Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Трета чакра  »  Трета чакра (Манипура)  »  Функция на Трета чакра - Сила

Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Функция на Трета чакра - Сила

За да преминем през тази чакра към следващата, ни е необходимо да преформулираме нашето понятие за силата, за да се превърне в понятие, което повишава, засилва, укрепва и развива. Както Слънцето подхранва растежа, така трябва да го правят и нашите структури на силата. Те трябва да внасят спокойствие, а не да заплашват съществуването на нашия вид, на ресурсите ни и на нашата увереност и способност да си сътрудничим. Ние се нуждаем от това, да погледнем на силата като на гориво за развитие, а не като на ограничение за растежа. Нуждаем се от това, да видим една сила, която укрепва различните индивиди и култури едновременно, а не само някои от тях за сметка на други. Как можем да променим това положение?

Произхождаща от латинския корен подере, „способен съм", силата (power) е способността да правим промяна и тя съществува само поради една причина - трансформацията. Когато старото на драсне своята цел, е време то да се трансформира в нещо ново. Силата не е нещо, а начин. Тя е процес на реализиране.

Имаме сила, когато се осмеляваме да живеем автентично, когато стигаме вътре в себе си и казваме голата истина. Колкото повече се осмеляваме да поемаме рискове, да питаме или да устояваме на напора да вървим срещу добрите си чувства, толкова по-лесни стават за нас тези неща. Силата възниква, когато сме готови да правим грешки и да носим отговорност за тях, да се учим от тях и да ги поправяме.

Преобладаващият днес възглед в света все още е този на разделянето. Нашите науки разглеждат материята от позицията на частиците - отделни елементи, които са части от едно цяло. Западната медицина лекува частите на тялото като отделни болни елементи, а не ум-тялото като едно цяло. Гледаме на хората, страните, земите, културите, народите, периодите от историята - на всичко това като на отделени, изолирани градивни тухлички, които трябва да бъдат преброени и пренесени, координирани с помощта на контрола вместо с помощта на естествения ред. Този вид сила изисква усилие, работа, непрекъснато внимание и бдителност. Хората трябва да бъдат държани в подчинение, непрекъснато сплашвани и следователно грижливо защитавани. Позициите ни никога не са сигурни, но изискват все по-голяма защита. Ние прекрачваме своите граници, изчерпваме вътрешните си ресурси, за да крадем богатство от външните. Поради нашите объркани представи смятаме това за увеличаване на своята сила - чрез увеличаване на това, което сме в състояние да управляваме, това, над което притежаваме власт.

Системата на чакрите определя силата по напълно различен начин. Понеже всяка чакра се изгражда върху тези под нея, понятието за силата на третата чакра се свежда до комбинация и взаимодействие. То не отрича, че съществуват различия и противоположности, а поставя ударението върху многообразието на света. Превръща това в капитал чрез съчетаването на противоположностите, за да създаде целостността, смекчава разделеността посредством сътрудничество, сближава различието чрез оценяване на разнообразието. В разнообразието има сила, когато то може да бъде канализирано по цялостен начин от едно по-всеобхватно ниво.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 3 оценки
прегледи 7726

Препоръчани продукти

Коментари за Трета чакра (Манипура)

 1. .

  Blagodarja na horata koito sa vzeli ucastie za sastavjaneto na tozi sait Mnogo polezen i interesen

 2. 1.

  Prekrasno napisano!

 3. 2.

  Направих си теста и резултатът е 0% за трета чакра.....затворена.... :(

 4. 3.

  Дотук всичко беше добре, но статията за Самоуважението е малко изсмукана от пръстите... Изводите са доста повърхностни. Това е изключително важна функция и авторите трябва да направят по-сериозна редакция. Като цяло сайта е много добър.

Подобни статии