Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Трета чакра  »  Трета чакра (Манипура)  »  Функция на Трета чакра - Автономност

Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Функция на Трета чакра - Автономност

Напредъкът от по-долните към по-горните чакри е напредък от индивидуалност към универсалност. Тръгваме от едно слято състояние, после се отделяме и ставаме независими, за да се издигнем евентуално в един по-голям свят, този път като съзнателни индивиди.

Можем да схващаме третата чакра като първа скорост на системата. Тя ни поддържа заземени и ангажирани, мотивирани и активни. Запазва целостта на индивидуалното Аз, когато то си взаимодейства със света. По-горните чакри ни свързват с универсалното чрез общуването, виждането и разбирането. Ако хвърлим поглед напред, ще видим, че в сърдечната чакра извършваме количествен скок, достигайки до такова място в Моста на дъгата, където индивидуалното и универсалното се събират в съвършен баланс Но преди да се осъществи това събиране, е необходимо ясно да разберем, че сме отделни, неповторими индивиди. Ако нямаме силно самосъзнание, необятността на универсалното ще ни победи.

Следователно автономността става необходимо постижение на третата чакра. Без автономност любовта на сърдечната чакра се основава по-скоро на бедност, отколкото на сила, на желание за бягство, отколкото за разширение. Балансираната връзка позволява на личностите, участващи в нея, да бъдат отделни същества, да запазят своята индивидуалност, да следват собствения си растеж и да се съберат по избор и воля, в свобода и цялостност. Това право не може да бъде дарено от партньора (или някой друг за този въпрос), ако първо го нямаме вътре в себе си.

Автономността е жизненоважна за личната отговорност. Ако не можем да схванем себе си като отделни същества, не можем да поемаме отговорност за своите действия. Оставаме пасивни и безотговорни, често хленчещи и оплакващи, се от състоянието на своите дела, ръководени от нетрайната прищявка на групата, културата, партньорите или родителите ни.

Липсата на автономност често се характеризира с обвиняване. Ако обвиняваме другите за своите проблеми, ние все още не сме се индивидуализирали. Това често се вижда в двойки, които са прекалено вплетени един с друг. Обвиняването поставя и волята, и отговорността извън нас. Ако сме заземени в своята автономност, тогава ние сме причината за своя живот и сме способни да поемаме съответната отговорност и сила. Само когато поемаме отговорност, можем действително да направим промяна. Ако считаме за виновен някой друг, можем само да чакаме той да се промени. Можем да чакаме вечно.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 9192

Препоръчани продукти

Коментари за Трета чакра (Манипура)

 1. .

  Blagodarja na horata koito sa vzeli ucastie za sastavjaneto na tozi sait Mnogo polezen i interesen

 2. 1.

  Prekrasno napisano!

 3. 2.

  Направих си теста и резултатът е 0% за трета чакра.....затворена.... :(

 4. 3.

  Дотук всичко беше добре, но статията за Самоуважението е малко изсмукана от пръстите... Изводите са доста повърхностни. Това е изключително важна функция и авторите трябва да направят по-сериозна редакция. Като цяло сайта е много добър.

Подобни статии

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Развитието на уменията и представите, свързани с всяка чакра, се извършва постепенно в живота, като ...
Идентичности на чакрите

Идентичности на чакрите

Ако нашите права останат ненакърнени или успеем да си ги възстановим, тогава имаме добрия шанс да до...
Оценка на чакрите

Оценка на чакрите

Можем да изследваме себе си като цяло, да видим как взаимодействат различните ни части вътре в нас и...
Чакра тест

Чакра тест

Теста се състои от 56 въпроса, на които можете да отговорите с пет възможности от "никога" до "винаг...