Назад до Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

  1. Четвърта чакра (Анахата)
  2. Функция на Четвърта чакра - Баланс
  3. Функция на Четвърта чакра - Ум и тяло
  4. Функция на Четвърта чакра - Анима и анимус
  5. Функция на Четвърта чакра - Състрадание
  6. Функция на Четвърта чакра - Преданост
  7. Функция на Четвърта чакра - Любов
  8. Демон на Четвърта чакра - Тъга
  9. Формиране на Четвърта чакра

Функция на Четвърта чакра - Състрадание

Състрадание (compassion) означава да имаш разбиране, съпричастие. Във сърдечната чакра, се простираме отвъд себе си и разширяваме тази страст, за да обхванем разбирането за нуждите на другите. Сега, когато е сигурно в своята автономност и сила, егото може да се посвети с готовност на алтруизма. Ако нуждите ни са посрещнати и задоволени, сега ние можем да споделим своето изобилие с другия.

Способността да имаме състрадание към другите зависи първо от способността ни да бъдем в контакт със своите копнежи и болка. Експанзията на духа е една от сребърните обшивки на бедата. Болката ни отваря за по-дълбоко разбиране на другите и разширява нашето ограничено същество. Само чрез опита на собствените ни несгоди и изпитания можем да почерпим мъдрост и разбиране от нежното равнище на чувствата. Така състраданието е прекрасен баланс на изразяването на горните и долните чакри. Състраданието остава центрирано, но отворено, и спокойно дава място на промяната, осигурявайки както стабилността на едно хранилище, така и свободата на освобождението.

Ние сме склонни да схващаме състраданието като себеотрицателно дело. Това себеотрицателно дело в своята ярка светлина често създава една по-тъмна сянка на зависимост, негодувание и претенции, ако не и изчерпаност. Истинското състрадание е дело, което се движи с Аза, което е закотвено е Аза и е способно да отговори на Аза на другия.

Състраданието не означава, че трябва да поправим нещата. Повечето пъти не можем, но вместо да се извърнем, можем да проявим състрадание към другите. Често единият партньор иска състрадание, докато другият чувства това като претенция за промяна. „Просто искам да разбереш колко е трудно за мен да бъда сама с децата през целия ден", казва тя.

„Какво искаш да направя, да престана да ходя на работа ли?" - отговаря нетърпеливо той.

Тя изглежда наранена и фрустрирана, тъй като не това е имала предвид. Това, което е искала, е съчувствие и разбиране, а не разрешения на проблема. Искала е да чуе: "Зная, че това е трудно за теб. Ценя работата, която вършиш," Когато не можем да променим нещо, е дори още по-важно да проявяваме състрадание.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Панайот
Ако всички чакри са пробити, как се решава този проблем
Анонимен
Който е написал тези неща има много ясно и истинно понятие за битието в неговата цялостност. Поклон!
Мириан
Явно много балансирана, но би трябвало да се обясни...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...