Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Втора чакра  »  Втора чакра (Свадхиштхана)  »  Функция на Втора чакра - Удоволствие

Втора чакра (Свадхиштхана)

Втора чакра (Свадхиштхана)

Функция на Втора чакра - Удоволствие

Какво правите, след като сте приключили един ден на усилен труд? Повечето хора се опитват да си починат и се насочват към някакъв вид удоволствие. Щом потребностите за оцеляването на организма са задоволени, обикновено следващото нещо, което идва на дневен ред, е удоволствието.

Биологически ни е вродено да се стремим към удоволствието и да избягваме болката. Болката ни прави свити, отдръпнати или затворени, докато удоволствието ни кара да се разширим, да се разпрострем и да се настроим към сетивата си. Ако общата цел на втората чакра е да стимулира движението, то удоволствието е най-привлекателният начин за нейното осъществяване.

Като деца ние получаваме удоволствие чрез допира и близостта, играта и поощрението, както и чрез утвърждаването на нашия емоционален опит. Децата намират удоволствие в това, че са живи и с тази живост намират връзка със света. Да бъдат посрещани с любов и насърчение в този си стремеж означава да посрещат живота като доставящ удоволствие опит.

Как се гледаше на удоволствието във вашето семейство? С неодобрение или със снизхождение? Отделяше ли вашето семейство време за почивки, съвместни шеги и игра? Или преобладаваше посланието, че за оцеляването или в името на извисената сила на духа са необходими здрав труд и саможертва? Балансирани ли бяха трудът и играта, самодисциплината и удоволствието? Как се отразяват тези нагласи във вашето собствено отношение към удоволствието?

Удоволствието ни подканва да обърнем внимание на своите сетива, да живеем напълно в настоящето, да се наслаждаваме на опита, че сме живи. Удоволствието ни подканва да се отпуснем, което прогонва стреса. Удоволствието ни прави по-възприемчиви към новите идеи, по-ентусиазирани към новите задачи или изисквания. Чрез удоволствието разпростираме своята осъзнатост по цялата сложна мрежа от нервни окончания, която непрекъснато свързва вътрешния и външния свят посредством съзнанието.

Удоволствието ни подканва да интегрираме нещо, докато болката ни подтиква да разделяме и отричаме. Ако някой или нещо ми е приятно, е по-вероятно да поискам да го изуча още повече, да се придвижа към него, да го направя част от живота си. Ако нещо не е приятно (като в работа, от която се страхуваме), съществува склонност да го отхвърлим или отречем.

Нашата култура приравнява зрелостта със способността да отричаме удоволствието. Често ни се казва да оставим настрана своите удоволствия, тъй като сме пораснали - да стоим тихи, да работим здраво, да отричаме или да контролираме чувствата си. Удоволствията, които веднъж сме познали, започват да бъдат регулирани от вина, да бъдат сдържани чрез ригидност в тялото и ригидност в мисленето ни. Онова обаче, което става ригидно (твърдо), става също така крехко и чупливо. Поради своята чупливост ригидната система се нуждае от силна защита, а тази защита резултира в едно затворено състояние.

Можем да носим толкова много заряд само когато го задържаме. Когато го отпуснем и оставим да тече свободно, изпитваме по-голямо изобилие от жизнена сила вътре в себе си. Удоволствието ни подканва да се отпуснем, да потечем и да се движим. Да позволим потокът от енергия да тече свободно по тялото е една от главните цели на втората чакра. Когато удоволствието е отречено, една много важна част от програмата на втората ни чакра остава ненаписана. Това създава личност, на която й липсва една жизнено важна съставна част от целостта, но тя не знае коя е тази част, как се чувства, как може да се открие или дори че й липсва.

Ние филтрираме опита през сферата на чувството. Когато удоволствието е отречено, ние отхвърляме своето право на него, чувстваме вина за това, че го желаем, срамуваме се да го имаме. Тогава всички чувства са обект на съмнение. Детето вече няма екрана на собствените си чувства, за да филтрира постъпващата стимулация, и съответно загубва различителната способност на здравите граници. Резултатът е прекомерни защити или неспособност да се защитаваш изобщо. Тогава резултатите от границите преобладават във всяка от трите по-долни чакри.

Когато първичните здрави удоволствия са отречени, връх вземат вторични удоволствия като удоволствието от пиенето, дрогите, избягването на отговорност, сексуалното отреагиране или прекомерното ядене. Тъй като вторичните удоволствия не могат действително да задоволят жаждата ни за първични удоволствия, нашата липса на удовлетворение ни разпалва още повече, формирайки база за пристрастяване. Налице е ненаситен глад за приятни чувства, глад, който никога не може да бъде истински утолен. Здравото удоволствие носи удовлетворение; удоволствието при пристрастяването носи жажда за още удоволствие.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 9185

Препоръчани продукти

Коментари за Втора чакра (Свадхиштхана)

 1. .

  Хубаво е човек да знае за чакрите и функцията на всяка една! Но нека не се заблуждаваме... тази информация е безполезна. Причината е, че повече хората не знаем как да я използваме. Ако по разумен начин някой заключи "значи тази чакра ми е запушена, а онази отпушена" първо предположението му може и да е грешно и дори да не е пак подобна информация е празна. С какво тя подобрява живота ти. Повече хора губим ценно време да фантазираме, вместо да "виждаме". Правим повече мисловни форми, отколкото медитация и опит да видим тези чакри, но не във фантазията си, а на енергийно ниво. Или да видим аурата на човека срещу нас. Ето защо такава информация е ненужна и обслужва само умът. Ако нищо не знаем за чакрите и повече работим, когато видим енергията един ден ще ни е по-лесно, защото ще сме необременени с мисли.... а в този момент човек знае всичко за това, което наблюдава.

 2. 1.

  Освен да медитираме трябва да тренираме и физически,с други думи трябва да въведем в синхрон физическото и духовното. Вземете пример от нашумялата поредица Наруто. До колкото за Втората чакра Атлантите не са пропилявали тази енергия напразно,те са я използвали за самоусъвършенстван на тялото ! Защо мислите че рисуват в аниметата хората красиви ? Отговорът е прост " всичко зависи от душата как ще оформи избраното физическо тяло".
  Но за да има сегашното човечество такова духовно развитие, всичко свежда до развитието на "Третото око"!

 3. 2.

  Informaciata ima svoiata stoinost. Prosto triabva da znaesh kak i za kakvo da ia izpolzvash.
  Varshi prekrasna rabota pri ostanoviavane na problemi ot zdravosloven harakter.

 4. 3.

  Информацията си е много добра! За хората, които говорят на този език (понятно им е съдържанието на сайта), е ясно и могат да намерят отговорите на въпросите си. Тези които не разбират следва да започнат от по-основни познания и след натрупване да се върнат тук след няколко годинки работа със себе си! А критики относно статиите могат да се изтълкуват като умишлени с цел пренасочване вниманияте на читателя към други уж "по-добри" сайтове и информациянни портали. Всеки има право да създаде такива информационни портали, няма нужда да се критикуват другите. В истината, а тя е една, няма нищо напразно!!!

 5. 4.

  Не е никакво пренебрегване,а израстване в Енергиите!!!

 6. 5.

  Години наред се интересувам от темите в този сайт. Налагаше се да събирам информация от тук от там и да редя своята мозайка камъче по камъче. Чудесно е ,че някой го е направил така подредено като за първолаци! Чудесно е и много достъпно! Поздравления!!!!! За всеки, който има тези потребности, това е един буквар в духовното израстване!!!! Не бива да се омаловажава труда и стремежа на създателите на подобни материали! Разберете: това е бъдещето и волю или неволю всички ще го разберем! Тези, които се опитват да отхвърлят тези истини приличат на онези, които са отричали, че Земята е кръгла!!!!! А сега и децата го знаят, нали!!!!!!

 7. 6.

  същите мисли изплуваха в мойта глава след като открих сайта преди 1 седмица.Ние сме едни и същи.

 8. 7.

  Какво означава да притежаваш голяма сексуалност или да ти е силно изразена .Не знам как да го кажа точно ,защото все още съм доста зелен :)

 9. 8.

  Много ми харесва този сайт. Информацията е интересна и стойностна. Добре подредена и направена. Само силните цветове на фона измарят бързо очите ми и ме карат да затварям бързо страниците :)

 10. 9.

  Благодаря за информацията.

 11. 10.

  Благодаря за информацията!!!

Подобни статии

Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

Развитието на уменията и представите, свързани с всяка чакра, се извършва постепенно в живота, като ...
Идентичности на чакрите

Идентичности на чакрите

Ако нашите права останат ненакърнени или успеем да си ги възстановим, тогава имаме добрия шанс да до...
Оценка на чакрите

Оценка на чакрите

Можем да изследваме себе си като цяло, да видим как взаимодействат различните ни части вътре в нас и...
Чакра тест

Чакра тест

Теста се състои от 56 въпроса, на които можете да отговорите с пет възможности от "никога" до "винаг...