Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Практически съвети за балансиране на чакрите

Практически съвети за балансиране на чакрите

Практически съвети за балансиране на чакрите

 

Чакрите са енергийните центрове, които се намират в рамките на нашето фино тяло или аура. Седемте основни чакри осъществяват едновременно индивидуална и взаимно свързана комуникация с нашето физическо тяло, органи и системи. Блокажите или дисбалансите на чакрите могат да настъпят в следствие на травма, негативни преживявания, негативни настроения или просто от възходите и паденията в нашето ежедневие. Чакрите могат да функционират като портали за получаване или трансформиране на енергия. Те могат едновременно да абсорбират и излъчват енергия. Понякога първите признаци за дисбаланс на чакрите са физическите и емоционални симптоми. Честите настинки или продължителните проблеми във взаимоотношенията, показват, че имате нужда от балансиране на чакрите.

Представяме ви признаците за дисбаланс на седемте основни чакри и съвети как да ги балансирате и заредите с енергия:

Първа чакра (Муладхара) – това е базовата чакра и се свързва с оцеляването, инстинктите и основните нужди.

Признаци на дисбаланс на първа чакра: анемия, умора, болки в кръста, ишиас, депресия, лошо кръвообращение, чести настинки, студени ръце, крака и нос.

Методи за балансиране на първа чакра: Физически упражнения, здрав сън, градинарство, грънчарство. Хранене с червени храни и пиене на червени чайове, като цвекло и нарове. Носене на червени скъпоценни камъни, като рубин и гранат. Носене на червени дрехи. Вземане на баня с червени етерични масла, като например иланг-иланг и сандалово дърво.

Втора чакра (Свадхиштхана) – това е сакралната чакра и тя се свързва с раждането, сексуалността и креативността.

Признаци за дисбаланс на втора чакра: Хранителни разтройства, злоупотреба с алкохол и наркотици, депресия, болки в долната част на гърба, астма, алергии, гъбични инфекции, проблеми с уринирането, нетърпеливост, притъпени сетива, импотентност и фригидност.

Методи за балансиране на втора чакра: плуване (особено в естествени водни басейни – езера, океани, горещи извори), водна аеробика, масажи, разходки в дъжда, наблюдаване на гръмотевични бури, хранене с оранжеви храни, като моркови и портокали, носене на оранжеви скъпоценни камъни – цитрин и топаз, носене на оранжеви дрехи, използване на етерични масла от портокал или мелиса.

Трета чакра (Манипура) – чакрата на слънчевия сплит се свързва със самочувствието, емоционалния баланс и храносмилането.

Признаци за дисбаланс на трета чакра: Нарушено храносмилане, проблеми с черния дроб, камъни в жлъчката, проблеми с панкреаса, диабет, хипогликемия, самопорицаване, надценяване.

Методи за балансиране на трета чакра: Решаване на логически пъзели, четене на книги, посещаване на различни класове, слънчеви бани, програми за детоксикация, жълти храни и чайове – тиква и лайка, носене на жълти скъпоценни камъни – рубини, турмалин, носене на жълти дрехи, използване на жълти етерични масла – лимон, розмарин.

Четвърта чакра (Анахата) – сърдечната чакра се свързва с любовта, отношенията с другите и състраданието.

Признаци за дисбаланс на четвърта чакра: сърдечни заболявания и разтройства, проблеми с дишането, рак на гърдата, болки в гърдите, високо кръвно налягане, пасивност, проблеми с имунната система, напрежение в мускулите.

Методи за балансиране на четвърта чакра: Разходки сред природата, повече прекарано време със семейството и приятели, участие в доброволчески инициативи, златисти храни и напитки – златисто цвекло, чай от джинджифил, носене на златисти скъпоценни камъни – топаз, хехлибар, носене на златисти дрехи, използване на златисти етерични масла – тамян, сандалово дърво.

Пета чакра (Вишудха) – гърлената чакра се свързва с комуникацията, истината и вътрешния глас.

Признаци за дисбаланс на пета чакра: болести на щитовидната жлеза, болки в гърлото, треска и грип, ларингити, скованост на челюстта, врата и раменете, тревожност, кошмари, заекване, страх от говорене.

Методи за балансиране на пета чакра: пеене, рецитиране, поезия, срещи и разговори със стари приятели, сини храни и чайове – лилави картофи и боровинки, носене на сини скъпоценни камъни – аквамарин, лапис лазули, носене на сини дрехи, използване на сини етерични масла – лайка, здравец.

Шеста чакра (Аджна) – чакрата на третото око се свързва с въображението, интуицията и божествената същност.

Признаци за дисбаланс на шеста чакра: когнитивни увреждания, проблеми с координацията, проблеми със съня, халюцинации, лоша концентрация, слаба памет, неправилни психически интерпретации.

Методи за балансиране на шеста чакра: водене на дневник, излагане на лунна светлина, индигови храни и чайове – смикини, касис, носене на индигови скъпоценни камъни – азурит, содалит, носене на индигови дрехи, употреба на индигови етерични масла – тамян, пачули.

Седма чакра (Сахасрара) – коронната чакра се свързва с единство с Вселената, вдъхновение, хармония, разбирателство.

Признаци за дисбаланс на седма чакра: главоболие, объркване, психични заболявания, невралгии, сенилност, тревожност, кожни обриви, хипер интелектуалност, липса на вяра и убеждения.

Методи за балансиране на седма чакра: започнете да водите дневник на сънищата и мечтите си, създайте мандала, виолетови храни и чайове – сливи, бъз, носене на виолетови камъни – аметист, сапфир, носене на виолетови дрехи, използване на виолетови етерични масла – жасмин, лавандула.

 

Рейтинг: 4.9/5 на базата на 17 оценки
прегледи 38359

Препоръчани продукти

Коментари за Практически съвети за балансиране на чакрите

 1. .

  Благодаря за хубавата статия. Само има една печатна грешка - камък за 6-та акра е Лазурит, а не азурит

 2. 1.

  Азурит е камъка

 3. 2.

  Kak da se zastitim ot chujdata negativna intervenciq?

 4. 3.

  Благодаря за хубавата статия

Подобни статии

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Развитието на уменията и представите, свързани с всяка чакра, се извършва постепенно в живота, като ...
Идентичности на чакрите

Идентичности на чакрите

Ако нашите права останат ненакърнени или успеем да си ги възстановим, тогава имаме добрия шанс да до...
Оценка на чакрите

Оценка на чакрите

Можем да изследваме себе си като цяло, да видим как взаимодействат различните ни части вътре в нас и...
Чакра тест

Чакра тест

Теста се състои от 56 въпроса, на които можете да отговорите с пет възможности от "никога" до "винаг...