Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Четвърта чакра  »  Четвърта чакра (Анахата)  »  Функция на Четвърта чакра - Състрадание

Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

Функция на Четвърта чакра - Състрадание

Състрадание (compassion) означава да имаш разбиране, съпричастие. Във втората чакра се сблъскахме със страстта в сферата на чувствата, стремяща се да посрещне своите нужди чрез желанията на душата. Сега, в сърдечната чакра, се простираме отвъд себе си и разширяваме тази страст, за да обхванем разбирането за нуждите на другите. Сега, когато е сигурно в своята автономност и сила, егото може да се посвети с готовност на алтруизма. Ако нуждите ни са посрещнати и задоволени, сега ние можем да споделим своето изобилие с другия.

Способността да имаме състрадание към другите зависи първо от способността ни да бъдем в контакт със своите копнежи и болка. Експанзията на духа е една от сребърните обшивки на бедата. Болката ни отваря за по-дълбоко разбиране на другите и разширява нашето ограничено същество. Само чрез опита на собствените ни несгоди и изпитания можем да почерпим мъдрост и разбиране от нежното равнище на чувствата. Така състраданието е прекрасен баланс на изразяването на горните и долните чакри. Състраданието остава центрирано, но отворено, и спокойно дава място на промяната, осигурявайки както стабилността на едно хранилище, така и свободата на освобождението.

Ние сме склонни да схващаме състраданието като себеотрицателно дело. Това себеотрицателно дело в своята ярка светлина често създава една по-тъмна сянка на зависимост, негодувание и претенции, ако не и изчерпаност. Истинското състрадание е дело, което се движи с Аза, което е закотвено е Аза и е способно да отговори на Аза на другия.

Състраданието не означава, че трябва да поправим нещата. Повечето пъти не можем, но вместо да се извърнем, можем да проявим състрадание към другите. Често единият партньор иска състрадание, докато другият чувства това като претенция за промяна. „Просто искам да разбереш колко е трудно за мен да бъда сама с децата през целия ден", казва тя.

„Какво искаш да направя, да престана да ходя на работа ли?" - отговаря нетърпеливо той.

Тя изглежда наранена и фрустрирана, тъй като не това е имала предвид. Това, което е искала, е съчувствие и разбиране, а не разрешения на проблема. Искала е да чуе: "Зная, че това е трудно за теб. Ценя работата, която вършиш," Когато не можем да променим нещо, е дори още по-важно да проявяваме състрадание.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 6166

Препоръчани продукти

Коментари за Четвърта чакра (Анахата)

  1. .

    Явно много балансирана, но би трябвало да се обясни...

  2. 1.

    Който е написал тези неща има много ясно и истинно понятие за битието в неговата цялостност. Поклон!

Подобни статии

Оценка на чакрите

Оценка на чакрите

Можем да изследваме себе си като цяло, да видим как взаимодействат различните ни части вътре в нас и...
Чакра тест

Чакра тест

Теста се състои от 56 въпроса, на които можете да отговорите с пет възможности от "никога" до "винаг...