Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Пета чакра  »  Пета чакра (Вишудха)  »  Функция на Пета чакра - Гласът

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Функция на Пета чакра - Гласът

Гласът е жив израз на основната вибрация на човека. Тъй като петата чакра е свързана с елемента звук и е разположена в гърлото, гласът става пробният камък за здравето на тази чакра. Ако чакрата е свита, гласът също ще бъде свит, ще звучи като хленч, шепот или мърморене. Ако чакрата е прекомерна, гласът ще бъде висок, рязък или въпросният човек може да има навика да прекъсва или да доминира в разговора.

Признак за здрава пета чакра - такава, която е свързана и с ума, и с тялото - е звучният и ритмичен глас, който говори истинно, ясно и сбито. Разговорът с другите е балансиран, с точна способност за слушане и отговаряне.

Гласът е показател не само за здравето на петата чакра, но и за здравето на другите чакри. Свиването в тялото (първата чакра) ограничава гласа. Липсата на чувство (втората чакра) кара гласа да звучи механично. Твърде малкото воля (третата чакра) кара гласа да звучи отслабнал и хленчещ, докато прекомерността на третата чакра го прави господстващ. За гласа е необходимо и дишане (четвъртата чакра)

Ако дишането е ограничено или неравно, гласът няма да е плътен. Ако съзнанието ни не е отворено (шестата и седмата чакра), тогава гласът става повтарящ се и глух. Когато слушаме такъв глас, имаме чувството, че сме го чували и преди. Когато въпросният човек е замръзнал в миналото, гласът му не изглежда напълно присъстващ.

В нас има много гласове. Съществува гласът, който ни казва, че не сме добри, гласът, който иска над всичко да бъде чут, гласът, който шепне тихичко само в спокойните мигове, които прекарваме сами. Вътрешният диалог между различните части от нас ни помага да станем по-свързани. Свързаността създава резонанс. Процесът на индивидуацията почита и свързва всеки от нашите гласове и ги обединява като едно цяло.

Само със свободата да изразим себе си можем да постигнем пълна индивидуация. Ако петата чакра е блокирана, ставаме прекомерно интровертни и нито можем да изразим, нито да поемем нова информация. Ако блокажът е достатъчно сериозен, се превръщаме в затворена система.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 7313

Препоръчани продукти

Коментари за Пета чакра (Вишудха)

  1. .

    Здравейте.
    Има ли я тази цялата информация за чакрите в подходяща книга?

Подобни статии

Първа чакра (Муладхара)

Първа чакра (Муладхара)

Първата чакра е основа на цялата система на чакрите. Тя е разположена в основата на гръбначния стълб...
Травми на Първа чакра

Травми на Първа чакра

Всичко, което заплашва оцеляването, като например родова травма, изоставяне, пренебрегване, сериозна...
Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Преминахме през Земята и Водата на Първа и Втора чакри и достигаме до Огъня на Трета чакра. Запознах...
Травми на Трета чакра

Травми на Трета чакра

Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...