Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Седма чакра  »  Седма чакра (Сахасрара)  »  Функция на Седма чакра - Трансцендентност и иманентност

Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

Функция на Седма чакра - Трансцендентност и иманентност

Седмата чакра е двупосочна врата към отвъдното. Тя се отваря навън, отвъд нас, към безкрайното, и се отваря навътре и надолу, към света на виждането, творението и евентуалното проявление. Източните философии подчертават трансцендентността като цел и същност на Седмата чакра, дори на самата чакра-система. Трансцендентността е очистваща баня във водите на духа, благословено освобождение от онова, което ни връзва към ограничението. Цел на насоченото нагоре движение на чакрите е постоянната трансцендентност, при която всяко ново равнище обема чакрата под него в една по-голяма рамка. Опитът на трансцендентността е опит на освобождението.

Евентуално трябва да се върнем долу, тъй като разширението на съзнанието има най-голяма стойност, когато бъде приложено. Светлината, светеща в очите ни, може да ни заслепи, но светлината, фокусирана върху нещо, което трябва да бъде осветено, е благословена. Иманентността е светлината на божественото съзнание, светеща отвътре навън. Тя разкрива присъствието на божественото вътре в нас, божествеността на Аза в неговата цялостност. От перспективата на иманентността божеството съществува във всичко живо и неживо. Да говоря с вас означава да говоря с природата на Бога/Богинята вътре във вас. Да се грижа за градина или да отглеждам дете означава да виждам божеството, проявено в множеството негови форми. Да кажете своята истина означава да оставите божеството да се излъчва от вас.

„Защо се тормозите с въпроси за творението? Защо просто не тръгнете към извора?" Понеже много обичаме творението, както и силата зад него, замислете се върху това за известно време. Нима трябва да пренебрегнем красотата на реките, езерата и океаните, защото те не са облаците? Нима трябва да гледаме само към слънцето, вместо да обърнем внимание на деликатната игра на светлината в цветята? Нима трябва да пренебрегнем детето и да отидем право при майката? Със сигурност не! Творението е изразът на божественото и често е по-дълбоко, пречистено и детайлирано от самия източник, който е чудовищно огромен и абстрактен.

Една от разликите между душата и духа е, че душата е израз на иманентността в индивида, докато духът се стреми към трансцендентност и универсалност. Душата е като събирач на духа, оформящ абстрактното в сложна същност. Фактически духът изобщо може да бъде или да не бъде индивидуален, тъй като може да приема много форми. Подобно на съзнанието духът изглежда е едно поле, към което се включваме и влизаме сами. Душата се усилва от присъствието на духа, сякаш духът е същността, от която се образува тя. Духът се закотвя и изразява чрез душата, която му дава въплъщение, смисъл и цел. Душата носи тенденция към проявление, а духът към освобождение.

Да постигнем трансцендентността означава да влезем в сферата, способна да обгърне цялото. Да доведем това божествено състояние на събудено съзнание долу, в нашите тела, и да действаме според него, означава да изживеем иманентността. Представлявайки средството, което връща боговете долу на земята, иманентността е възстановяване на свещеното.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 4867

Препоръчани продукти

Коментари за Седма чакра (Сахасрара)

 1. .

  Отлично

 2. 1.

  Съзнаване!

 3. 2.

  С благодарност!

 4. 3.

  Благодаря ви !

Подобни статии

Първа чакра (Муладхара)

Първа чакра (Муладхара)

Първата чакра е основа на цялата система на чакрите. Тя е разположена в основата на гръбначния стълб...
Травми на Първа чакра

Травми на Първа чакра

Всичко, което заплашва оцеляването, като например родова травма, изоставяне, пренебрегване, сериозна...
Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Преминахме през Земята и Водата на Първа и Втора чакри и достигаме до Огъня на Трета чакра. Запознах...
Травми на Трета чакра

Травми на Трета чакра

Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...