Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Формиране на чакрите  »  Трета чакра - от 18 месеца до 4 години

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Трета чакра - от 18 месеца до 4 години

Третата чакра започва с периода на опита за автономност, който настъпва с „ужасните две години" (известни и като етап на волята). Сега детето успешно се е „излюпило" от майката и е достатъчно сигурно в тази си откъснатост, за да иска да експериментира със своята воля. Онова, което е било само безсилно искане във втората чакра, сега се превръща в акт на волята с някаква малка надежда за успех. Развитието на езика позволява на детето да възприема времето в термините на причина и следствие. Това разбиране му дава възможност да започне да контролира импулсите и тяхното бавещо се задоволяване. (Ако изям зеленчука си, ще получа десерт.) Тук несъзнателните, инстинктивни състояния на двете по-долни чакри започват да се контролират съзнателно, бележейки появата на съзнателното Аз и събуждането на егото.

Детето на този етап е естествено центрирано в себе си и иска да утвърди чувство за личностност, сила и способността за себетворчество и себеопределение. То осъзнава себе си като отделна същност и сега е фокусирано върху динамиката на силата, като изследва и развива своята лична воля.

Важното постижение тук е чувството за автономност и воля, балансирани хармонично с чувството за другите. Пречупването на волята на детето е крайно вредно, тъй като позволява на детето едно прекомерно чувство за контрол без ограничение. Ериксън отнася към този етап автономността или срама и съмнението. Здравото решение осъществява силата и волята.

Това е формирането на лична его-идентичност, фокусирана главно върху самоопределянето.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 4121

Препоръчани продукти

Коментари за Формиране на чакрите

  1. .

    5chakra

  2. 1.

    Мисля,че описанието за формирането на втора чакра е невярно! Не от 6 месеца до годинката,а от годинката до 18-тия месец...

Подобни статии

Идентичности на чакрите

Идентичности на чакрите

Ако нашите права останат ненакърнени или успеем да си ги възстановим, тогава имаме добрия шанс да до...
Оценка на чакрите

Оценка на чакрите

Можем да изследваме себе си като цяло, да видим как взаимодействат различните ни части вътре в нас и...
Чакра тест

Чакра тест

Теста се състои от 56 въпроса, на които можете да отговорите с пет възможности от "никога" до "винаг...