, придавайки й архетипови размери. Запечатани отвътре, ние падаме в капана на повтарящи се цикли, които ни откъсват от вярното разбиране.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Мн съм доволен аз
Хахааххх
Това е голяма шега :D , вярно съвпада за мене но се съмнявам това да съм точно аз , обикновен човек съм като другите това са глупости , как може човек да вярва в тези неща :D ?!
Мечтите илюзия ли са ?
Ivanka Dimitrova
https://www.youtube.com/watch?v=DzZbuuePEw0&feature=youtu.be
анонимен
това е сила,но трябва да бъде осъзната
Виж още отзиви
Коментирай
loading...