Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Четвърта чакра  »  Травми на Четвърта чакра  »  Внедрени отношения

Травми на Четвърта чакра

Травми на Четвърта чакра

Внедрени отношения

Всички актове на злоупотреба се случват в контекста на отношението. Така отношението се превръща в полето, на което се интерпретират всички събития, и основата, на която по-късно те се внедряват. Внедрените отношения формират архетиповите компоненти на нашата психика. Нашето отношение към майка ни започва да представлява нещо повече от чувството ни към мама, то влияе на разбирането ни за архетиповия символ на Майката, както и на женското изобщо. Ако майка ни ни е малтретирала, нашето вътрешно отношение към женското и всички негови представители ще бъде увредено. Ако тя е сдържала тези женски качества, ние ще очакваме те да бъдат сдържани навсякъде, дори от мъжете. Ако ги е използвала като средства за контрол, ние ще се страхуваме да бъдем контролирани от своята потребност от тях. Тъй като проектираме това увреждане върху жените, които срещаме в живота, откриваме, че контактуваме повече със своя увреден вътрешен образ на женското, отколкото с действителните жени, които срещаме. Нашият гняв, очаквания, защити и потребности биват втъкани в отношението и могат да бъдат вплетени във вътрешната рамка на партньора ни, която също може да е повредена. Това наистина е основа за бъркотия! Тогава имаме двама души, общуващи по-скоро въз основа на своите рани и защити, отколкото на базата на своята цялостност. Те не се виждат един друг, а виждат по-скоро собствените си проекции. За нещастие това е често явление.

Начинът, по който нашият баща се е отнасял към нас, влияе на отношението ни към всички мъже, както и на нашето вътрешно мъжко. Начинът, по който се отнасяме към мъжките качества агресия, авторитет, логика или инициатива, и начинът, по който проектираме тези качества върху мъжете, имат важни последици за нашите отношения."

Често избираме същия вид личност като своя родител, очаквайки различни резултати.

Харвил Хендрикс в своята книга бестселър Да получиш любовта, от която се нуждаеш нарича внедреното отношение към нашата майка или баща имаго. Имагото е „картина, съставена от хората, които са ни влияли много силно в ранна възраст". Този образ не е формиран в съзнателния ум, а прилича на шаблон, изрязан в нервната система в продължение на години постоянно взаимодействие с нашето семейство. Той програмира нашите реакции, защити, поведения и интерпретации на събития. Той става част от нашата характерова броня, част от личността ни.

Нашето отношение към внедрените архетипови сили определя отношението ни към света. Дали се отнасяме към света от позицията на отговорност или бунт, с очакване на приемане или отхвърляне, всичко това остава част от програмата на нашите отношения. Първият отпечатък, оформящ тази програма, е семейството. Само чрез разгадаване на тези първични отношения можем да се надяваме да открием себерефлективното съзнание, необходимо, за да ликвидираме превърналите се в навик модели и да създадем нови и продуктивни отношения.

Настоящите ни отношения винаги предоставят базата за трениране на този процес. Те ни поставят на острието на нашия растеж, защото кой друг знае най-добре нашите надежди и страхове, сили и слабости освен интимния ни партньор? Кой освен партньора ни е най-доброто огледало на нашия растеж?

Сърдечната чакра се отнася до свързаността. Неинтегрираните части от нас, които не са свързани в сърцето с любов, ще потърсят свързаност другаде. Нашето засрамено малко дете може да се свърже с критичния родител на партньора ни и постоянно да възсъздава една динамика, която поддържа чувството ни на некадърност. Отхвърленият ни гняв може да потърси някой, който поддържа настроение, даващо ни широки възможности да възстановим тази изгубена част от нас. Нашите различни Аз търсят връзки, които са трайни.

За нещастие моделите на свързване не винаги са весели. Може да бъдем хванати в техния капан, да бъдем потискани от тях. Загубваме свежестта на умението да виждаме партньора си такъв, какъвто той действително е, и вместо това виждаме само критичния родител, нуждаещото се дете или отхвърлящия аспект на неговата личност. Единственият начин да ликвидираме тези модели е да осъзнаем тези отношения вътре в нас - да чуем, открием и почетем множеството аспекти на нашата вътрешна комплексност.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 6189

Препоръчани продукти

Коментари за Травми на Четвърта чакра

 1. .

  othvarliha lubovta mi ot strah,no ostana dalboko priatelstvo zavinagi.....

 2. 1.

  privlichame se, az semeina,toi razveden,no reshihme da bademe dobri priateli

 3. 2.

  Много много ми допада гледната точка, благодаря!

 4. 3.

  Отхвърлянето е голяма тема в моя живот.. била съм много обичана.. и винаги пренебрегвана.. приемана за даденост.. или оставена на себе си, защото "може сама да се справи".. "тя е твърде самостоятелна".. "винаги има собствено мнение".. И се харесвам такава.. а детето в мен продължава да иска някой да го гушка :) и глези ..

Подобни статии

Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Ако ударя опънатата струна на китара, това поражда звук. Ако я ударя силно, се получава силен звук. ...
Състояния на Пета чакра

Състояния на Пета чакра

Прекомерността или недостатъчността в гърлената чакра се разпознават лесно. Тъй като тя е вратата ме...
Балансиране на Пета чакра

Балансиране на Пета чакра

Лечението на петата чакра включва разнообразие от много равнища едновременно, минаващи от физическот...
Шеста чакра (Аджна)

Шеста чакра (Аджна)

Шестата чакра е също така известна като Ajna (Ajna = възприемане). Тя се намира в челото, точно межд...
Травми на Шеста чакра

Травми на Шеста чакра

Само заради ясната сила на интелекта говорим за визуализацията като нещо отделно от останалия опит. ...