Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Първа чакра  »  Първа чакра (Муладхара)  »  Функция на Първа чакра - Заземяване

Първа чакра (Муладхара)

Първа чакра (Муладхара)

Функция на Първа чакра - Заземяване

Здравата първа чакра позволява на личността да бъде енергийно заземена - представа, която критикува схващането на основната живост и добро самочувствие. Заземяването ни ориентира във времето и пространството и ни свързва с околната среда. Заземеността ни дава източник на сила чрез връзката с нашето тяло и среда. Физически това става чрез краката и стъпалата, чрез които възбудата преминава нагоре в тялото и излишъкът се отделя надолу в земята. Това означава, че можем да стоим на собствените си два крака и да вървим напред в живота. Само чрез изтегляне на енергия от основата можем да създадем такъв освобождаващ ток.

Заземяването внася съзнание в тялото и е важно за формирането на здрави граници. Ние се чувстваме по-будни и по-живи, когато насоченият надолу ток на съзнанието се свърже с тялото и срещне полето на усещането, краищата и границите на физическата реалност.

Много хора, които смятат себе си за духовни, са усъвършенствали в голяма степен живота си, когато са се научили да изпращат енергия надолу така, както нагоре. Като правило нас са ни учили, че духовността е насочена нагоре, че е отвъдна, нефизическа. Да изпитаме истински нашата телесна живост означава да изпитаме дълбоко духовно състояние - достигнато по-скоро чрез приемане на нашите естествени наклонности, отколкото чрез тяхното отричане чрез аскетични практики.

Когато сме заземени, ние можем да бъдем настоящи, фокусирани, динамични. Вниманието ни е концентрирано върху „тук и сега", придавайки динамична интензивност на начина, по който се проявяваме. Нашият опит е пряк, осезаем, непосредствен. Ние сме уверени, но сдържани, свързани с нашия собствен източник на подкрепа.

Без заземяване сме нестабилни. Загубваме центъра си, излизаме вън от себе си, витаем из облаците или сънуваме дневни сънища в света на фантазията. Загубваме способността си да съдържаме, която е способността да имаме и да държим. Ако не можем да съдържаме, не можем да държим границите си и да изградим вътрешна сила; следователно не можем да узреем. Границите позволяват да се създаде херметичният печат, необходим за трансформацията. Без граници природната възбуда се разпръсва и разрежда и става неефикасна. Когато загубим основата си, вниманието ни не е устойчиво и ние изглеждаме така, сякаш не присъстваме изцяло.

Здравото изграждане на основата е важното дело на първата чакра и е база за всеки по-нататъшен растеж. Тук лежи признаването на нашето собствено съществуване и утвърждаването на основните права на първата чакра: правото да бъдем тук и правото да имаме онова, от което се нуждаем за оцеляването си.

Рейтинг: 4.7/5 на базата на 6 оценки
прегледи 16353

Препоръчани продукти

Коментари за Първа чакра (Муладхара)

 1. .

  неясно е за непросветените в тази област....

 2. 1.

  има много вярно-аз имам проблем с колената ставите-артрит или подобни-защото се караме с майка ми отхвълря ме сега казва да не бях те родила, не ми дават право да живе я в друго жилище..все неща описани там.

 3. 2.

  Bi triabvalo bremennata maika i badeshtiat bashta da se zapoznaiat s tazi nauka,za da dadat dobra osnova na deteto si. Kakvo po-hubavo ot tova tazi nauka da se izuchava v uchilishte...

 4. 3.

  При мен всичко е вярно! Трудно рaждaне, a рaзбрaх и че не съм билa желaнa... поне известно време. До ден днешен един от кошмaрите и нaй-големите ми стрaхове е дa не зaседнa в тесен тунел или нещо от родa. Имaх проблеми с теглото, стaвите и много от гореописaните. Някaк все ме тегли към духовното, успешнaтa реaлизaция тук и сегa ми убягвa.

 5. 4.

  хора ходете боси и мечтайте

 6. 5.

  Да всеки може да анализира своя личен проблем и всичко е вярно .Само аз имам проблеми с храненето - прекомерно и наднормено тегло , а тази чакра ми е в недостатъчност - би трябвало да съм слаба.

 7. 6.

  А аз до колкото разбрах за нарушение се счита и прекомерното хранене и наднорменото тегло! Аз когато чувствам несигурност или страх и притеснение, започвам да ям..... като компенсация

 8. 7.

  Не разбрах сега къде е чакрата в перинеума или в опашната кост?
  И да питам автора на статията откъде знае къде ги зная тези неща които пише?

 9. 8.

  Знае ги от ведическата кустура.Ведите!!

 10. 9.

  Благодаря за информацията!!!
  Много полезна статия.

 11. 10.

  Не е необходимо да си просветен.
  Достатъчно е да си осъзнат

 12. 11.

  Хареса ми коментара Ви.Да си осъзнат означава , че ти предстои посвещаване. По време на този процес ще добиете пълно дълбоко осъзнаване. Ако сте достатъчно обективни към себе си и се анализирате честно .Аз бих допълнила нещо
  Истинският посветен е този , който на първо място поставя отговорността в действията си спрямо другите .Истинският посветен осъзнава себе си и вижда божественото в другите. Не влиза в крайностите, а балансира дуалностите с уважение и смирение.

Подобни статии

Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

И ето че ние пристигнахме. Седма чакра се нарича още Коронна или Теменна и се намира на върха на гла...
Травми на Седма чакра

Травми на Седма чакра

Малтретиранията на Седмата чакра са фини, но дълбоки. Те се извършват през всяка възраст и по много ...