PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Преглед на чакрите

Лечение на чакрите с билки

Вибрационните качества на растенията могат да помогнат за балансиране, релаксация и тонизация на чакрите и аурата. Всеки член на растителното царство има уникална подкрепяща сила за човешкото тяло, стига да позволим връзка между него и силата на природата. 

Чакрите са като филтри, служещи за мост между физическото тяло и заобикалящият го свят. Съзнателната връзка с енергийното поле може да усили жизнеутвърждаващите мисли и чувства, както и клирингови негативи, които да засегнат здравето на човек. Всяка чакра има различна сила, която може да предпази тялото. 

Муладхара – билка Глухарче 

Първата чакра е основа на цялата система на чакрите. Тя е разположена в основата на гръбначния стълб. Елементът на първа чакра е Земя и се свързва с материалните и земни неща - като физическо тяло, оцеляване, здраве. Тя е материалната проява на съзнанието. Тези, които живеят в хармония с природата, знаят че много от лекарствата растат около нас.
Коренът от Глухарче помага за по-осъзнато свързване с телата, така че тялото и душата ни да бъдат в синхрон. Глухарчето помага за справяне с отчаянието, мъката и дава сила за фокусиране върху нашия път.

Сватхиштхана – билка Невен 

Известна е още като Сакрална чакра и се намира над срамната кост и непосредствено под пъпа. Основният й елемент е водата. Тя се намира под пъпа в коремната област между яйчниците при жените и в близост до простатната жлеза при мъжете.
Невенът е билката, която свързваме с втора чакра. Тя носи радост и духовно извисяване. При употреба може да забележите подобрение във всички области на живота и най-вече в творческите процеси. В я жълто-оранжевите цветове на невена, преоткриваме емоцията от живота. Втора чакра дава възможност за по-голяма интимност и усещане между вас и вашият партньор. Помага за създаването на здрави граници между заблудата и собствените решения. Отпуснете се и се наслаждавайте на любимият чай от невен.

 

Манипура – билка Бяла ружа

Третата чакра е центърът на вашата мъдрост, воля, лична власт, успех и его. Известна е още, като център на силата и дава отговор на въпросите кои сме и какви искаме да бъдем. Това е силно уязвима чакра и поради това е важно да бъде синхронизирана и отворена.
Бялата ружа релаксира трета чакра и омекотява личните усещания за контрол над живота. Тя помага за отпускане на диафрагмата и дава възможност за взимане на важни решения, точно когато сте притаили дъх и не знаете как да постъпите. Трета чакра е известна още и като мястото на слънчевия сплит, а бялата ружа спомага за подсилване на личната сила и положителния самоконтрол. Много заболявания се таят с години в човешкия организъм, потискани от емоционални проблеми и травми. Това, което потиска енергията за живот може да попречи и на клетъчната трансформация. При всяка стресова ситуация или усещане за „възел“ в стомаха приемайте отвара от бяла ружа.

 

 

Анахата – билка Глог

Четвърта чакра е известна още като сърдечната чакра и се намира точно по средата на гръдния кош. Нейният символ е зелен на цвят и представлява лотос с дванадесет листенца. Основният елемент при нея е въздуха. Когато е отворена и балансирана четвърта чакра регулира функциите на сърцето, тимусната жлеза, белите дробове, дишането и сърдечносъдовата система. Духовните функции на Анахата са великодушие, целебна енергия, съчувствие, себеотдаване и безусловна любов.
Глогът е билката приятел на четвърта чакра. Приемът на отвара или плодове от глог повишава доверието и усета към положителните аспекти на живота и носи усещане за сигурност и безопасност. Помага за съсредоточаване върху взаимоотношенията с околните, като премахва негативите от личностните различния. Дава шанс за положителни възгледи към развитието на живота.

 

Вишудха – билка Червена детелина

Пета чакра се намира в областта на гърлото и поради това е известна още като гърлена чакра. Балансираната гърлена чакра регулира щитовидната жлеза, метаболизма, гласните струни, сливиците, слуха и гърлото. Духовните функции при тази чакра са откровеност, изразяване, честност и по-добро общуване.
Червената детелина помaга за по-доброто себеизразяване и комуникация с околните. Когато трябва да подобрите отношенията с приятели, колеги или близки хора, чаша ароматен чай от червена детелина може да помогне. Цветът на червената детелина подсилва цялостното състояние на гърлената чакра, може да се консумира като чай или билкова тинктура.

 

Аджна – билка Очанка

Шеста чакра е центърът на нашата психическа сила, която се изразява в телепатия, концентрация, шесто чувство, логическо мислене, проницателност, ясновидство и др. Когато чакрата на третото око е отворена и балансирана ние можем да навлезем в едно духовно поле, което минава през измеренията на времето и пространството. Понякога цялото това преоткриване може да доведе до объркване и депресия.
Очанката е отлично средство за подсилване на шеста чакра. За лечебните свойства на Очанката се знае още от преди 1300 години. В тибетската медицина билката е широкоприложима.

 

Сахасрара – билка Лавандула

Седма чакра е по-известна като коронната чакра и символизира най-висшето състояние на съществуването. Нейният елемент е Вселената, а цветовете на символа са виолетово, цикламено и бяло. Ако е балансирана седмата чакра регулира горната част на мозъка, епифизата, черепната кутия и централната нервна система. 
Лавандулата спомага за отварянето на коронната чакра. Тя е популярна билка за медитация и извисяване. Вдишването на лавандулово масло и приема на отвара от лавандула, повлияват добре на седма чакра и повишават естествената способност за директно откровение.


Един от най-лесните начини да се възползвате от силата на билките е да приемате билкови еликсири, чайове, тинктури или да вдишвате ароматни масла с натурални билкови екстракти.
Отделете няколко минути през деня, в които да се отпуснете и насладите на билковите растения и тяхната мъдрост. Изразете благодарност към даровете на природата. Уважавайте билковите билковите енергии, които ни помагат да живеем един по-балансиран и изпълнен с хармония живот.

Рейтинг:
4.4/5 на базата на 20 оценки

Отзиви

Много полезно.Благодаря

Борян Караиванова много благодаря на Майката Природа и на теб Мари за полезната имформация
Vesi
Blagodarya!
Милена Еленкова
Благодаря за информацията :)
златка
...много ми допадна, ще се стремя да се възползвам от наученото
Виж още отзиви
Коментирай
loading...