Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Преглед на чакрите  »  Какво представляват чакрите

Какво представляват чакрите

Какво представляват чакрите

Чакрите са енергийни колела, посредством които енергията протича навътре или навън от тялото. Когато са развити, те се въртят като колело. Основните чакри са седем. В действителност ние имаме стотици чакри, които са разположени по цялото тяло. Всяка точка за акупункура е енергиен вихър и следователно - чакра. Енергията, която захранва тези колела, произлиза от различни източници - един от тях е нашата собствена Кундалини или еволюционната енергия, друг - духовната сила в нас. Тези енергии извират от вътрешността на тялото и протичат през чакрите.

Чакрите не са физически същности. Подобно на чувствата или идеите те не могат да бъдат смятани за физически обекти, но имат силно въздействие върху тялото, тъй като са духовна енергия, изразяваща се на физическото ниво. Моделите на чакрите са силно свързани с функционирането на нашата физика. Точно както емоциите могат и въздействат на нашето дишане, на сърдечната дейност и на обмяната на веществата, така и дейностите в различните чакри влияят на дейността на жлезите, формата на тялото, хроничните физически болести, мислите и поведението ни. Използвайки техники като йога, дишане, биоенергетика, физически упражнения, медитация и визуализация, ние на свой ред можем да влияем на своите чакри, на своето здраве и на своя живот. Това е една от важните стойности на тази система - че тя отразява и тялото, и ума, и към нея може да се подходи и чрез едното, и чрез другото.

Чакрите се свързват с различни състояния на съзнанието, архетипови елементи и философски конструкции. Долните чакри например, които са физически по-близо до земята, се свързват с по-практически аспекти от нашия живот - оцеляването, движението, действието. Те се управляват от физически и социални закони. Горните чакри представят менталните области и действат на символично ниво чрез думи, образи и концепции. Всяка една от седемте чакри представя и по една главна област от човешкото психично здраве, които накратко могат да бъдат обобщени по следния начин: (1) оцеляване, (2) сексуалност, (3) сила, (4) любов, (5) общуване, (6) интуиция и (7) познание.

ЧакриОсновни въпросиЕлементи
7 Познание Мисъл Съзнание
6 Интуиция Светлина Светене
5 Общуване Звук Вибрация
4 Любов Въздух Равновесие
3 Сила Огън Горене
2 Сексуалност Вода Полярност
1 Оцеляване Земя Гравитация

Същевременно чакрите са приемник. Ние можем да получаваме енергия от други хора - понякога спокойно и недоловимо, в други случаи - с ясната представа, че я изтегляме от тях. Когато собствената ни енергия изтича към други хора, ние можем да се почувстваме изпразнени или изразходвани в зоната на конкретната чакра. При прилив на голямо количество енергия усещаме "зашеметяване". Духовната енергия, прана и другите енергии около нас (ние живеем сред океан от енергия) могат също да навлязат през чакрите.

Хора, които не са достигнали голям еволюционен растеж, имат склонност да поглъщат повече енергия, отколкото отдават. По време на болест или слабост някои могат да теглят енергия от по-жизнени и развити хора около тях. Изнемощелите или имащите ниско мнение за себе си могат да бъдат силно повлияни от енергията на другите, като просто я "изсмукват". Думата не е много точна в някои случаи, тъй като самото изтегляне на енергия от други ускорява лечението и дава достатъчно сила за живот. А и самият факт да можеш да дадеш енергия на онези, които се нуждаят от нея, заслужава уважение. Да отдаваме енергията си е част от практиката ни, когато посещаваме болни или депресирани приятели. Ние "изпращаме" енергия от нашите чакри към техните, за да им помогнем.

Получаването на енергия ни прави по-силни. Системното изтегляне или изсмукване на нашата енергия отслабва организма ни. Съществуват хора, които имат навика постоянно да "смучат" енергия от другите, за да разгърнат своята собствена. Те наистина могат да бъдат наречени "смукачи".

Хора, които не са извисени духовно, са податливи на негативни сили. В техните чакри нахлува негативна енергия, която още повече влошава състоянието им и ги кара да се държат по още по-отрицателен начин. Един депресиран човек има склонност да влива енергия на съответното ниво на депресията, което още повече усложнява проблемите.

Хората с по-висши духовни измерения отдават повече енергия, отколкото получават. Техните чакри приличат на разцъфнали цветя. С напредъка на еволюционното им израстване, енергията Кундалини, която излъчват, се слива с божествената енергия, продължава да се излъчва навън, след което се извива назад и се влива отново в тях през ръцете и стъпалата им (понякога и през други части на тялото). По този начин обновената енергия внася и божествена сила.

2. Блокаж на чакрите

Всички ние сме изпитвали периоди, когато свободният поток на нашата енергия или намерение изглежда блокиран. Обичайните ни блокажи могат да попадат в категории, които се отнасят до функции на чакрите....

3. Излишък и недостиг на чакрите

Много проблеми в живота произлизат от прекалено голямо или прекалено малко количество от нещо. Ние прекарваме живота си в търсене на баланс. Начинът, по който един индивид се справя със стрес, негатив...

4. Демони на чакрите

Всяка чакра има нещо, като специфичен "демон", който вреди на здравето й и подрива нейната идентичност. Думата демон не означава някакъв вид зло творение, а начин на именуване на противоположната сила...

Рейтинг: 3.9/5 на базата на 9 оценки
прегледи 143412

Препоръчани продукти

Коментари за Какво представляват чакрите

 1. .

  stefkadafin  Стефка

 2. 1.

  ами аз имам демонът на седма чакра -привързаността, освен това съм социално затворена и мнителна , защото съм изморена от страдание. не мисля че мога и искам да променя това

 3. 2.

  първо трябва да решите ,че можете да го направите

 4. 3.

  Хах.. Явно имам демон на петата чакра, което явно прави проблеми на шестата за сметка на това нямам никакакво чувсто за вина и до някаква степен за срам и привързаност, но обичам да се боря срещу страха. Страмно, но когатосе осмеля да не излъжа се чувствам зле , че не съм го сторила. Не знам какво да правя.

 5. 4.

  Много хубаво е написано всичко за чакрите и много полезно.благодаря ви!

 6. 5.

  Чувствам се щастлива,че получавам това познание..дано да ми е полезно,както и на много други хора.Благодаря на този,който го е написал и публикувал!

 7. 6.

  Хаха,май ги имам по всичките чакри :Д

 8. 7.

  kakvi sa teq gluposti demoni i kakvo li oshte ne. statiqta e nepylna i prekaleno syha . daje edna malka chastr ne obhvashta ot golqmata syshtnost i tn. Do tezi koito se interesuvat i taka natataka, poglednete Bashar channeled by Daryl Anka , Judy Satori, The teachings of Abraham hicks.

 9. 8.

  Итересно дори и забавно.

 10. 9.

  не съм чувала по-голяма тъпотия от това да кажеш, че демон на чакра е нещо полезно или пък да твърдиш, че не е е зло творение, а цели да ни учи и развива.много ясно, че е дело на сатаната създадено да измъчва и разбалансира.То още малко да се зарадваме, че са ни уважили с демон, да се учим. Бива ли да се разпространяват такива тъпотии

 11. 10.

  Благодарч на този който го е писал , това ми вдйхна нови сили за живот , помогна ми още по добре да опозная себе си за да се обичам още повече , да бъда по щастлива и така да помагам на всикчки с каквото и както мога!

 12. 11.

  Честно казано радвам се че получих такава блажена информация. Всички които биха казали че това тъпотия явно просто оште не са намерили в себеси заключеният си хурмон на штастието

 13. 12.

  Чета и не мога да повярвам! Отново място, дупка , в която са попаднали заблудени хора! Заблудени , а и неграмотни, направо ме е срам! Абе хора, не сте ли усетили, че всичко случващо ви се , предимно зависи от самите вас? Енергията си е ваша! Чакри, макри и не знам си още какво, пълни щуротии! Погледнете се в огледалото, деца ли сте? Толкова лесно ли може човек да ви заблуди?! Приличате ми на онези нещастни , възрастни хора, които са непрекъснато обект на телефонни измами! Големи хора сте, сигурно със семейства, деца, срамота! Я се стегнете, бабите и дядовците ви, сигурно са разчитали цял живот на чакрите си, за да се вземат в ръце и да си вършат работата! Смях голям!

 14. 13.

  Чакрите са енергийни точки, те могат да покажат ако има проблем, те са като сигнал че нещо не е наред. Ти, Dan, учевидно си по неграмотен от колкото си мислиш. Балансирането на чакрите и оправянето на самите проблеми отново си зависи от нас. Чакрите ни подсещат и ни дават и много други неща... И когато някой "се взима в ръце" това пак си зависи изцяло от него. Ние сега просто имаме по голяма база информация от хората в миналото и би трябвало да я използваме адекватно. Системата в която живеем и без това е погрешна, така че ако имаме възможност за духовно развитие, нека се замислим. Човекът има капацитет който не използва... Нека се опитаме да го разгърнем, да погледнем отвъд материалния хоризонт на ежедневието

 15. 14.

  Правя си теста от време на време, балансирам и работя по чакри, много ми е полезно, а и моля по низшите да си посещават сайтове подходящи за техният мироглед, коментари чета на хора които ги вълнуват този тип практики

 16. 15.

  А как са разположени чакрите - хоризонтално или вертикално на земната повърхност? Навсякъде ги рисуват отвесно, но в една книжка ги видях хоризонтално и се обърках тотално?

 17. 16.

  Много ми хареса

 18. 17.

  Благодаря за полезната и ценна информация!Вие сте СВЕТЪЛ ЛЪЧ за търсещите ПЪТЯ към себе си!

 19. 18.

  Всичко е добре казано, но наистина е много сухо. Как да се освободим от страховете? Какво да направим за да бялансираме енергиите на чакрите и от там да укрепим здравословното си състояние.

 20. 19.

  Благодаря за информацията!!!

 21. 20.

  Няма как ясно и точно да балансираме енергиите си без да имаме духовен авторитетен учител себереализирал се .... Намасте !!!

 22. 21.

  И на който учител да плащате. Дойдохме си на думата.

 23. 22.

  Полезна статия

 24. 23.

  интересно-полезно-нестандартно;БЛАГОДАРЯ.Продължавай да осветяваш!

 25. 24.

  Прекрасна информация, за мен. Много Ви благодаря! Успех!

Подобни статии

Травми на Четвърта чакра

Травми на Четвърта чакра

Няма нищо по-опустошително от липсата на любов. Любовта е първичната спойка на вселената, свързващат...
Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра (Вишудха)

Пета чакра се нарича още гърлена чакра. Тя е раположена в областта на врата. Цветът й е син и се изо...