Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Втора чакра  »  Състояния на Втора чакра  »  Недостатъчност на Втора чакра

Състояния на Втора чакра

Състояния на Втора чакра

Недостатъчност на Втора чакра

Освен всичко друго недостатъчността на втората чакра резултира в ограничено движение — физическо, емоционално и сексуално. В тялото това може да се проявява като ригидни (твърди) или отсечени движения, втвърдени стави и ригидна мускулатура, която трудно допуска мекота и чувство. Такава личност върви вдървено, със слабо движение на бедрата и трудно свива коленете и таза. (Това варира според сериозността на случая; не всички недостатъчности са така очевидни.) Опитайте се да вървите, като държите таза си ригиден, и ще добиете представа какво е това чувство. Можете да си представите ригидността, която е нужна за останалите части от тялото.

Недостатъчност на Втора чакраОграниченото движение пречи на потока на възбудата по тялото, пречи на храненето с ци, или жизнената енергия, понижава ратата на дишането и обмяната и намалява емоциите. Тъй като движението и промяната са жизнено важни за гъвкавостта на системата, ригидността, характерна за недостатъчността на втората чакра, я прави чуплива. За защита на тази чупливост се създават здрави граници, за да държат настрани нежеланата енергия, която може да породи промяна и да застраши стабилността. Съществува представата, че ако допуснем потока на чувствата, ще пропаднем в заешката бърлога без никаква подкрепа. За мнозина чувствата приличат на дезинтеграция и докато съществува адекватна база за подкрепа на ново движение, това може да бъде съвсем реален страх.

На умствено ниво ограниченото движение и страхът от промяната могат да породят монополяризация на идеите - вяра, че нещата се вършат по един-единствен начин. Това също може да бъде защитавано чрез ригидни и враждебни граници (често се проявява в религиозен и политически фанатизъм). Ново подаване на енергия не се пропуска и фокусирането върху една-единствена точка може да породи интензивност, която може да изглежда силна, но в действителност е крехка и чуплива.

Тъй като удоволствието предизвиква разширение на енергията от ядрото към периферията, то човекът с недостатъчна втора чакра остава в едно свито състояние. Такава личност е често пъти склонна да избягва удоволствието заради една строга вътрешна критика, която не може да позволи забавление без самоосъждане. Това отричане може да изпраща енергия на по-горните чакри било с положителни, било с отрицателни последствия. Енергията може да се придвижи нагоре до третата чакра като неистова активност или работохолия или до по-горните чакри като повишена съзидателност, религиозен плам, мания за чистота или интелектуални занимания. Тъй като удоволствието става отхвърлено Аз, удоволствието на другите се посреща със строга присъда.

Недостатъчността на емоционалното ниво може да бъде породена или от пълна липса на програмиране (например при възпитаване в емоционално студено семейство), или от потискане на емоциите, за да се понесе една силна ситуация. И в двата случая липсата на чувство и съответстващата му липса на телесно усещане са стратегии на избягване, които водят до недостатъчност на втората чакра. Това поражда чувство на празнота, притъпеност към живота, чувството, че си залостен (никакво вътрешно движение) и чувство на изолация. Може да е налице някакъв вид примирение, апатия или песимизъм и неспособност да почувстваш собствените си нужди.

Сексуално недостатъчната втора чакра се проявява в потиснати, намалени или несъществуващи сексуални чувства. Може да е налице затруднение в емоционалната връзка по време на секс, съчетано с притъпеност в долната част на тялото, или затруднение в достигането на възбуда или кулминация. Може да съществува срам относно секса, присъда или просто силна стеснителност, която свива енергията във време, когато в противен случай тя би се разширила и сляла с другия. Тъй като сексуалността е такъв комплексен въпрос, страхът от секса фактически може да бъде страх от чувствата, които отваря сексът - интернализиран срам за това, че не си достатъчно добър, срам от телата ни, паника от слабите граници, неспособност да общуваш добре или редица други последици от минали рани.

Свиването във втората чакра може да повлияе и на социалната сфера, тъй като социалните умения изискват емоционална грамотност. Внедрените вина и срам могат да породят голяма недодяланост в социалните ситуации, карайки съответния човек да изглежда вдървен и студен, когато общува с другите. Той може да бъде възприеман като лишен от чувства, докато в действителност чувствата могат да са просто скрити. Недостатъчността във втората чакра обикновено поражда затваряне в себе си.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 9085

Препоръчани продукти

Коментари за Състояния на Втора чакра

  1. .

    Много вярно

Подобни статии

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...
Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Ако ударя опънатата струна на китара, това поражда звук. Ако я ударя силно, се получава силен звук. ...
Състояния на Пета чакра

Състояния на Пета чакра

Прекомерността или недостатъчността в гърлената чакра се разпознават лесно. Тъй като тя е вратата ме...
Балансиране на Пета чакра

Балансиране на Пета чакра

Лечението на петата чакра включва разнообразие от много равнища едновременно, минаващи от физическот...
Шеста чакра (Аджна)

Шеста чакра (Аджна)

Шестата чакра е също така известна като Ajna (Ajna = възприемане). Тя се намира в челото, точно межд...
Травми на Шеста чакра

Травми на Шеста чакра

Само заради ясната сила на интелекта говорим за визуализацията като нещо отделно от останалия опит. ...