PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Преглед на чакрите

Практически съвети за балансиране на чакрите

 

Чакрите са енергийните центрове, които се намират в рамките на нашето фино тяло или аура. Седемте основни чакри осъществяват едновременно индивидуална и взаимно свързана комуникация с нашето физическо тяло, органи и системи. Блокажите или дисбалансите на чакрите могат да настъпят в следствие на травма, негативни преживявания, негативни настроения или просто от възходите и паденията в нашето ежедневие. Чакрите могат да функционират като портали за получаване или трансформиране на енергия. Те могат едновременно да абсорбират и излъчват енергия. Понякога първите признаци за дисбаланс на чакрите са физическите и емоционални симптоми. Честите настинки или продължителните проблеми във взаимоотношенията, показват, че имате нужда от балансиране на чакрите.

Представяме ви признаците за дисбаланс на седемте основни чакри и съвети как да ги балансирате и заредите с енергия:

Първа чакра (Муладхара) – това е базовата чакра и се свързва с оцеляването, инстинктите и основните нужди.

Признаци на дисбаланс на първа чакра: анемия, умора, болки в кръста, ишиас, депресия, лошо кръвообращение, чести настинки, студени ръце, крака и нос.

Методи за балансиране на първа чакра: Физически упражнения, здрав сън, градинарство, грънчарство. Хранене с червени храни и пиене на червени чайове, като цвекло и нарове. Носене на червени скъпоценни камъни, като рубин и гранат. Носене на червени дрехи. Вземане на баня с червени етерични масла, като например иланг-иланг и сандалово дърво.

Втора чакра (Свадхиштхана) – това е сакралната чакра и тя се свързва с раждането, сексуалността и креативността.

Признаци за дисбаланс на втора чакра: Хранителни разтройства, злоупотреба с алкохол и наркотици, депресия, болки в долната част на гърба, астма, алергии, гъбични инфекции, проблеми с уринирането, нетърпеливост, притъпени сетива, импотентност и фригидност.

Методи за балансиране на втора чакра: плуване (особено в естествени водни басейни – езера, океани, горещи извори), водна аеробика, масажи, разходки в дъжда, наблюдаване на гръмотевични бури, хранене с оранжеви храни, като моркови и портокали, носене на оранжеви скъпоценни камъни – цитрин и топаз, носене на оранжеви дрехи, използване на етерични масла от портокал или мелиса.

Трета чакра (Манипура) – чакрата на слънчевия сплит се свързва със самочувствието, емоционалния баланс и храносмилането.

Признаци за дисбаланс на трета чакра: Нарушено храносмилане, проблеми с черния дроб, камъни в жлъчката, проблеми с панкреаса, диабет, хипогликемия, самопорицаване, надценяване.

Методи за балансиране на трета чакра: Решаване на логически пъзели, четене на книги, посещаване на различни класове, слънчеви бани, програми за детоксикация, жълти храни и чайове – тиква и лайка, носене на жълти скъпоценни камъни – рубини, турмалин, носене на жълти дрехи, използване на жълти етерични масла – лимон, розмарин.

Четвърта чакра (Анахата) – сърдечната чакра се свързва с любовта, отношенията с другите и състраданието.

Признаци за дисбаланс на четвърта чакра: сърдечни заболявания и разтройства, проблеми с дишането, рак на гърдата, болки в гърдите, високо кръвно налягане, пасивност, проблеми с имунната система, напрежение в мускулите.

Методи за балансиране на четвърта чакра: Разходки сред природата, повече прекарано време със семейството и приятели, участие в доброволчески инициативи, златисти храни и напитки – златисто цвекло, чай от джинджифил, носене на златисти скъпоценни камъни – топаз, хехлибар, носене на златисти дрехи, използване на златисти етерични масла – тамян, сандалово дърво.

Пета чакра (Вишудха) – гърлената чакра се свързва с комуникацията, истината и вътрешния глас.

Признаци за дисбаланс на пета чакра: болести на щитовидната жлеза, болки в гърлото, треска и грип, ларингити, скованост на челюстта, врата и раменете, тревожност, кошмари, заекване, страх от говорене.

Методи за балансиране на пета чакра: пеене, рецитиране, поезия, срещи и разговори със стари приятели, сини храни и чайове – лилави картофи и боровинки, носене на сини скъпоценни камъни – аквамарин, лапис лазули, носене на сини дрехи, използване на сини етерични масла – лайка, здравец.

Шеста чакра (Аджна) – чакрата на третото око се свързва с въображението, интуицията и божествената същност.

Признаци за дисбаланс на шеста чакра: когнитивни увреждания, проблеми с координацията, проблеми със съня, халюцинации, лоша концентрация, слаба памет, неправилни психически интерпретации.

Методи за балансиране на шеста чакра: водене на дневник, излагане на лунна светлина, индигови храни и чайове – смикини, касис, носене на индигови скъпоценни камъни – азурит, содалит, носене на индигови дрехи, употреба на индигови етерични масла – тамян, пачули.

Седма чакра (Сахасрара) – коронната чакра се свързва с единство с Вселената, вдъхновение, хармония, разбирателство.

Признаци за дисбаланс на седма чакра: главоболие, объркване, психични заболявания, невралгии, сенилност, тревожност, кожни обриви, хипер интелектуалност, липса на вяра и убеждения.

Методи за балансиране на седма чакра: започнете да водите дневник на сънищата и мечтите си, създайте мандала, виолетови храни и чайове – сливи, бъз, носене на виолетови камъни – аметист, сапфир, носене на виолетови дрехи, използване на виолетови етерични масла – жасмин, лавандула.

 

Рейтинг:
4.9/5 на базата на 18 оценки

Отзиви

Анна Йоцева
Благодаря за хубавата статия
Rozaliq04
Kak da se zastitim ot chujdata negativna intervenciq?
Азурит е камъка
Д
Благодаря за хубавата статия. Само има една печатна грешка - камък за 6-та акра е Лазурит, а не азурит
Виж още отзиви
Коментирай
loading...