Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Трета чакра  »  Състояния на Трета чакра  »  Прекомерност на Трета чакра

Състояния на Трета чакра

Състояния на Трета чакра

Прекомерност на Трета чакра

Прекомерност на Трета чакра - активнаПрекомерността на третата чакра може да се прояви на пръв поглед като изобилие от сила и енергия. В действителност те компенсират чувства на намалена или непризната сила. За да надмогне чувствата на безнадеждност, изоставяне, пренебрегване и малтретиране, в съответния човек съществува една прекомерна привързаност - дори мания - към силата, контрола и подкрепянето на самоуважението му. Тъй като истинския Аз е недохранен, той се опитва да живее по образа на един фалшив Аз, който трябва да бъде хранен чрез одобрението на другите. В резултат прекомерността на третата чакра може да се проявява като постоянна активност или като онова, което Джон Брадшоу определя като „човешко правене" вместо „човешко същество" (a human doing instead of a human being). Това подкрепя егото c действия, ангажименти и заетост. Такава личност ще бъде в непрекъснато движение, вълнение и в стреса, който върви с тях, процъфтявайки при такива условия като начин да се чувства жива. Такова хронично „натискане" евентуално може да доведе до хронична умора - преход от състояние на прекомерност към състояние на недостатъчност.

Личността с прекомерна трета чакра се ръководи с твърда воля. Прекомерната воля не е непременно силна воля, защото липсата на гъвкавост в нея може да я направи крехка и чуплива. Прекомерната воля може да гори от гняв или да отстъпи в страх, когато е предизвикана. Прекомерната воля има постоянна необходимост да бъде контролирана от своя притежател, от другите, от ситуациите. В крайните случаи такъв е побойникът — господстващ, агресивен, гневен и надут. В не така крайните форми такъв е началникът, който е склонен да ръководи прекомерно ситуациите, вманиачен е за всяка подробност, опитва се да контролира максимално променливите величини. Началникът винаги иска да знае: „Кой ще дойде? Какво да облека? Дали това? Дали онова?"

Прекомерност на Трета чакра - блокиранаПонякога прекомерната воля може да се открие в контрола, който даден човек налага над тялото си. Танцьори, атлети, треньори по вдигане на тежести, бегачи, взискателни диетолози и дори практикуващи йога понякога се отнасят към телата си като към машини, работейки усилено върху тях, натискайки ги с волята си или насилвайки ги да се подчинят чрез строгия режим, който са избрали. Привидно те може да избират такава програма поради духовни, художествени или здравни причини, но по-внимателното изследване може да разкрие една нужда егото да се подкрепя чрез това колко добре изглежда или работи тялото. Макар че това не е вярно за абсолютно всички такива усилия, всеки от нас може да попадне в този капан, когато работи върху себедоказващи програми. Тялото не е едно „нещо", а живо средство за придвижване. Балансът между чуването на посланията на тялото и канализирането на тези импулси в продуктивна дейност е интеграцията, към която се стремим. Докато хората с недостатъчна чакра може да се нуждаят да развият своята воля с личен режим, хората с прекомерна трета чакра е по-вероятно да я довеждат до вредни крайности.

Същото господство над себе си чрез волята може да се извърши и в живота на даден човек. Може да не сме заети в прекомерна активност, но пак да се тикаме чрез фина воля в предизвикателствата на всекидневието. Превръщайки се в автомати, ние се откъсваме от опита и чувствата. Функционираме автоматично и рядко мислим за това, което вършим, включвайки много малка част от себе си в действието. Тук волята е откъсната и от духа, и от тялото, и е поела функцията на егото, загърбвайки опита. Прекомерността може да отнеме жизнената енергия на повечето останали чакри, лишавайки втората чакра от потребността от чувство, четвъртата чакра от автентична връзка, а петата чакра от открито говорене. Тялото може да изглежда заземено в активност, но духът не е заземен в тялото.

На едно външно равнище прекомерната трета чакра има тенденцията да злоупотребява със силата, тъй като последната компенсира слабото его и ниското самоуважение. Силата ще изглежда опияняваща и егото може да стане принуждаващо, натрапчиво и негъвкаво. Другите стойности като например грижи за себе си, състрадание, търпение и разбиране биват потъпкани от нуждата от сила. Жизнената енергия бива впримчена в третата чакра и не може да достигне до другите области.

По принцип хората, които имат високо ниво на тревожност (високо кръвно налягане), са презаредени. Макар че това може да не е свързано с третата чакра причинно, то е свързано с нея като резултат. Бидейки централният процесор за изразяване и разпределяне на енергията, третата чакра работи извънредно, когато системата е презаредена. Това може да резултира в свръхактивност, мускулно напрежение, прекомерно отделяне на стомашна киселина, както и господстваща личност или бронирана воля.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 7562

Препоръчани продукти

Коментари за Състояния на Трета чакра

 1. .

  Човек трябва да работи върху чакрите за да постигне баланс -чрез асани и медитация-:) с любов!

 2. 1.

  Не трябва да се развиват никакви чакри, а мисленето на човека изобщо - това да не са мускули, с които да се перчиш някакви си, важно е в главата какво имаш, иначе си като здрава крава, но все пак просто - крава!

 3. 2.

  Точно на място пример за прекомерност на трета чакра?? :)

 4. 3.

  Харесва ми.

Подобни статии

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Развитието на уменията и представите, свързани с всяка чакра, се извършва постепенно в живота, като ...
Идентичности на чакрите

Идентичности на чакрите

Ако нашите права останат ненакърнени или успеем да си ги възстановим, тогава имаме добрия шанс да до...
Оценка на чакрите

Оценка на чакрите

Можем да изследваме себе си като цяло, да видим как взаимодействат различните ни части вътре в нас и...
Чакра тест

Чакра тест

Теста се състои от 56 въпроса, на които можете да отговорите с пет възможности от "никога" до "винаг...