Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Трета чакра  »  Състояния на Трета чакра  »  Прекомерност на Трета чакра

Състояния на Трета чакра

Състояния на Трета чакра

Прекомерност на Трета чакра

Прекомерност на Трета чакра - активнаПрекомерността на третата чакра може да се прояви на пръв поглед като изобилие от сила и енергия. В действителност те компенсират чувства на намалена или непризната сила. За да надмогне чувствата на безнадеждност, изоставяне, пренебрегване и малтретиране, в съответния човек съществува една прекомерна привързаност - дори мания - към силата, контрола и подкрепянето на самоуважението му. Тъй като истинския Аз е недохранен, той се опитва да живее по образа на един фалшив Аз, който трябва да бъде хранен чрез одобрението на другите. В резултат прекомерността на третата чакра може да се проявява като постоянна активност или като онова, което Джон Брадшоу определя като „човешко правене" вместо „човешко същество" (a human doing instead of a human being). Това подкрепя егото c действия, ангажименти и заетост. Такава личност ще бъде в непрекъснато движение, вълнение и в стреса, който върви с тях, процъфтявайки при такива условия като начин да се чувства жива. Такова хронично „натискане" евентуално може да доведе до хронична умора - преход от състояние на прекомерност към състояние на недостатъчност.

Личността с прекомерна трета чакра се ръководи с твърда воля. Прекомерната воля не е непременно силна воля, защото липсата на гъвкавост в нея може да я направи крехка и чуплива. Прекомерната воля може да гори от гняв или да отстъпи в страх, когато е предизвикана. Прекомерната воля има постоянна необходимост да бъде контролирана от своя притежател, от другите, от ситуациите. В крайните случаи такъв е побойникът — господстващ, агресивен, гневен и надут. В не така крайните форми такъв е началникът, който е склонен да ръководи прекомерно ситуациите, вманиачен е за всяка подробност, опитва се да контролира максимално променливите величини. Началникът винаги иска да знае: „Кой ще дойде? Какво да облека? Дали това? Дали онова?"

Прекомерност на Трета чакра - блокиранаПонякога прекомерната воля може да се открие в контрола, който даден човек налага над тялото си. Танцьори, атлети, треньори по вдигане на тежести, бегачи, взискателни диетолози и дори практикуващи йога понякога се отнасят към телата си като към машини, работейки усилено върху тях, натискайки ги с волята си или насилвайки ги да се подчинят чрез строгия режим, който са избрали. Привидно те може да избират такава програма поради духовни, художествени или здравни причини, но по-внимателното изследване може да разкрие една нужда егото да се подкрепя чрез това колко добре изглежда или работи тялото. Макар че това не е вярно за абсолютно всички такива усилия, всеки от нас може да попадне в този капан, когато работи върху себедоказващи програми. Тялото не е едно „нещо", а живо средство за придвижване. Балансът между чуването на посланията на тялото и канализирането на тези импулси в продуктивна дейност е интеграцията, към която се стремим. Докато хората с недостатъчна чакра може да се нуждаят да развият своята воля с личен режим, хората с прекомерна трета чакра е по-вероятно да я довеждат до вредни крайности.

Същото господство над себе си чрез волята може да се извърши и в живота на даден човек. Може да не сме заети в прекомерна активност, но пак да се тикаме чрез фина воля в предизвикателствата на всекидневието. Превръщайки се в автомати, ние се откъсваме от опита и чувствата. Функционираме автоматично и рядко мислим за това, което вършим, включвайки много малка част от себе си в действието. Тук волята е откъсната и от духа, и от тялото, и е поела функцията на егото, загърбвайки опита. Прекомерността може да отнеме жизнената енергия на повечето останали чакри, лишавайки втората чакра от потребността от чувство, четвъртата чакра от автентична връзка, а петата чакра от открито говорене. Тялото може да изглежда заземено в активност, но духът не е заземен в тялото.

На едно външно равнище прекомерната трета чакра има тенденцията да злоупотребява със силата, тъй като последната компенсира слабото его и ниското самоуважение. Силата ще изглежда опияняваща и егото може да стане принуждаващо, натрапчиво и негъвкаво. Другите стойности като например грижи за себе си, състрадание, търпение и разбиране биват потъпкани от нуждата от сила. Жизнената енергия бива впримчена в третата чакра и не може да достигне до другите области.

По принцип хората, които имат високо ниво на тревожност (високо кръвно налягане), са презаредени. Макар че това може да не е свързано с третата чакра причинно, то е свързано с нея като резултат. Бидейки централният процесор за изразяване и разпределяне на енергията, третата чакра работи извънредно, когато системата е презаредена. Това може да резултира в свръхактивност, мускулно напрежение, прекомерно отделяне на стомашна киселина, както и господстваща личност или бронирана воля.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 7176

Препоръчани продукти

Коментари за Състояния на Трета чакра

 1. .

  Човек трябва да работи върху чакрите за да постигне баланс -чрез асани и медитация-:) с любов!

 2. 1.

  Не трябва да се развиват никакви чакри, а мисленето на човека изобщо - това да не са мускули, с които да се перчиш някакви си, важно е в главата какво имаш, иначе си като здрава крава, но все пак просто - крава!

 3. 2.

  Точно на място пример за прекомерност на трета чакра?? :)

 4. 3.

  Харесва ми.

Подобни статии

Травми на Четвърта чакра

Травми на Четвърта чакра

Няма нищо по-опустошително от липсата на любов. Любовта е първичната спойка на вселената, свързващат...
Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...