Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Четвърта чакра  »  Състояния на Четвърта чакра  »  Прекомерност на Четвърта чакра

Състояния на Четвърта чакра

Състояния на Четвърта чакра

Прекомерност на Четвърта чакра

Прекомерност на Четвърта чакраПрекомерността в сърдечната чакра не е прекомерност на действителна любов, а прекомерно използване на любовта за собствените ни нужди. Прекомерност възниква, когато свръхкомпенсираме своите рани. Тъй като любовта по природа включва другите, то другите стават жертви в нашата драма на свръхкомпенсиране. Прекомерната любов е отчаяна в своята нужда от постоянна сигурност и не поддържа свободата на другия да бъде този, който е. Тя е любов, която бива използвана като дрога, където целта е да се издигнем и да се откъснем от своите отговорности и нерешена болка. Намираме се в прекомерност, когато използваме любовта, за да компенсираме незавършеността в себе си, или когато използваме другия, за да отидем там, където не можем или не искаме да отидем сами.

По определение сърдечната чакра се отнася до простирането отвъд Аза и свързването с другите. Съзависимостта изразява една прекомерна сърдечна чакра, в която ударението върху другия не е балансирано. Натрапчивата нужда да се фиксираме върху другите, съчетана с прекомерни грижи и намесване в техните работи, е поведение, което възниква от собствените ни отречени нужди от такива грижи. Лишени от контакт със собствените си нужди, ние прекомерно се настройваме към нуждите на другите, надявайки се в замяна да спечелим правото да бъдем обичани. Постъпвайки по този начин, ние отказваме на другия правото му да разчита на себе си, да прави своите грешки и да се учи от тях, и да се развива със собствената си скорост. Съзависимостта не е акт на любов, а мания, маскирана като любов.

Прекомерната сърдечна чакра може да бъде изискваща и властна. Тя е свързана със страст, но и често е също така сляпа. Любовта става мания, в която обичаният е по-скоро разширение на самите нас, отколкото отделно същество. Ревността е проекция на нашите несигурности, продукт на гладното сърце. Ерос и Танатос не са балансирани. Жадуваме за връзка и не можем да понасяме раздялата. Ревнивият човек се нуждае от непрекъснато повторно уверяване и внимание и тази му нужда има тенденцията да прераства в отхвърляне, което само задълбочава криещата се отдолу рана и създава дори още повече несигурност.

Тъй като нуждата от любов е така силна в прекомерната сърдечна чакра, може да са налице слаби граници и слабо различаване. Може да не успеем да различим кога една връзка става малтретираща и да живеем в плен на фантазията, където всичко е съвсем наред. Може да е налице идеалистично мислене за съвършенството на любовта, което непрекъснато бива предавано от жестоката, студена реалност. Може да очакваме нашият любим да ни свали луната и да не успеем да видим защо нашите очаквания не са оправдани. Прекомерният фокус върху любовта прилича на болестна пристрастеност, която подрива яснотата и разбирането.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 8908

Препоръчани продукти

Коментари за Състояния на Четвърта чакра

 1. .

  направо от километри виждам, че това е моят проблем. Не го казвам с гордост, а с безкрайна благодарност, не очаквах именно тук да намеря толкова точно описание на начина, по който се чувствах.

 2. 1.

  О,толкова вярно за мен .........

 3. 2.

  Вярно и за мен.Сега виждам какво съм направила ....Благодаря......

 4. 3.

  Тази прекалена сърдечност е много плоско разгледана. Според мен се изключва от анализа любовта според Христос - чистата любов Агапе, която 1Кор. 13:4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
  1Кор. 13:5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
  1Кор. 13:6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
  1Кор. 13:7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
  1Кор. 13:8 Любовта никога не отпада;

 5. 4.

  То..., както виждам, при тази "прекомерно" развита 4-та чакра, не става дума за никаква любов, а чисто и просто - досаждане и вампиризъм на другите, поради недоразвитост, не знам какво толкова може възвишено да има тука въобще...

 6. 5.

  Някой ще трябва да поправи.това което се е случило не може просто да се неглижира.

Подобни статии

Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

И ето че ние пристигнахме. Седма чакра се нарича още Коронна или Теменна и се намира на върха на гла...
Травми на Седма чакра

Травми на Седма чакра

Малтретиранията на Седмата чакра са фини, но дълбоки. Те се извършват през всяка възраст и по много ...