Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Пета чакра  »  Пета чакра (Вишудха)  »  Функция на Пета чакра - Гласът

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Функция на Пета чакра - Гласът

Гласът е жив израз на основната вибрация на човека. Тъй като петата чакра е свързана с елемента звук и е разположена в гърлото, гласът става пробният камък за здравето на тази чакра. Ако чакрата е свита, гласът също ще бъде свит, ще звучи като хленч, шепот или мърморене. Ако чакрата е прекомерна, гласът ще бъде висок, рязък или въпросният човек може да има навика да прекъсва или да доминира в разговора.

Признак за здрава пета чакра - такава, която е свързана и с ума, и с тялото - е звучният и ритмичен глас, който говори истинно, ясно и сбито. Разговорът с другите е балансиран, с точна способност за слушане и отговаряне.

Гласът е показател не само за здравето на петата чакра, но и за здравето на другите чакри. Свиването в тялото (първата чакра) ограничава гласа. Липсата на чувство (втората чакра) кара гласа да звучи механично. Твърде малкото воля (третата чакра) кара гласа да звучи отслабнал и хленчещ, докато прекомерността на третата чакра го прави господстващ. За гласа е необходимо и дишане (четвъртата чакра)

Ако дишането е ограничено или неравно, гласът няма да е плътен. Ако съзнанието ни не е отворено (шестата и седмата чакра), тогава гласът става повтарящ се и глух. Когато слушаме такъв глас, имаме чувството, че сме го чували и преди. Когато въпросният човек е замръзнал в миналото, гласът му не изглежда напълно присъстващ.

В нас има много гласове. Съществува гласът, който ни казва, че не сме добри, гласът, който иска над всичко да бъде чут, гласът, който шепне тихичко само в спокойните мигове, които прекарваме сами. Вътрешният диалог между различните части от нас ни помага да станем по-свързани. Свързаността създава резонанс. Процесът на индивидуацията почита и свързва всеки от нашите гласове и ги обединява като едно цяло.

Само със свободата да изразим себе си можем да постигнем пълна индивидуация. Ако петата чакра е блокирана, ставаме прекомерно интровертни и нито можем да изразим, нито да поемем нова информация. Ако блокажът е достатъчно сериозен, се превръщаме в затворена система.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 7867

Препоръчани продукти

Коментари за Пета чакра (Вишудха)

  1. .

    Здравейте.
    Има ли я тази цялата информация за чакрите в подходяща книга?

Подобни статии

Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

Преминахме през Земята и Водата на Първа и Втора чакри и достигаме до Огъня на Трета чакра. Запознах...
Травми на Трета чакра

Травми на Трета чакра

Ние биваме държани на своите места в една култура, където личната загуба на сила е така епидемична, ...
Четвърта чакра (Анахата)

Четвърта чакра (Анахата)

Покачени на златните пламъци на своя център на силата, сега ние стигаме до сърцето на чакра-системат...
Състояния на Първа чакра

Състояния на Първа чакра

Преди да се използват повечето упражнения, е необходимо да се определи прекомерността и недостатъчно...