Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Пета чакра  »  Травми на Пета чакра  »  Вина и срам

Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Вина и срам

Вината и срамът ни карат да искаме да се скрием. Вината и срамът ни казват, че онова, което е вътре в нас, е по някакъв начин дефектно и че ако разкрием себе си, онези дефекти ще се изложат на показ пред всички. Тъй като външното изразяване на общуването е блокирано, енергиите вложени във вината и срама, се превръщат във вътрешни гласове, които действат като порочни пазители на свещената врата между вътрешния и външния свят. Тъй като вътрешно изслушваме повторно своите думи, срамът се издига като постоянен критик, казващ ни, че никой не иска да чуе онова, което възнамеряваме да кажем, че не знаем онова, за което говорим, или че ще изглеждаме глупави. Внезапно гърлото ни се свива и се оказва, че задръстваме думите си с мисли, препускащи все по-бързо и по-бързо, и че изразяваме само една малка частица от тях.

Първоначално сме създали този критик, за да се спасим от реално унижение. Неговата първоначална работа е била да защити естественото и ранимо Аз вътре в нас от външни заплахи. В повечето случаи обаче критикът е поел цялата хваната в капан енергия, която не може да излезе през гърлото - енергия, която тогава ни е била върната по един негативен начин. Такива критици са безжалостно ревностни и нереалистични в жестокостта на своята критичност. Думите им стават самоизпълняващи се предсказания, пораждайки такъв страх и недодяланост, когато се опитаме да изразим себе си, че отскачат обратно в гърлата ни и казват: „Виждаш ли, бях прав. Ти си абсолютен тъпак и сега всеки знае това."

Гласът на критика обикновено е монологичен. Винаги, когато се предизвика критиката, разговорът има само една страна. Критикуваният обикновено е изплашен дотам, че не смята, че би могло да има второ мнение. Ако монолога се превърне в диалог, тогава се появява и един втори глас, който се бори против критика. Пример:

- „Ти не знаеш достатъчно за градинарството, за да го преподаваш" .

- „Не, зная! Работил съм в областта на градинарството повече от двадесет години и имам много практически знания. Мисля, че моята градина е прекрасна!"

- „Но ако направиш грешка? Ако не знаеш как се прави нещо?".

- „Може да не зная всичко, но зная къде да погледна за справка. И изобщо какво знаеш ти? Ти си просто като баща ми! Никога не мислиш, че мога да направя нещо правилно!"

Второто мнение е винаги полезно, за да предизвикаме критика. Често то е гласът на детето, което никога не е отговаряло на действителния критичен родител, и допускането на този глас може да бъде много освобождаващо.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 6159

Препоръчани продукти

Коментари за Травми на Пета чакра

  Подобни статии

  Трета чакра (Манипура)

  Трета чакра (Манипура)

  Преминахме през Земята и Водата на Първа и Втора чакри и достигаме до Огъня на Трета чакра. Запознах...
  Травми на Трета чакра

  Травми на Трета чакра

  Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
  Четвърта чакра (Анахата)

  Четвърта чакра (Анахата)

  Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...
  Състояния на Първа чакра

  Състояния на Първа чакра

  Преди да се използват повечето упражнения, е необходимо да се определи прекомерността и недостатъчно...