Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Пета чакра  »  Травми на Пета чакра  »  Тайни

Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Тайни

Всяко действие е общуване. Когато пазим тайна, не само трябва да наблюдаваме какво излиза от устата ни, но и какво бихме могли да кажем със своето тяло, очи или изражение на лицето. Започваме да бдим над собственото си същество - по-скоро откъснати от него, отколкото негова част. Тогава се откъсваме от спонтанната, лееща се като поток вибрация, бележеща истинската живост.

Много деца са обременени от необходимостта да пазят тайни. Сексуално малтретираното дете, заплашено да мълчи за малтретирането, трябва да живее със затворена пета чакра. „Ще те убия, ако кажеш на някого за това" е фраза, врязала се в душите на твърде много жертви на малтретиране. Тази заповед така се внедрява, че може да възникнат чувства на ужас и дори мисли за самоубийство, когато най-сетне, дори след десетилетия, те кажат за това малтретиране.

Малкото момче, на което е казано никога да не говори за пиенето на татко, трябва да пази една семейна тайна. Срамът в семейството, който се знае вътре, но не може да бъде споделян навън - срамът за пари, физически болести, душевна болест, пристрастявания или престъпления, - създава едно неизказано правило: никога да не се говори за тази реалност извън дома. Тогава то трябва да бди за спонтанното изразяване на своята пета чакра, като внимава да не говори за нещата, които може би най-много го безпокоят. Това може да създаде модел за цял живот, който уврежда особено много интимните отношения.

Изобщо тайните се пазят от децата. Например един човек, чиято майка починала, когато бил на осем години, но на когото никога не било позволявано да говори за причините на нейната смърт или да изследва своите чувства относно това. Просто никога не се споменавало за това. Човек имал брат, който се самоубил, и на членовете на семейството било забранено да произнасят неговото име.

Когато семейните проблеми могат да се видят непосредствено, но за тях не се говори открито, детето научава неизреченото правило да пази тайни. Това му налага невъзможността да задава въпроси относно проблема и за него по- късно в живота става трудно да говори за други трудни положения. Макар че говоримият език се програмира рано в живота, употребата на общуването за разрешаване на проблеми се моделира през цялото детство и по-специално по време на развитието на по-горните чакри.

Сексуалността е друга често забранявана тема. В семейство, в което никога не се говори за секс, съзряващото дете знае, че неговите или нейните чувства трябва напълно да се скриват. Тъй като сексуалността и мастурбацията са естествени в живота на подрастващото дете, за да се пази тайната, се изграждат стени от срам и вина. Това вкарва сексуалността в сферата на сянката. Ако една личност не се чувства удобно, говорейки по сексуални въпроси, рискът от нежелани бременности, неподобаваща стеснителност, срам и отреагиращо поведение се увеличава.

Тайните съдействат за невежеството. Те не позволяват даденият въпрос да достигне до светлината на съзнанието, където може да се събере нова информация. Тайните блокират течението на енергията през петата чакра към по-горните области на съзнанието, увековечавайки моделите на серийно и натрапчиво поведение.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 6267

Препоръчани продукти

Коментари за Травми на Пета чакра

  Подобни статии

  Първа чакра (Муладхара)

  Първа чакра (Муладхара)

  Първата чакра е основа на цялата система на чакрите. Тя е разположена в основата на гръбначния стълб...
  Травми на Първа чакра

  Травми на Първа чакра

  Всичко, което заплашва оцеляването, като например родова травма, изоставяне, пренебрегване, сериозна...
  Трета чакра (Манипура)

  Трета чакра (Манипура)

  Преминахме през Земята и Водата на Първа и Втора чакри и достигаме до Огъня на Трета чакра. Запознах...
  Травми на Трета чакра

  Травми на Трета чакра

  Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
  Четвърта чакра (Анахата)

  Четвърта чакра (Анахата)

  Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...