Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Първа чакра  »  Първа чакра (Муладхара)  »  Демон на Първа чакра - Страх

Първа чакра (Муладхара)

Първа чакра (Муладхара)

Демон на Първа чакра - Страх

Когато оцеляването ни е застрашеше ние изпитваме страх. Страхът усилва нашето съзнание и изпълва тялото с естествени химически вещества (като например адреналин), за да му даде енергия, та да действа. Страхът обръща нашето внимание към „тук и сега", за да се отнесем към заплахата, но фокусира вниманието навън и нагоре към чакрите на възприятието и мисловната активност. Ставаме свръх-бдителни, неспокойни, тревожни. Не можем да се успокоим, да се отпуснем. Сякаш направо изскачаме от кожата си.

Когато живеем в среда на опасност или лишение, ние изпитваме страх. Ако опасността е била често, растящо присъствие, тогава страхът прониква в нашата базисна програма за оцеляване. Чувството на страх е само нашето чувство на сигурност, колкото и парадоксално да звучи това. Ние се чувстваме сигурни само защото сме свръхбдителни и дори ни става по-неудобно, когато се опитаме да се отпуснем. Нервната система и адреналиновите жлези остават да работят прекалено много. В това състояние на свръхбудност нашите спусъци са по-чувствителни и по-склонни да реагират с крайности. Нашата основа буквално се клати и концентрацията може да бъде трудна. В резултат тялото е в непрекъснато състояние на стрес, което става норма. Това евентуално може да причини високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, стомашни проблеми, изтощаване на имунната система, слаби адреналинови жлези, безсъние или хронична умора.

Идеално погледнато, страхът ни събужда от сънливото хипнагогно състояние на слятост и доверие, характерно за бебето. Когато заплахата не може да бъде преодоляна, ние се адаптираме към страха и формираме себе си около едно базисно свиване и неустойчивост. Това е противоположно на здравото състояние на първата чакра, което се свързва със сигурност, защитеност и солидност. Да се преборим със страха означава да се отпуснем и да почувстваме фините енергии на тялото, да изпитваме удоволствие и да разширим вниманието си до по-широка перспектива. Борбата със страха означава да усилим първата чакра. Да живеем със страх означава да я отслабим.

За да създадем солидна основа, годна ла поддържа останалите ни дейности, трябва да победим демона на страха. Това означава, че най-напред трябва да разберем страха. Откъде е дошъл той? Как ви е служил? Разбирането обаче не е достатъчно, защото реагирането със страх продължава да се намира в тялото. Следващата стъпка е да се отпуснем и да интегрираме инстинктивните отговори на страха. Кара ли ви той да искате да избягате и да се скриете? Гневни и активизирани ли ви прави, или парализирани и объркани? Като позволите на тялото да изрази тези отговори, вие помагате да се завърши гещалтът на отговора на първичната травма. Щом той бъде завършен, цикълът на страха може да бъде прекъснат и може да се създаде по-здрав модел. Най- накрая човек трябва да развие силата и ресурсите си, за да посреща ефикасно подобни заплахи в бъдещето. Това може да включва такива неща като изграждане на самоуважение, изучаване на бойни изкуства или усъвършенстване на уменията за общуване.

Макар че страхът е демон на първата чакра, той е и един свещен противник, присъствие, което може да ни научи на много неща. Страхът съществува като съюзник на самосъхранението, който ни учи на нашата собствена важност и на необходимостта да се грижим за себе си. Само когато признаем този демон като съюзник, можем истински да го овладеем.

Ърнест Холмс, основателят на философията Наука за ума (Science of Mind), смята, че страхът и вярата имат сходни качества. Страхът е вяра, че може да стане нещо страшно, докато вярата е вярване, че може да стане нещо добро. Макар че резултатите са различни, причините са еднакви - и двете са вери, които удравляват нашето поведение и влияят на начина, по който чувстваме. Ако можем да заместим неоснователния страх с основателна вяра, тогава имаме един естествен антидот срещу демона на нашата първа чакра.

Рейтинг: 4.3/5 на базата на 4 оценки
прегледи 19136

Препоръчани продукти

Коментари за Първа чакра (Муладхара)

 1. .

  неясно е за непросветените в тази област....

 2. 1.

  има много вярно-аз имам проблем с колената ставите-артрит или подобни-защото се караме с майка ми отхвълря ме сега казва да не бях те родила, не ми дават право да живе я в друго жилище..все неща описани там.

 3. 2.

  Bi triabvalo bremennata maika i badeshtiat bashta da se zapoznaiat s tazi nauka,za da dadat dobra osnova na deteto si. Kakvo po-hubavo ot tova tazi nauka da se izuchava v uchilishte...

 4. 3.

  При мен всичко е вярно! Трудно рaждaне, a рaзбрaх и че не съм билa желaнa... поне известно време. До ден днешен един от кошмaрите и нaй-големите ми стрaхове е дa не зaседнa в тесен тунел или нещо от родa. Имaх проблеми с теглото, стaвите и много от гореописaните. Някaк все ме тегли към духовното, успешнaтa реaлизaция тук и сегa ми убягвa.

 5. 4.

  хора ходете боси и мечтайте

 6. 5.

  Да всеки може да анализира своя личен проблем и всичко е вярно .Само аз имам проблеми с храненето - прекомерно и наднормено тегло , а тази чакра ми е в недостатъчност - би трябвало да съм слаба.

 7. 6.

  А аз до колкото разбрах за нарушение се счита и прекомерното хранене и наднорменото тегло! Аз когато чувствам несигурност или страх и притеснение, започвам да ям..... като компенсация

 8. 7.

  Не разбрах сега къде е чакрата в перинеума или в опашната кост?
  И да питам автора на статията откъде знае къде ги зная тези неща които пише?

 9. 8.

  Знае ги от ведическата кустура.Ведите!!

 10. 9.

  Благодаря за информацията!!!
  Много полезна статия.

 11. 10.

  Не е необходимо да си просветен.
  Достатъчно е да си осъзнат

 12. 11.

  Хареса ми коментара Ви.Да си осъзнат означава , че ти предстои посвещаване. По време на този процес ще добиете пълно дълбоко осъзнаване. Ако сте достатъчно обективни към себе си и се анализирате честно .Аз бих допълнила нещо
  Истинският посветен е този , който на първо място поставя отговорността в действията си спрямо другите .Истинският посветен осъзнава себе си и вижда божественото в другите. Не влиза в крайностите, а балансира дуалностите с уважение и смирение.

Подобни статии

Травми на Шеста чакра

Травми на Шеста чакра

Само заради ясната сила на интелекта говорим за визуализацията като нещо отделно от останалия опит. ...
Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

И ето че ние пристигнахме. Седма чакра се нарича още Коронна или Теменна и се намира на върха на гла...
Травми на Седма чакра

Травми на Седма чакра

Малтретиранията на Седмата чакра са фини, но дълбоки. Те се извършват през всяка възраст и по много ...