Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Формиране на чакрите  »  Четвърта чакра - от 4 до 7 години

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Четвърта чакра - от 4 до 7 години

Четвъртата чакра се развива, когато човек остави упоритата егоцентричност на третата чакра и започне да проявява интерес към отношения извън първичните отношения с майката и бащата. Това не означава, че сърцето не е било вече отворено, както ще свидетелства всеки родител на малко дете. В по-ранните фази сърцето е отворено, но не разбиращо, тъй като не съзнава своята любов. Когато четвъртата чакра се събуди, любовта става по-съзнателна, тоест поведението съзнателно се адаптира, за да получи или изрази любов.

Автономността, развита в третата чакра, формира основа за отношения с другите. Отношенията вътре в семейството осигуряват първия модел на детето за това как да формира своите отношения. Сега детето интернализира тези семейни отношения и започва да има другари по игра, свои връстници. Естеството на всички тези отношения влияе в голяма степен на самооценката на детето и поради тази причина отхвърлянето или загубата могат да бъдат особено вредни на този етап.

Светът на семейството е социалната основа за влизане в по-големия свят на училището или детската градина. Концептуалното мислене дава възможност на детето да възприеме света като сложен комплекс от отношения, а научаването на тези отношения е преобладаващата задача. „Защо огънят топли?" „Защо майката на Сузи кара различна кола?" „Защо татко има брада, а ти нямаш?" Да се научи как се отнасят тези неща едно към друго, е главният фокус на съзнанието на този етап.

Този етап възвестява формирането на нашите програми за отношения и нашата социална идентичност. Успешното формиране на здрава социална идентичност се базира на себеприемането, което същевременно позволява и приемането на другите. Ериксън нарича този етап инициативен или виновен, с решение, осъществяващо посока и цел, важни за следващото по-горно равнище.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 4041

Препоръчани продукти

Коментари за Формиране на чакрите

  1. .

    5chakra

  2. 1.

    Мисля,че описанието за формирането на втора чакра е невярно! Не от 6 месеца до годинката,а от годинката до 18-тия месец...

Подобни статии

Балансиране на Пета чакра

Балансиране на Пета чакра

Лечението на петата чакра включва разнообразие от много равнища едновременно, минаващи от физическот...
Шеста чакра (Аджна)

Шеста чакра (Аджна)

Шестата чакра е също така известна като Ajna (Ajna = възприемане). Тя се намира в челото, точно межд...
Травми на Шеста чакра

Травми на Шеста чакра

Само заради ясната сила на интелекта говорим за визуализацията като нещо отделно от останалия опит. ...
Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

И ето че ние пристигнахме. Седма чакра се нарича още Коронна или Теменна и се намира на върха на гла...