Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Седма чакра  »  Седма чакра (Сахасрара)  »  Идентичност на Седма чакра - Универсална

Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

Идентичност на Седма чакра - Универсална

Всяка една от идентичностите, които обсъдихме в долните чакри, може да бъде сравнена с пласт от облеклото. Нека сега, когато сме в края на нашето пътуване, отново разгледаме тези идентичности.

Първата чакра ни даде нашата физическа идентичност, при която се идентифицираме с тялото и неговите нужди и способности, както и с физическия свят около нас. Физическата идентичност е ориентирана към самосъхранение.

На равнището на втората чакра получихме своята емоционална идентичност, чувствайки усещанията на физическото тяло и трансформирайки ги на едно несъзнателно равнище в ценностно-ориентиран смисъл. Онова, което чувстваме като добро, оценяваме положително, а онова, което чувстваме като лошо, оценяваме отрицателно и се отдръпваме от него. Емоционалната идентичност разпалва желанието и мотивацията, които служат като гориво на волята в следващата чакра. Нашият стремеж тук е насочен към себеудовлетворение.

Когато се развие волята, се събужда нашето автономно, отделно Аз. Това е раждането на его-идентичността, изпълнителния елемент на Аза. Егото започва да се отцепва от несъзнателните пориви, тъй като е ориентирано към външния свят. То се занимава главно със самоопределянето.

На равнището на четвъртата чакра се придвижихме до своята социална идентичност, при която его-идентичността се разширява, за да включи отношенията с другите. Тук поривите на по-долните чакри, ако са задоволени, са готови да отстъпят на заден план, тъй като се насочваме към служене на другите. Рефлексивното качество на тази идентичност е себеприемането, което е изключително важно, за да приемаме другите.

Петата чакра ни даде нашата творческа идентичност. Нашето осъзнаване на света отвъд нас е порасло и ние се стремим да дадем принос на неговата култура, на неговите изкуства, на творческия процес изобщо. Онова, което е вътре в нас, е имало време да порасне, да узрее и да се развие до точката на себеизразяването.

Шестата чакра „ни хвърли в реката", където влязохме в митичното царство на архетиповата идентичност. Тук започваме да се идентифицираме с трансперсоналните, митични сили, които ръководят нашия свят и нашия живот. Когато видим себе си отразени в тези митични сили, ние влизаме в една трансперсонална себерефлексия. Архетиповият опит ни дава начин да концептуализираме и изживяваме божествените енергии.

В Седмата чакра стигаме до финалната и най-голяма идентичност, онази, при която се идентифицираме с цялото творение: универсалната идентичност. Когато нашето съзнание се разширява, разбирането ни добива все по-голям обхват. Когато открием необятността на системата, в която сме вложени, ние се идентифицираме с нашата универсална връзка. Сега нашата информация може да обеме познанието за галактики, отдалечени на хиляди светлинни години, както и за танца на податомните частици, съществуващи във всяка клетка от нашето тяло. Ние приемаме историята на еволюцията, която обхваща билиони години, и осъзнаваме, че сме част от цялата тъкан на живота - животните, растенията, планините и моретата. Тази обширна идентичност може да възникне само чрез самото съзнание, чрез информация. Аз мога да приема моята еволюционна история, защото съм я учила. Мога да си представя спираловидните галактики, защото съм виждала техни снимки. Мога да се свържа с по-големия свят, когато трансцендирам своето его и осъзная по-големия смисъл на съществуването. Това е общата тема в мистичните опитности: дезидентификацията със състоянията на по-малкото его и разпознаването на една единна идентичност с цялото творение.

Всяка от тези идентичности се придвижва от нещо присъщо индивидуално - така неповторимо и единично, каквито са нашите тела - към универсалното. На външния край на Седмата чакра индивидуалността е напълно трансцендирана и абсорбирана в по-голямото поле на божественото, изразено с будистката максима Ти си Това. Целта на Седмата чакра, на медитацията и действително на повечето духовни дисциплини е да се скъса ограничената връзка с по-долните идентичности и да се осъзнае тази универсална идентичност.

Всяка от тези идентичности е фактически система на вярване и средство за интерпретиране. Да вземем отношението. Идентифициращата се с чувството личност ще продължава една връзка от голямо разстояние, макар че това не е практично, дотогава, докато чувствата са достатъчно силни. Разсъдъчният тип, за когото практичността е по-важна, може да сложи край на връзката, без да обръща внимание на равнището на чувствата. Ако живеете в своята социална идентичност, можете да интерпретирате връзката в понятията на вашата социална роля. Ако връзката се провали, тогава мислите, че вие сте се провалили в своята роля или че другата личност се е провалила в нейната роля. Ако живеете в своята творческа идентичност, тогава можете да се попитате дали връзката подкрепя вашата творческа работа. В архетиповата идентичност можете да видите връзката като архетипов танц между Майката и Детето, между Тъмния Бог и Богинята Дева или между Героя и неговото завоевание.

В универсалната идентичност операционната система трансцендира всички тези интерпретации и просто наблюдава невероятния танц на космоса в неговите милиарди проявления. В тази идентификация се отказваме от привързаността и контрола и вместо това се отваряме за удивителното наблюдаване.

Да осъзнаем своята универсална идентичност означава да разпознаем множеството свои идентичности като катове дрехи. Това не означава да захвърлим тези дрехи - аз много обичам дрехите си и има малко места, където се чувствам удобно гол. По подобен начин се нуждая и от моето его и персона, когато говоря пред публика. Имам нужда да се идентифицирам с тялото си, когато то е уморено. Но също така имам нужда да зная, че тези идентичности са опции, които представят само части от една по-голяма цялостност. Те са дрехите, които мога да облека или съблека, когато е подходящо, а не защото са единственото утвърждаване на това кой съм.

За да осъзнаем своята универсална идентичност, е необходимо основата на по-долните идентификации да е на мястото си. По-малко вероятно е да търсим космическото съзнание, докато се намираме в криза на емоционалната или физическата си идентичност. Далеч по-стабилни сме, когато долните нива са удовлетворени.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 3732

Препоръчани продукти

Коментари за Седма чакра (Сахасрара)

 1. .

  Отлично

 2. 1.

  Съзнаване!

 3. 2.

  С благодарност!

 4. 3.

  Благодаря ви !

Подобни статии

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...
Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Ако ударя опънатата струна на китара, това поражда звук. Ако я ударя силно, се получава силен звук. ...
Състояния на Пета чакра

Състояния на Пета чакра

Прекомерността или недостатъчността в гърлената чакра се разпознават лесно. Тъй като тя е вратата ме...
Балансиране на Пета чакра

Балансиране на Пета чакра

Лечението на петата чакра включва разнообразие от много равнища едновременно, минаващи от физическот...
Шеста чакра (Аджна)

Шеста чакра (Аджна)

Шестата чакра е също така известна като Ajna (Ajna = възприемане). Тя се намира в челото, точно межд...