Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Първа чакра  »  Травми на Първа чакра  »  Изоставяне

Травми на Първа чакра

Травми на Първа чакра

Изоставяне

Изоставянето, било то физическо или емоционално, пряко влияе на нашето оцеляване. Едно дете, което не е докосвано достатъчно, изпитва един вид изоставяне, дори когато останалите грижи са осигурени. Физическото отглеждане е така съществено, че децата от учреждения, лишени от допир, често умират от една болест, наречена маразъм, гръцка дума, означаваща линеене. Те просто нямат достатъчно енергия, за да се формират само от храната. През 20- те години на XX век изследвания разкриват рата на смъртност на бебета от сиропиталища от 90 до 100%; малкият брой оцелели бебета са онези, които са имали щастието да пребивават в сиропиталища за кратки периоди.

Изоставянето може да бъде фино или очебийно. По всяко време, когато едно малко дете е отделено от своя рожден родител, то се чувства някак изоставено. Кратките периоди на раздяла са нормални и не причиняват трайно увреждане. По-дългите периоди  като например продължителни болнични престои, разводи или дълги пътувания извън града създават дълбока несигурност. След такива раздели е важно на детето да се посветят повече внимание и грижи.

Когато детето е осиновено, съществува първично изоставяне от страна на рождения родител, дори ако това е било планирано. Необходимо е осиновителите да компенсират тревогата на детето от раздялата, като го обезпечават с постоянна любов и сигурност - повече от необходимите за обикновените деца.

Изоставянето заплашва нашето оцеляване. То ни кара да се чувстваме нежелани и ние се съмняваме в правото си да бъдем тук. To поражда страх, които може да задържи подходящите реакции в обикновени ситуации. Например ако се страхуваме от изоставяне като възрастни, в своите връзки ние може да се страхуваме да говорим за нещата, които не харесваме, от страх да не бъдем изоставени отново. Или може да приемаме твърде лесно едно изоставяне и да тълкуваме най-леката критика или промяна на настроението от страна на нашия партньор като знак, че сме нежелани. Като възрастни може да изпитваме празнотата на изоставянето отново всеки път, когато загубата на някой любим ни кара да се чувстваме като разпадащи се. Самото тяло може да отрази тази катастрофа с хронично ненатоварване на мускулите, слабост на краката и изгърбване на горната част на гърба, сякаш гръбначният стълб не може да се държи съвсем изправен.

Изоставянето през формиращите години често довежда в резултат до прекомерна първа чакра - такава, която свръхкомпенсира чрез придържане към сигурността, храната, любимия или към рутинности. Например може да не сте доволни от работата си, но да се схрахувате да я напуснете от страх, че няма да намерите нищо друго. Или връзката ви да не е задоволителна, но да сте убедени, че ще останете завинаги сами, ако я прекъснете. Може да имате много пари в банката, но никога не сте в състояние да ги похарчите. Така се придържате към сигурността на това което имате, по същество влагайки енергията си в един поддържащ модел, който ви осигурява фалшива сигурност. Лишени от основно доверие, вие се страхувате от промяната.

Изоставянето от други създава и наклонност към изоставяне (зарязване) въобще. Например може изоставите всичко, което правите, при най-малкото прекъсване. Да се грижите малко за тялото си, забравяте да ядете или да се изкъпете. Изоставя своето мнение, когато срещне несъгласие, и приемате мнението на другия. Зарязвате проектите си, преди да ги изпълните, като изчезвате от училището и оставяте задачите си незавършени в службата и у дома. Изоставянето подрива доверието, необходимо за развитието на чувство за сигурност, надежда и вяра. То подрива самата основа на Аза.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 7935

Препоръчани продукти

Коментари за Травми на Първа чакра

 1. .

  Благодаря за информацията :)

 2. 1.

  Имам проблем с наднормено тегло и наследствен диабет. Ясно е чепроблемна е първа чакра. Как да се справя с повишения апетит?
  Благодаря.

 3. 2.

  Практикувайте пълно йогийско дишане. След което можете да опитате подходящите асани за първа чакра, показани в този сайт и опитайте поза свещ, която значително намалява апетита след редовна практика. Успех.

 4. 3.

  Благодаря за информацията!!!

Подобни статии

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...
Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Ако ударя опънатата струна на китара, това поражда звук. Ако я ударя силно, се получава силен звук. ...
Състояния на Пета чакра

Състояния на Пета чакра

Прекомерността или недостатъчността в гърлената чакра се разпознават лесно. Тъй като тя е вратата ме...