Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Формиране на чакрите  »  Втора чакра - от 6 до 12 месеца

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Втора чакра - от 6 до 12 месеца

Втората чакра, която се характеризира с двойственост, усещане, чувство и подвижност, достига до съзнателното внимание около шестия месец, когато зрителната активност позволява на детето да се фокусира върху външни обекти и да добие по-широка зрителна перспектива. Забележимо състояние на будност настъпва, когато детето започне да седи и за пръв път осъзнае нещата в непосредствена близост."

Когато детето се научи да пълзи и ходи, то развива способността да се отделя от майка си и преживява кратки епизоди на независимост. Наречено от Маргарет Малер излюпващо се (hatching), бебето започва да открива, че е отделно Аз, излюпващо се от яйцеподобната симбиоза на първата чакра. Тъй като то е все още много зависимо от майката, това откритие е едновременно плашещо и възбуждащо, и следователно натоварено с амбивалентност, когато то се гмурва в един свят на различност и избори. Макар че първият етап на Ериксън на доверие или недоверие включва и този период, аз бих обозначила този етап с отделно име, чиято характеристика е конфликтът на раздялата или привързаността.

Когато детето изследва, то изживява своите първи различавания като бинарни избори - добро и лошо, удоволствие и болка, близост и разстояние, Аз и другите. На този етап тези различавания по-скоро се чувстват, отколкото разбират. В този момент детето е цялото потребност, усещане и желание.

Потребностите искат да бъдат задоволени. Усещането дава път на желанието. Потребностите и желанията бележат мотивацията за придвижване - виждаш нещо и се придвижваш към него, сливаш се с него и го инкорпорираш (най-често чрез устата). Тъй като езикът още не е развит, първото средство на общуване е чрез емоцията, на която, надяваме се, се реагира по един внимателен и смислен начин.

Този етап е фокусиран върху формирането на емоционална идентичност, която се интересува главно от себеудовлетворяването.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 4225

Препоръчани продукти

Коментари за Формиране на чакрите

  1. .

    5chakra

  2. 1.

    Мисля,че описанието за формирането на втора чакра е невярно! Не от 6 месеца до годинката,а от годинката до 18-тия месец...

Подобни статии

Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Преминахме през Земята и Водата на Първа и Втора чакри и достигаме до Огъня на Трета чакра. Запознах...
Травми на Трета чакра

Травми на Трета чакра

Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...
Състояния на Първа чакра

Състояния на Първа чакра

Преди да се използват повечето упражнения, е необходимо да се определи прекомерността и недостатъчно...