Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Втора чакра  »  Втора чакра (Свадхиштхана)  »  Функция на Втора чакра - Емоции

Втора чакра (Свадхиштхана)

Втора чакра (Свадхиштхана)

Функция на Втора чакра - Емоции

Емоциите са инстинктивни реакции на сетивните данни. Ако сетивата внасят сурова информация, то чувствата са несъзнателната реакция на тази информация, а емоциите са начинът, по който организираме своите чувства. Ако няма съзнание, емоциите ръководят нашите реакции. Можем да се гневим, да се влюбваме или разлюбваме, да се чувстваме потиснати или уплашени, но тези емоции по принцип възникват от дълбините на нашата психика напълно по своя собствена инициатива. Ние можем да изберем начина, по който да отговорим на тези емоции, но чувствата имат свой собствен живот.

Емоциите имат духовна функция, представлявайки език на душата. Този език се говори чрез тялото. Можем да схващаме усещанията като думи, чувствата като изречения, а емоциите като абзаци. Тези градивни блокове са първичните нива на нашия опит, чрез който се разгръща нашата история, давайки ни смисъл. Смисълът интегрира нашите системи, чувството, което сме почерпали от опита си на света.

Повечето терапии се фокусират силно върху емоциите. Дълбоки чувства на страх, фрустрация, срам или тревога полагат началото на търсенето на промяната и наченките на трансформацията. Ако бягаме от тези емоции (нещо, което се подкрепя от нашата култура), ние бягаме от самата врата, водеща към нашата трансформация.

Веднъж започнали да търсим, емоциите ни помагат да разгадаем историята на пътуването на нашата душа. От несъзнаваното, от инстинктивната сърцевина на тялото изплуват чувства и се издигат от по-долните чакри, за да влязат в съзнанието. Ние реагираме по определени начини, но не винаги знаем защо. Чувствата пленяват съзнанието ни, фиксирайки нашето внимание, докато разгадаем тяхната тайна. Чувствата са ключ към погребани спомени, към събития, които имат значение, което нашият съзнателен ум може да е отрекъл. По начало емоциите са подсъзнателни организации на импулси за движение назад от вредата и напред към удоволствието.

Трудно е да чувстваме емоции без някакъв вид движение. Трудно е да стоим спокойни, когато сме гневни или развълнувани. Нервността ни кара да треперим. Тъгата ни кара да въздишаме. Контролираме емоцията, като вцепеняваме движението на тялото си. Втвърдяваме челюстта си, опъваме гърба и корема си, задържаме дишането си и обикновено се свиваме. Усещането на емоцията през един по- късен етап обикновено е съпроводено от някакъв вид движение, отпускане на задържаното напрежение, което ни позволява да се отворим и разширим отново. Гневът се освобождава чрез удряне или ритане, страхът чрез треперене, копнежът чрез протягане, тъгата чрез плач.

Точно както освобождаването на емоциите освобождава тялото, така е вярно и обратното; можем да освободим емоциите и чрез съзнателно движение на тялото. Протягането може да освободи погребан копнеж и тъга; удрянето на възглавница може да даде достъп на по-дълбоки нива на гняв. Начинът, по който държим тялото си, ни казва много за вида емоции, натрупани под нашата осъзнатост. Насърчаването на движението там, където тялото е вцепенено, подпомага освобождаването на емоциите и възстановява живостга и подвижността.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 9122

Препоръчани продукти

Коментари за Втора чакра (Свадхиштхана)

 1. .

  Хубаво е човек да знае за чакрите и функцията на всяка една! Но нека не се заблуждаваме... тази информация е безполезна. Причината е, че повече хората не знаем как да я използваме. Ако по разумен начин някой заключи "значи тази чакра ми е запушена, а онази отпушена" първо предположението му може и да е грешно и дори да не е пак подобна информация е празна. С какво тя подобрява живота ти. Повече хора губим ценно време да фантазираме, вместо да "виждаме". Правим повече мисловни форми, отколкото медитация и опит да видим тези чакри, но не във фантазията си, а на енергийно ниво. Или да видим аурата на човека срещу нас. Ето защо такава информация е ненужна и обслужва само умът. Ако нищо не знаем за чакрите и повече работим, когато видим енергията един ден ще ни е по-лесно, защото ще сме необременени с мисли.... а в този момент човек знае всичко за това, което наблюдава.

 2. 1.

  Освен да медитираме трябва да тренираме и физически,с други думи трябва да въведем в синхрон физическото и духовното. Вземете пример от нашумялата поредица Наруто. До колкото за Втората чакра Атлантите не са пропилявали тази енергия напразно,те са я използвали за самоусъвършенстван на тялото ! Защо мислите че рисуват в аниметата хората красиви ? Отговорът е прост " всичко зависи от душата как ще оформи избраното физическо тяло".
  Но за да има сегашното човечество такова духовно развитие, всичко свежда до развитието на "Третото око"!

 3. 2.

  Informaciata ima svoiata stoinost. Prosto triabva da znaesh kak i za kakvo da ia izpolzvash.
  Varshi prekrasna rabota pri ostanoviavane na problemi ot zdravosloven harakter.

 4. 3.

  Информацията си е много добра! За хората, които говорят на този език (понятно им е съдържанието на сайта), е ясно и могат да намерят отговорите на въпросите си. Тези които не разбират следва да започнат от по-основни познания и след натрупване да се върнат тук след няколко годинки работа със себе си! А критики относно статиите могат да се изтълкуват като умишлени с цел пренасочване вниманияте на читателя към други уж "по-добри" сайтове и информациянни портали. Всеки има право да създаде такива информационни портали, няма нужда да се критикуват другите. В истината, а тя е една, няма нищо напразно!!!

 5. 4.

  Не е никакво пренебрегване,а израстване в Енергиите!!!

 6. 5.

  Години наред се интересувам от темите в този сайт. Налагаше се да събирам информация от тук от там и да редя своята мозайка камъче по камъче. Чудесно е ,че някой го е направил така подредено като за първолаци! Чудесно е и много достъпно! Поздравления!!!!! За всеки, който има тези потребности, това е един буквар в духовното израстване!!!! Не бива да се омаловажава труда и стремежа на създателите на подобни материали! Разберете: това е бъдещето и волю или неволю всички ще го разберем! Тези, които се опитват да отхвърлят тези истини приличат на онези, които са отричали, че Земята е кръгла!!!!! А сега и децата го знаят, нали!!!!!!

 7. 6.

  същите мисли изплуваха в мойта глава след като открих сайта преди 1 седмица.Ние сме едни и същи.

 8. 7.

  Какво означава да притежаваш голяма сексуалност или да ти е силно изразена .Не знам как да го кажа точно ,защото все още съм доста зелен :)

 9. 8.

  Много ми харесва този сайт. Информацията е интересна и стойностна. Добре подредена и направена. Само силните цветове на фона измарят бързо очите ми и ме карат да затварям бързо страниците :)

 10. 9.

  Благодаря за информацията.

 11. 10.

  Благодаря за информацията!!!

Подобни статии

Шеста чакра (Аджна)

Шеста чакра (Аджна)

Шестата чакра е също така известна като Ajna (Ajna = възприемане). Тя се намира в челото, точно межд...
Травми на Шеста чакра

Травми на Шеста чакра

Само заради ясната сила на интелекта говорим за визуализацията като нещо отделно от останалия опит. ...
Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

И ето че ние пристигнахме. Седма чакра се нарича още Коронна или Теменна и се намира на върха на гла...
Травми на Седма чакра

Травми на Седма чакра

Малтретиранията на Седмата чакра са фини, но дълбоки. Те се извършват през всяка възраст и по много ...