Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Формиране на чакрите  »  Трета чакра - от 18 месеца до 4 години

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Трета чакра - от 18 месеца до 4 години

Третата чакра започва с периода на опита за автономност, който настъпва с „ужасните две години" (известни и като етап на волята). Сега детето успешно се е „излюпило" от майката и е достатъчно сигурно в тази си откъснатост, за да иска да експериментира със своята воля. Онова, което е било само безсилно искане във втората чакра, сега се превръща в акт на волята с някаква малка надежда за успех. Развитието на езика позволява на детето да възприема времето в термините на причина и следствие. Това разбиране му дава възможност да започне да контролира импулсите и тяхното бавещо се задоволяване. (Ако изям зеленчука си, ще получа десерт.) Тук несъзнателните, инстинктивни състояния на двете по-долни чакри започват да се контролират съзнателно, бележейки появата на съзнателното Аз и събуждането на егото.

Детето на този етап е естествено центрирано в себе си и иска да утвърди чувство за личностност, сила и способността за себетворчество и себеопределение. То осъзнава себе си като отделна същност и сега е фокусирано върху динамиката на силата, като изследва и развива своята лична воля.

Важното постижение тук е чувството за автономност и воля, балансирани хармонично с чувството за другите. Пречупването на волята на детето е крайно вредно, тъй като позволява на детето едно прекомерно чувство за контрол без ограничение. Ериксън отнася към този етап автономността или срама и съмнението. Здравото решение осъществява силата и волята.

Това е формирането на лична его-идентичност, фокусирана главно върху самоопределянето.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 4272

Препоръчани продукти

Коментари за Формиране на чакрите

  1. .

    5chakra

  2. 1.

    Мисля,че описанието за формирането на втора чакра е невярно! Не от 6 месеца до годинката,а от годинката до 18-тия месец...

Подобни статии

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...
Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Ако ударя опънатата струна на китара, това поражда звук. Ако я ударя силно, се получава силен звук. ...
Състояния на Пета чакра

Състояния на Пета чакра

Прекомерността или недостатъчността в гърлената чакра се разпознават лесно. Тъй като тя е вратата ме...
Балансиране на Пета чакра

Балансиране на Пета чакра

Лечението на петата чакра включва разнообразие от много равнища едновременно, минаващи от физическот...