Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Втора чакра  »  Травми на Втора чакра  »  Впримчване

Травми на Втора чакра

Травми на Втора чакра

Впримчване

Развитието на втората чакра започва с една объркана идентичност между майка и дете и свършва с появата на автономност. Детето първо научава своите емоции като разширение на емоциите на семейството, но по-късно се научава да има свои собствени. Когато на детето не се позволява да се проявява и да изразява себе си като уникален индивид, то е впримчено. Когато възникват емоции, които не са приятни на майката, като например гняв, зависимост или страх, и те биват посрещани с наказание, отхвърляне или срам, тогава детето се научава на това, че може да има само чувства, които съответстват на желанията или емоционалните състояния на своя родител. На детето не е позволено да развие отделна идентичност, базираща се на неговия собствен сетивно-емоционален опит. Животът му се определя в понятията на семейните потребности, но семейството не подкрепя потребностите на детето. Затова впримченото дете ще се чувства виновно, когато преследва собствените си потребности и интереси.

На впримченото дете е дадено невярно чувство за Аз. То приема подсказванията извън себе си, дефинира емоционалното си състояние чрез реакциите на другите и формира една външна персона, която може да бъде в дълбоко разминаване с неговите вътрешни нужди. Тя е основата на нарцистичната личност, описана така добре от Алис Милър в Драмата на надареното дете. Резултатът е един живот, живян без индивидуация или автентичност.

Впримченото дете ще осъзнава дълбоко чувствата на всеки друг. „Ясночувството" (способността да усеща емоциите на другите) идва от една чакра, която е прекалено насочена към другите и не е достатъчно заземена в телесния опит на въпросния човек. „Ясночувстващият" отива на парти и се чувства отговорен за жената в ъгъла, която е пренебрегната, или може да почувства ревността на съседа си, чиято жена флиртува, но изобщо не съзнава своите собствени нужди. Известно количество „ясночувство" ни прави чувствителни към другите, но когато е прекалено много, то ни отделя от нашата основа и ни оставя да бъдем ръководени от безредната смес на емоциите на другите, които не можем да контролираме.

Рейтинг: 3.7/5 на базата на 3 оценки
прегледи 4442

Препоръчани продукти

Коментари за Травми на Втора чакра

  Подобни статии

  Пета чакра (Вишудха)

  Пета чакра (Вишудха)

  Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...
  Травми на Пета чакра

  Травми на Пета чакра

  Ако ударя опънатата струна на китара, това поражда звук. Ако я ударя силно, се получава силен звук. ...
  Състояния на Пета чакра

  Състояния на Пета чакра

  Прекомерността или недостатъчността в гърлената чакра се разпознават лесно. Тъй като тя е вратата ме...
  Балансиране на Пета чакра

  Балансиране на Пета чакра

  Лечението на петата чакра включва разнообразие от много равнища едновременно, минаващи от физическот...
  Шеста чакра (Аджна)

  Шеста чакра (Аджна)

  Шестата чакра е също така известна като Ajna (Ajna = възприемане). Тя се намира в челото, точно межд...
  Травми на Шеста чакра

  Травми на Шеста чакра

  Само заради ясната сила на интелекта говорим за визуализацията като нещо отделно от останалия опит. ...