Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Четвърта чакра  »  Травми на Четвърта чакра  »  Изопачени представи за любовта

Травми на Четвърта чакра

Травми на Четвърта чакра

Изопачени представи за любовта

Конфликтните отношения изкривяват нашата представа за любовта. Тъй като детето е така зависимо, в ума му няма място за противоречието между любов и малтретиране. За да запазят своя свят постоянен, децата отричат въздействията на малтретирането или обвиняват себе си, че го заслужават. Дори актовете на жестокост те виждат като актове на любов. Когато едно дете бива бито и му казват: „Това ми причинява толкова болка, колкото и на тебе. Правя го само защото те обичам , на детето се дава много странно съобщение за това какво е любовта. То приравнява любовта с болката и малтретирането. Бидейки получател на тази любов, негов дълг става да понася болката и да не я поставя под въпрос. В подходящо озаглавената си книга За твое добро Алис Милър казва: „Когато онова, което ми е сторено, е било сторено за мое добро, тогава от мен се очаква да приема това третиране като важна част от живота и не да го поставям под въпрос."11 Това приемане въздейства на сърдечната ни чакра, както и на по-горните три чакри, повлиявайки на способността ни да казваме истината, да виждаме ставащото и изобщо да питаме.

По-късно в отношенията ни като възрастни може да бъдем слепи за злоупотребата от страна на нашия партньор. Не вярваме напълно, че биваме малтретирани, носейки в сърцата си илюзията, че сме обичани. Брадшоу е нарекъл това плен на фантазията (fantasy bond). Това е една илюзия, която ни кара да вярваме, че нашият партньор (баща, майка, приятел, любовник) действително ни обича - може би днес просто е лош ден, направили сме нещо лошо или утре ще бъде по-добре. Знаем, че нещата ще се променят, ако само направим това или не направим онова. Извиняваме неговото поведение и продължаваме да приемаме онова, което нормално би било неприемливо. Тъй като детето има постоянна потребност да се чувства обичано на всяка цена, то си фантазира за една любов, когато такава в действителност не съществува.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 6758

Препоръчани продукти

Коментари за Травми на Четвърта чакра

 1. .

  othvarliha lubovta mi ot strah,no ostana dalboko priatelstvo zavinagi.....

 2. 1.

  privlichame se, az semeina,toi razveden,no reshihme da bademe dobri priateli

 3. 2.

  Много много ми допада гледната точка, благодаря!

 4. 3.

  Отхвърлянето е голяма тема в моя живот.. била съм много обичана.. и винаги пренебрегвана.. приемана за даденост.. или оставена на себе си, защото "може сама да се справи".. "тя е твърде самостоятелна".. "винаги има собствено мнение".. И се харесвам такава.. а детето в мен продължава да иска някой да го гушка :) и глези ..

Подобни статии

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Развитието на уменията и представите, свързани с всяка чакра, се извършва постепенно в живота, като ...
Идентичности на чакрите

Идентичности на чакрите

Ако нашите права останат ненакърнени или успеем да си ги възстановим, тогава имаме добрия шанс да до...
Оценка на чакрите

Оценка на чакрите

Можем да изследваме себе си като цяло, да видим как взаимодействат различните ни части вътре в нас и...
Чакра тест

Чакра тест

Теста се състои от 56 въпроса, на които можете да отговорите с пет възможности от "никога" до "винаг...