Назад до Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

  1. Формиране на чакрите
  2. Първа чакра - утроба до 12 месеца
  3. Втора чакра - от 6 до 12 месеца
  4. Трета чакра - от 18 месеца до 4 години
  5. Четвърта чакра - от 4 до 7 години
  6. Пета чакра - от 7 до 12 години
  7. Шеста чакра - младежка възраст
  8. Седма чакра - ранна зрелост и по-нататък

Пета чакра - от 7 до 12 години

Това е етапът на творческото изразяване. Щом е развита социалната идентичност и човек разбира основните отношения между себе си и света, настъпва един период на лична съзидателност. Ако предходните етапи са преминали добре, тогава детето има здраво чувство за себе си и е изпълнено енергетично и емоционално. Сега е налице желание да задвижи тази енергия към творчество, към акта да върне нещо, да принесе нещо на света. Способността да направи това приношение и да бъде оценено заради него е много важна за запазването на его-силата. Сега детското мислене действа на по-символно ниво, позволяващо съзидателност и по-абстрактно мислене (конкретните действия на Пиаже).

Ериксън нарича този етап изобретателност или малоценност, в който решението е едно чувство за компетентност. Това е период на експанзия, експериментиране и творчество. Поради тази причина е важно естественото любопитство и съзидателност на детето да бъдат подкрепяни. Важно е също така да се формират здрави форми на общуване.

Това е формирането на творческата идентичност с нейното важно свойство себеизразяване.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Mila Viktorova
Мисля,че описанието за формирането на втора чакра е невярно! Не от 6 месеца до годинката,а от годинката до 18-тия месец...
elena karageorgieva
5chakra
Виж още отзиви
Коментирай
loading...