Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Формиране на чакрите  »  Четвърта чакра - от 4 до 7 години

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Четвърта чакра - от 4 до 7 години

Четвъртата чакра се развива, когато човек остави упоритата егоцентричност на третата чакра и започне да проявява интерес към отношения извън първичните отношения с майката и бащата. Това не означава, че сърцето не е било вече отворено, както ще свидетелства всеки родител на малко дете. В по-ранните фази сърцето е отворено, но не разбиращо, тъй като не съзнава своята любов. Когато четвъртата чакра се събуди, любовта става по-съзнателна, тоест поведението съзнателно се адаптира, за да получи или изрази любов.

Автономността, развита в третата чакра, формира основа за отношения с другите. Отношенията вътре в семейството осигуряват първия модел на детето за това как да формира своите отношения. Сега детето интернализира тези семейни отношения и започва да има другари по игра, свои връстници. Естеството на всички тези отношения влияе в голяма степен на самооценката на детето и поради тази причина отхвърлянето или загубата могат да бъдат особено вредни на този етап.

Светът на семейството е социалната основа за влизане в по-големия свят на училището или детската градина. Концептуалното мислене дава възможност на детето да възприеме света като сложен комплекс от отношения, а научаването на тези отношения е преобладаващата задача. „Защо огънят топли?" „Защо майката на Сузи кара различна кола?" „Защо татко има брада, а ти нямаш?" Да се научи как се отнасят тези неща едно към друго, е главният фокус на съзнанието на този етап.

Този етап възвестява формирането на нашите програми за отношения и нашата социална идентичност. Успешното формиране на здрава социална идентичност се базира на себеприемането, което същевременно позволява и приемането на другите. Ериксън нарича този етап инициативен или виновен, с решение, осъществяващо посока и цел, важни за следващото по-горно равнище.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 3913

Препоръчани продукти

Коментари за Формиране на чакрите

  1. .

    5chakra

  2. 1.

    Мисля,че описанието за формирането на втора чакра е невярно! Не от 6 месеца до годинката,а от годинката до 18-тия месец...

Подобни статии