Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  7 прекрасни билки, активиращи и хармонизиращи чакрите

7 прекрасни билки, активиращи и хармонизиращи чакрите

7 прекрасни билки, активиращи и хармонизиращи чакрите

Чакрите са енергийни центрове, като всяка една от тях се свързва с определени органи, жлези и системи в организма. Те оказват пряк ефект върху тяхното нормално функциониране. Когато даден орган, жлеза или система не функционират както трябва, съответстващата на тях чакра също не функционира добре, и обратно, когато организма е здрав и балансиран, чакрите също са активирани и хармонизирани.

Тази взаимосвързаност на физическото и етерното тяло се осъществява и в обратната връзка. Ако дадена чакра се дисбалансира, например в резултат на емоционално разтройство, това отслабва и свързаните с нея физически органи и системи. Затова е много важно да се справяме не само с физическите дисбаланси, посредством билки и промяна в начина на живот, но и с енергийните дисбаланси, посредством дишане, медитация, йога, ароматерапия и др.

В традиционната китайска медицина всеки орган отговаря на специфични емоционални състояния. Това е много важна особеност, тъй като емоциите също оказват влияние върху функционирането на чакрите. Негативните емоции нарушават функциите на чакрите, а положителните емоции ги подобряват. Оттук следва извода, че използването на билки за балансиране на основните органи, жлези и системи на организма, влияе положително на чакрите и емоциите ни.

Съществуват много различни практики за изцеление и балансиране на чакрите, които са ефективни в различна степен. За постигане на оптимален положителен резултат трябва да стимулирате както физическото тяло, така и енергийните центрове. Освен воденето на по-здравословен живот съществуват няколко мощни и ефективни метода, свързани с правилното използване на билкови лекарства, които допринасят за балансирането на тялото.

Използването на определени билки, съчетано с балансиран начин на живот и енергийни практики (дишане, медитация, йога и т.н.) ще донесе максимална полза за тялото, както на физическо, така и на енергийно ниво. Първо трябва да разберете кои чакри, органи, жлези и системи в тялото са дисбалансирани. Ако разполагате с тази информация ще знаете, коя от изброените по-долу билки е най-подходяща за вас, за да възвърне баланса и хармонията на физическо и енергийно ниво и да активира всяка конкретна чакра или част от тялото.

Първа чакра - Коренна чакра (Муладхара) – хипофизна жлеза и полова система

Препоръчвана билка – Мумио (шилажит)

Въпреки, че не е билка в традиционния смисъл на думата, мумиото е вторичен продукт на стотици различни билки, тъй като е втвърдена смола от праисторическите гори, запазена под скалите от много векове. Мумиото подпомага заземяването и е богато на минерали, които подмладяват организма и възстановяват тялото на базово ниво. В този смисъл Коренната чакра също е базова и помага да останем зазимени на енергийно ниво.

Втора чакра – Сакрална чакра (Свадхиштхана) – полови органи и бъбреци

Препоръчвана билка – Шизандра (плод)

Шизандра е невероятна билка с много положителни ефекти за организма. Най-известна е с това, че укрепва и тонизира половите органи, както при мъжете, така и при жените. Билката е слаб диуретик, който пречиства енергийните канали, минаващи през този район на тялото. Особено подхранваща е за бъбреците, което я прави отлична билка за активиране и хармонизиране на Сакралната чакра.

Трета чакра – Чакрата на слънчевия сплит (Манипура) – храносмилателен тракт, черва и надбъбречни жлези

Препоръчвана билка – Боров прашец

Манипура може да се разглежда като енергийния склад на тялото, както на физическо, така и на енергийно ниво. Нашата храносмилателна система превръща храната в жизнена енергия, необходима за функционирането на тялото. Когато храносмилателната система е слаба, всяка част на тялото страда. Третата чакра се свързва още със самочувствието и личната сила. Следователно дисбаланса на тази чакра води до проявата на страх, тревога и безпокойство, все емоции свързани с липсата на самочувствие. Боровия прашец е едно от най-ценните природни лекарства, които балансират храносмилателната система. Той е богат на дехидроепиандростендион (ДХЕА), силен хормонален прекурсор на организма, който пряко подхранва надбъбречните жлези и балансира цялата ендокринна жлезиста система. Боровия прашец е много богат на важни и редки хранителни вещества и подхранва тялото в дълбочина. Той подобрява храносмилането и носи енергия за тялото, без значение на какъв етап от живота си се намираме.

Четвърта чакра – Сърдечната чакра (Анахата) – сърце и бял дроб

Препоръчвана билка – Гъбата Рейши

Според даоистките традиции Рейши се смята за сърдечен Ци тоник, което означава, че увеличава потока на жизнена енергия към сърцето и по този начин го прави по-силно. Освен това Рейши успокоява и балансира нервната система, подобрявайки цялостния емоционален баланс, най-вече сърцето. Гъбата се смята и за билка, която подхранва духа. Рейши увеличава притока на кръв към сърцето и белите дробове, подпомагайки системите от органи, свързани със сърдечната чакра.

Пета чакра – Гърлената чакра (Вишудха) – щитовидната жлеза

Препоръчвана билка – Келп (кафяви водорасли)

Има много фактори, които влияят на здравето на щитовидната жлеза, но най-важния е наличието на достатъчно количество йод в организма. Няма по-добър естествен източник на йод от водораслите. Освен йод те са богати и на други важни минерали и хранителни вещества, които се набавят много трудно от организма, дори и да следваме някоя здравословна диета. Йода и минералите в морските водорасли укрепват цялата ендокринна система.

Шеста чакра – Чакрата на третото око (Аджна) – епифизната жлеза, мозъка

Препоръчвана билка – Готу Кола (азиатска центела)

Това е една от най-предпочитаните билки в древната индийска система за лечение – Аюрведа. Това е силна билка, която подпомага мозъка и свързаните с него жлези и системи. Готу Кола увеличава притока на кислород към мозъка и клетките на организма като цяло. Доказано е, че в дългосрочен план увеличава интелигентността на хората, които приемат тази билка. Повишава и хармонизира транс-сферичната комуникация в мозъка, поради което често се използва от хората практикуващи медитация. Синхронизацията на мозъчните полусфери води до промени в алфа, гама и тета спектъра на мозъчните вълни, водещи до повишаване на съзнанието. Готу Кола действа директно върху епифизната жлеза, тъй като е вазодилататор, предизвиквайки едновременно повишаване притока на кръв и кислород към ключови области и жлези в мозъка и тялото.

Седма чакра – Коронна чакра (Сахасрара) – хипофизната жлеза

Препоръчвана билка – Градински чай

Градинския чай обикновено е билка, която се намазва външно, но може да се приема и вътрешно. Тя пречиства физическото и етерното тяло, премахва енергийните блокажи, дисбалансите и разрушителните влияния. Коронната чакра е връзката между тялото и по-високите нефизически измерения. Съвременни проучвания показват, че градинския чай увеличава информираността, интелигентността, подобрява мозъчните функции и памет, повишава чувствителността към към фините енергии. Точно за това Градинския чай се препоръчва за активиране и балансиране на коронната чакра. Комбинацията на Градински чай и Готу Кола засилва още повече действието, като подпомага всички органи, жлези и системи свързани с коронната чакра.

Билките не трябва да се подлагат на термична обработка с много висока температура, за да запазят своите активни съставки и полезно действие. Започнете с приемането на малки дози, докато тялото ви привикне и се адаптира към техните ефекти. Не забравяйте, че трябва периодично да спирате консумацията на билките, за да може тялото да си почине и интегрира към промените.

Рейтинг: 4.7/5 на базата на 6 оценки
прегледи 39709

Препоръчани продукти

Коментари за 7 прекрасни билки, активиращи и хармонизиращи чакрите

  1. .

    красивата гъба е Trametis versicolor

  2. 1.

    Много полезна статия, от известно време се опитвам да ползвам основно билки за справяне с различни здравословни проблеми в семейството и забелязвам, че работи много добре. Най-трудно е да убедя потърпевшия :) От скоро набира популярност китайската Диета 159. Сега тествам, но тези процеси са по дълги, ако някой е тествал https://diet159.com/diet159-one-box.html моля да сподели опит. Благодаря

  3. 2.

    Това глупости няма такива неща имам специални книги за лекуване и с точки и пред. Богородица

Подобни статии

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...
Травми на Пета чакра

Травми на Пета чакра

Ако ударя опънатата струна на китара, това поражда звук. Ако я ударя силно, се получава силен звук. ...
Състояния на Пета чакра

Състояния на Пета чакра

Прекомерността или недостатъчността в гърлената чакра се разпознават лесно. Тъй като тя е вратата ме...
Балансиране на Пета чакра

Балансиране на Пета чакра

Лечението на петата чакра включва разнообразие от много равнища едновременно, минаващи от физическот...
Шеста чакра (Аджна)

Шеста чакра (Аджна)

Шестата чакра е също така известна като Ajna (Ajna = възприемане). Тя се намира в челото, точно межд...