Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Какво представляват чакрите  »  Излишък и недостиг на чакрите

Какво представляват чакрите

Какво представляват чакрите

Излишък и недостиг на чакрите

Много проблеми в живота произлизат от прекалено голямо или прекалено малко количество от нещо. Ние прекарваме живота си в търсене на баланс. Начинът, по който един индивид се справя със стрес, негативни опитности или травма, обикновено попада в една от следните две категории: повишаване на неговата енергия и внимание с цел победа на стреса или намаляване на същите с цел оттегляне от ситуацията. Резултатите са стратегия за справяне чрез излишък (прекомерност) или чрез недостиг (недостатъчност). Можем да определим начина, по който дадена личност е решила да действа, като погледнем нейното тяло и проучим навиците й. С добър тонус ли е тялото й с оглед на хроничното напрежение? Тревожи ли се извънмерно от всеки въпрос? Набляга ли прекалено на подробностите, свръхорганизирана ли е? Ако е така, по принцип тя е свръхрешителна или прекомерна. Обратно, ако нейният модел е да се оттегля от ситуациите, да бъде неясна, ненадеждна или прекалено променлива, с тяло, което е с нисък тонус, отпуснато или подпухнало, тогава тя е вероятно недостатъчно решителна или недостатъчна. Соматичният терапевт Стенли Келеман описва това по следния начин:

"В една свръхрешителна реакция мембраните на структурата се увеличават или втвърдяват по такъв начин, че през околната среда не може да се премине нито отвън, нито отвътре. Недостатъчно решителните структури развиват мембрани, които нямат спойка; налице е шупливост, в която светът нахлува в личността или тя изтича в света."

Можем да разглеждаме това и като модел на отбягване или свръхкомпенсация. Отбягването причинява недостатъчност на чакрите, а свръхкомпенсацията води до прекомерност на чакрите. Един заядливец, който компенсира несигурността си с доминиране над другите, показва прекомерна трета чакра. Личността с изключително високо наднормено тегло може да има прекомерна първа чакра, използваща теглото на тялото, за да получи чувство на защитеност и заземеност. Прекомерните чакри свръхкомпенсират загуба или повреда чрез прекомерно фокусиране върху съответния въпрос - обикновено по един дисфункционален начин, който не успява да излекува загубата.

Една отбягваща реакция в определена област възниква, когато човек не е развит достатъчно за пълно функциониране на съответното равнище, така че отбягва ситуации, които могат да го ангажират в тази област. Онзи, който е имал ранна физическа травма, може да се оттегли от тялото си и да има проблеми в отношенията си с физическия свят. Една личност, която се чувства безсилна, ще полага всякакви усилия да избягва конфликтите. Онзи, който е израсъл в изолация и е бил пренебрегван, може да не се научи да създава отношения: той ще затвори сърдечната си чакра и ще се оттегли социално.

Прекомерната чакра е твърде объркана, за да бъде полезна във функционирането си. Подобно на задръстването на движението по пътищата чакрата е блокирана от прекалено натрупване и енергията се сгъстява и стагнира. Недостатъчната чакра ограничава енергията и остава стегната, празна и безполезна.

В своето развитие през живота ние вероятно можем да станем прекомерни в някои области и недостатъчни в други. Ако една личност е недостатъчна в първата си чакра, вероятно тя ще бъде прекомерна в горните си чакри. Ако е прекомерно привлечена към това да има власт над другите, ще има проблеми в отношенията. Дори е възможно да показва модели и на недостатъчност, и на прекомерност в една и съща чакра. Например онзи, който е високо емоционален, но е сексуално фригиден, показва и излишък, и недостиг във втората чакра.

Прекомерните и недостатъчните чакри обаче имат някои общи неща. И двете са резултат на стратегии за справяне със стрес, травма или неприятни обстоятелства. И двете ограничават потока на енергията през системата и блокират пълната изява на освобождаващия и на проявяващия ток. Понякога и двете пораждат в резултат дисфункционално поведение и здравни проблеми.

Лекуването на тези дисбаланси е теоретически много просто. Прекомерната чакра се нуждае от разтоварване на енергията, а недостатъчната чакра се нуждае от получаване на енергия. Трудно е обаче да се отвори една чакра, която е била затворена в продължение на четиридесет години, или една прекомерна личност да бъде освободена. Освен това има много подробности, които създават изключения от горното правило. Например ако един човек говори прекалено много като начин на разтоварване, може да не е полезно да го насърчаваме да говори повече. Вместо това е необходимо да подсилим лежащата под това недостатъчност, като например слаба заземеност или емоционална безчувственост. По този начин прекомерната чакра може да подхрани недостатъчната. Онзи, който е силен „визуализатор", може да използва същата сила, за да си представи (и създаде) по-здраво тяло. В усилването на една недостатъчна чакра може да бъде необходимо също така да се създаде опора чрез усилваше на чакрата под нея. Чувството ни за сила (третата чакра) нараства, когато сме заземени (първата чакра). Добрите отношения (четвъртата чакра) изискват емоционална чувствителност (втората чакра). Тези подробности се появяват, когато човек работи по-дълго време със системата.

Красотата на системата на чакрите е в нейната многоизмерност. Към тези дисбаланси може да се подходи словесно чрез обсъждане, физически чрез работа с тялото и движение, духовно чрез медитация, емоционално чрез изследване на чувствата, визуално чрез образи, слухово чрез звуци и практически чрез задачи за външния свят, които усилват определени области от нашия живот.

Рейтинг: 4.7/5 на базата на 6 оценки
прегледи 36448

Препоръчани продукти

Коментари за Какво представляват чакрите

 1. .

  stefkadafin  Стефка

 2. 1.

  ами аз имам демонът на седма чакра -привързаността, освен това съм социално затворена и мнителна , защото съм изморена от страдание. не мисля че мога и искам да променя това

 3. 2.

  първо трябва да решите ,че можете да го направите

 4. 3.

  Хах.. Явно имам демон на петата чакра, което явно прави проблеми на шестата за сметка на това нямам никакакво чувсто за вина и до някаква степен за срам и привързаност, но обичам да се боря срещу страха. Страмно, но когатосе осмеля да не излъжа се чувствам зле , че не съм го сторила. Не знам какво да правя.

 5. 4.

  Много хубаво е написано всичко за чакрите и много полезно.благодаря ви!

 6. 5.

  Чувствам се щастлива,че получавам това познание..дано да ми е полезно,както и на много други хора.Благодаря на този,който го е написал и публикувал!

 7. 6.

  Хаха,май ги имам по всичките чакри :Д

 8. 7.

  kakvi sa teq gluposti demoni i kakvo li oshte ne. statiqta e nepylna i prekaleno syha . daje edna malka chastr ne obhvashta ot golqmata syshtnost i tn. Do tezi koito se interesuvat i taka natataka, poglednete Bashar channeled by Daryl Anka , Judy Satori, The teachings of Abraham hicks.

 9. 8.

  Итересно дори и забавно.

 10. 9.

  не съм чувала по-голяма тъпотия от това да кажеш, че демон на чакра е нещо полезно или пък да твърдиш, че не е е зло творение, а цели да ни учи и развива.много ясно, че е дело на сатаната създадено да измъчва и разбалансира.То още малко да се зарадваме, че са ни уважили с демон, да се учим. Бива ли да се разпространяват такива тъпотии

 11. 10.

  Благодарч на този който го е писал , това ми вдйхна нови сили за живот , помогна ми още по добре да опозная себе си за да се обичам още повече , да бъда по щастлива и така да помагам на всикчки с каквото и както мога!

 12. 11.

  Честно казано радвам се че получих такава блажена информация. Всички които биха казали че това тъпотия явно просто оште не са намерили в себеси заключеният си хурмон на штастието

 13. 12.

  Чета и не мога да повярвам! Отново място, дупка , в която са попаднали заблудени хора! Заблудени , а и неграмотни, направо ме е срам! Абе хора, не сте ли усетили, че всичко случващо ви се , предимно зависи от самите вас? Енергията си е ваша! Чакри, макри и не знам си още какво, пълни щуротии! Погледнете се в огледалото, деца ли сте? Толкова лесно ли може човек да ви заблуди?! Приличате ми на онези нещастни , възрастни хора, които са непрекъснато обект на телефонни измами! Големи хора сте, сигурно със семейства, деца, срамота! Я се стегнете, бабите и дядовците ви, сигурно са разчитали цял живот на чакрите си, за да се вземат в ръце и да си вършат работата! Смях голям!

 14. 13.

  Чакрите са енергийни точки, те могат да покажат ако има проблем, те са като сигнал че нещо не е наред. Ти, Dan, учевидно си по неграмотен от колкото си мислиш. Балансирането на чакрите и оправянето на самите проблеми отново си зависи от нас. Чакрите ни подсещат и ни дават и много други неща... И когато някой "се взима в ръце" това пак си зависи изцяло от него. Ние сега просто имаме по голяма база информация от хората в миналото и би трябвало да я използваме адекватно. Системата в която живеем и без това е погрешна, така че ако имаме възможност за духовно развитие, нека се замислим. Човекът има капацитет който не използва... Нека се опитаме да го разгърнем, да погледнем отвъд материалния хоризонт на ежедневието

 15. 14.

  Правя си теста от време на време, балансирам и работя по чакри, много ми е полезно, а и моля по низшите да си посещават сайтове подходящи за техният мироглед, коментари чета на хора които ги вълнуват този тип практики

 16. 15.

  А как са разположени чакрите - хоризонтално или вертикално на земната повърхност? Навсякъде ги рисуват отвесно, но в една книжка ги видях хоризонтално и се обърках тотално?

 17. 16.

  Много ми хареса

 18. 17.

  Благодаря за полезната и ценна информация!Вие сте СВЕТЪЛ ЛЪЧ за търсещите ПЪТЯ към себе си!

 19. 18.

  Всичко е добре казано, но наистина е много сухо. Как да се освободим от страховете? Какво да направим за да бялансираме енергиите на чакрите и от там да укрепим здравословното си състояние.

 20. 19.

  Благодаря за информацията!!!

 21. 20.

  Няма как ясно и точно да балансираме енергиите си без да имаме духовен авторитетен учител себереализирал се .... Намасте !!!

 22. 21.

  И на който учител да плащате. Дойдохме си на думата.

 23. 22.

  Полезна статия

 24. 23.

  интересно-полезно-нестандартно;БЛАГОДАРЯ.Продължавай да осветяваш!

 25. 24.

  Прекрасна информация, за мен. Много Ви благодаря! Успех!

Подобни статии

Травми на Четвърта чакра

Травми на Четвърта чакра

Няма нищо по-опустошително от липсата на любов. Любовта е първичната спойка на вселената, свързващат...