Назад до Състояния на Трета чакра

Състояния на Трета чакра

  1. Състояния на Трета чакра
  2. Прекомерност на Трета чакра
  3. Недостатъчност на Трета чакра

Недостатъчност на Трета чакра

Недостатъчност на Трета чакраХората с недостатъчни трети чакри страдат от едно съчетание на характерни черти, което може да включва липса на огън и жизненост, ниска самодисциплина, слаба воля и липса на спонтанност. Те могат да бъдат манипулирани лесно от другите и често се чувстват жертви. Често може да е налице депресия, тъй като енергията на тялото е буквално потисната и задържана, често пъти вързана от чувства на срам. Тук слабото его се справя по-скоро чрез отбягване, отколкото чрез свръхкомпенсиране. Тези хора може да са много стеснителни и да правят впечатление на студени или дистанцирани. Обичат да избягват конфронтацията и предизвикателството, особено когато има някакъв риск да се изложат лично. Това включва да се представят пред хора или да поемат емоционални рискове в отношенията. Повече обичат да играят на сигурно, да следват правилата, да оставят водачеството на другите и да угаждат на хората. Пасивни са и контролират чрез пасивността си. Оставяйки другите да поемат водачеството, те избягват уязвимостта и риска и държат власт над другите, които трябва да поемат риска заради тях. В отношенията оставят инициативата на другите, докато те спокойно се съгласяват, често с тайно негодувание. Тяхната пасивност може да направи партньора им фрустриран и объркан, докато те самите правят впечатление на студени, спокойни и съсредоточени. Изглеждайки добре, те избягват упреците и отговорността. Хората с недостатъчни трети чакри са изгубените деца в семейството, спокойните работници в организацията или преданите и себеотрицателни съпруга или съпруг.

Джон може да се съгласи да закара съседа си до лекаря, докато в действителност по-скоро не би желал да го направи, но е твърде пасивен, за да каже „не". Вместо това идва с 45 минути закъснение. Това е неговият неконфронтативен начин да изрази гняв и агресия с минимум личен риск.

Страхът, вината и срамът (демоните на първите три чакри) са доминиращите влияния в недостатъчната трета чакра. Страхът свива енергията в основата, вината ограничава потока на движението и в резултат има много малко енергия, излъчваща се от третата чакра, тъй като тя се ограничава преди това, дори да достигне дотам. Енергията, която достига, е вързана от срам.

Като контраст горните чакри може да са прекомерни. Нуждата от любов е силна, тъй като любовта често издърпва енергията от основата, карайки я да се освободи, което буквално увеличава енергията на третата чакра. Самоуважението, пораждащо се от това, че си обичан, създава чувство на сигурност, което постепенно позволява на силата да се развие. Ако връзката обаче претърпи крах (както често става), тогава енергията се връща в състоянието на свитост и егото се връща към вярването, че Азът е неадекватен.

Липсата на външна агресия е обща черта на недостатъчната трета чакра. Просто няма достатъчно количество достъпна енергия или наличната енергия е вързана от страх и срам. Ако се чувстваме некадърни, защо да се бием за нещо? Казваме си, че нямаме значение и следователно онова, което се случва, няма значение. Пасивността е по-сигурна. Ангажирането носи страх, докато изолацията е често пъти по-удобна.

Тази изолация и пасивност спрямо другите ни откъсва от енергията на света около нас. Вече недостатъчно заредени, тогава ние ставаме една затворена система, изчерпваща се в изтощение и монотонност, което, разбира се, подхранва ниското самоуважение.

Не притежавайки силна трета чакра, на нас ни липсва воля да движим собствения си живот. Самодисциплината ни е слаба, рядко сме последователни и избягваме отговорността Не можем да упорстваме в диети, да изграждаме енергията си чрез упражнения, да се насилваме да изпълним проекти. Освобождаващият ток няма достатъчно сила, за да се освободи от гравитационното поле на по-долните чакри и ние просто не се откъсваме от основата.

Личностите, страдащи от синдрома хронична умора, показват изчерпаност на енергията на третата чакра. Това може да се дължи на прекомерна активност, която просто е изразходвала горивото, или на хронично сдържане, което връзва енергията в изтощение, или на различни медицински условия, включително ненормално бърз растеж на canidida, синдром на Епщайн Бар, болестта на Лим и мононуклеаза. Във всички случаи тялото вика за почивка и ново зареждане, за контакт с по-дълбоките източници на енергия, които излизат от биологичното ядро.

Както прекомерните, така и недостатъчните трети чакри могат да се привлекат към стимуланти като кофеин, амфетамини или кокаин. Стимулантите помагат на недостатъчната система да се чувства нормално, а на прекомерната система да продължава своята постоянна активност. Силно неспокойните хора могат да се привлекат също така към успокояващи дроги като опиати, барбитурати и алкохол.

Възможно е един човек да има чакра, която проявява както стратегии на недостатъчност, така и стратегии на прекомерност. Можем да имаме слаба воля, но да се ангажираме в постоянна активност и евентуално с времето да под- рием системата. Можем да се чувстваме мудни и мързеливи, но да бъдем много манипулативни. Важното е да се разбере, че всички тези поведения се опитват да се справят с лежащите в основата им наранявания на автономността и самоуважението.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Харесва ми.
JustMe
Точно на място пример за прекомерност на трета чакра?? :)
Арс
Не трябва да се развиват никакви чакри, а мисленето на човека изобщо - това да не са мускули, с които да се перчиш някакви си, важно е в главата какво имаш, иначе си като здрава крава, но все пак просто - крава!
АЗ
Човек трябва да работи върху чакрите за да постигне баланс -чрез асани и медитация-:) с любов!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...