Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Първа чакра  »  Състояния на Първа чакра

Състояния на Първа чакра

Състояния на Първа чакра

Преди да се използват повечето упражнения, е необходимо да се определи прекомерността и недостатъчността във въпросната чакра. Прекомерната чакра ще получи най-много полза от отпускащите или разтоварващите заряда упражнения, докато недостатъчната чакра ще получи полза от стимулиращите или зареждащите упражнения.

Заряд е биоенергетична дума, означаваща основната възбуда на тялото. Чувстваме заряд, когато сме гневни, развълнувани, сексуално възбудени, уплашени, влюбени или във всякакви други силно емоционални състояния. Чувстваме заряд винаги, когато е застрашено оцеляването ни, когато получаваме дълбока духовна връзка, когато гледаме вълнуващ филм или когато създаваме произведение на изкуството. Въпроси от детството ни съдържат много заряд, както положителен, така и отрицателен. За децата на алкохолици или разведени родители почивните дни са често заредени с тревога. Ние ставаме свръхчувствителни към въпроси, които имат висок заряд, и може да реагираме прекомерно или натрапчиво да избягваме такива ситуации. Положителните опитности също ни зареждат. Може да получим заряд енергия, виждайки стар приятел, получавайки повишение или спомняйки си за хубава почивка.

Заряд може да се предизвика чрез упражнения по заземяване (граундинг), увеличено дишане, фантазия, визуализация или говорене върху заредения материал. Образи от сънища могат да съдържат висок заряд и този заряд може да се събуди спонтанно в тялото, когато човек обсъжда своя сън. Истината също има заряд, особено когато първоначално е била скрита, сякаш в тялото се отваря врата.

Увеличаването на заряда увеличава осъзнаването на тялото, увеличавайки неговата живост. Ако една личност е депресирана или тялото й изглежда слабо или неразвито, увеличеният заряд може да й даде чувство на благосъстояние и е съвсем сигурен процес. Депресията е по принцип състояние на нисък заряд, липса на вълнение или ентусиазъм.

Не всеки заряд обаче е приятен. Когато едно тяло е ригидно стегнато, както е в шизоидната/креативната структура, увеличеният заряд може да се чувства като тревога. Хроничното мускулно напрежение е планирано за защита срещу заряда като път за отбягване или отблъскване на нежелани чувства. В този случай трябва да бъдем внимателни да не претоварваме или зареждаме тялото с повече енергия, отколкото то може сигурно да манипулира. Когато един човек е прекомерно зареден, той може да се чувства тревожен, неспокоен или извън контрол. Прекомерният заряд от този тип се изпитва като стрес.

2. Недостатъчност на Първа чакра

Недостатъчната първа чакра е свита, празна, слаба, отпусната или неразвита. Обикновено това се разпознава просто като се погледне тялото. Свитостта тегли навътре, сякаш въпросната личност се опитва да...

3. Прекомерност на Първа чакра

Прекомерната първа чакра се чувства тежка. Тя има своята здравина, но с едно мудно и масивно чувство. Тялото е по-вероятно да бъде едро и плътно, с наднормено тегло, разпределено най-вече около бедрат...

4. Балансирана Първа чакра

Балансираната първа чакра е здраво заземена, но динамично жива. Съществува и гъвкавост, и плътност, една лекота както в разширяването, така и в свиването. Налице е чувство за форма без ригидност, чувс...

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 17465

Препоръчани продукти

Коментари за Състояния на Първа чакра

 1. .

  Благодаря ви, много ми беше полезно. Имам слаба първа чакра и всичко, което прочетох е така. Бъдете здрави! Обичам ви!

 2. 1.

  Абсолютно точно, имам чувството, че чета за себе си! Все едно очите ми се отвориха...

 3. 2.

  Благодаря! Бъдете живи и здрави!

 4. 3.

  Благодаря!!!

Подобни статии

Първа чакра (Муладхара)

Първа чакра (Муладхара)

Първата чакра е основа на цялата система на чакрите. Тя е разположена в основата на гръбначния стълб...
Травми на Първа чакра

Травми на Първа чакра

Всичко, което заплашва оцеляването, като например родова травма, изоставяне, пренебрегване, сериозна...
Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Преминахме през Земята и Водата на Първа и Втора чакри и достигаме до Огъня на Трета чакра. Запознах...
Травми на Трета чакра

Травми на Трета чакра

Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...