Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Трета чакра  »  Трета чакра (Манипура)  »  Демон на Трета чакра - Срам

Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Демон на Трета чакра - Срам

Срамът е демонът на третата чакра. Той е обратно пропорционален на личната сила - колкото по-голям е срамът, толкова по-малко силни се чувстваме и толкова по-трудно е за егото да се формира. Срамът блокира освобождаващия ток и пречи на енергията, издигаща се от долните чакри, да се оформи в ефективно действие. Изпитваме срам от себе си и следователно от своите основни инстинкти, които тогава трябва да бъдат контролирани от ума. В резултат вързаните от срам личности се чувстват затруднени и могат да изпаднат в модели на натрапчиво повторение и привикване.

Когато издигащият се, освобождаващият ток се спре в третата чакра, проявяващият, насочен надолу ток на съзнанието се увеличава. Умът ръководи нещата, привързвайки биологичната енергия към контролирани и приети модели, създавайки понятието вързан от срам. Вързаните от срам хора уважават повече мислите, отколкото инстинктите си, особено вътрешните гласове, които непрестанно им казват колко некадърни и посредствени са. Спонтанността им е ограничена от вътрешна критичност и контрол и енергията им е замръзнала във волята.

Тъй като природните инстинкти не могат никога да бъдат напълно потиснати, те периодично изригват във формите на сянката, които само увеличават чувството на срам и неадекватност. Когато се държим лошо, губим настроението си, разпадаме се или имаме пропуски в бдящия си себеконтрол, ние изпадаме в по-дълбок срам. Примери за това са човекът на диета или на лекарства, който непрекъснато гуляе, или предприемачът, който саботира работата и успеха с отлагане и пасивно-агресивно поведение. Блокажът във волята пречи на насочения надолу ток да влезе във втората чакра с нейната ориентация към удоволствието, така че тези дейности рядко им носят някакво действително удоволствие. Срамът е някак омекотен от страданието и потребността да създава отново нещастие и неуспех държи съответния човек в много жалко и илюзорно състояние на равновесие.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 9161

Препоръчани продукти

Коментари за Трета чакра (Манипура)

 1. .

  Blagodarja na horata koito sa vzeli ucastie za sastavjaneto na tozi sait Mnogo polezen i interesen

 2. 1.

  Prekrasno napisano!

 3. 2.

  Направих си теста и резултатът е 0% за трета чакра.....затворена.... :(

 4. 3.

  Дотук всичко беше добре, но статията за Самоуважението е малко изсмукана от пръстите... Изводите са доста повърхностни. Това е изключително важна функция и авторите трябва да направят по-сериозна редакция. Като цяло сайта е много добър.

Подобни статии

Първа чакра (Муладхара)

Първа чакра (Муладхара)

Първата чакра е основа на цялата система на чакрите. Тя е разположена в основата на гръбначния стълб...
Травми на Първа чакра

Травми на Първа чакра

Всичко, което заплашва оцеляването, като например родова травма, изоставяне, пренебрегване, сериозна...
Травми на Трета чакра

Травми на Трета чакра

Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...