PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Втора чакра (Свадхиштхана)

Втора чакра (Свадхиштхана)

  1. Втора чакра (Свадхиштхана)
  2. Функция на Втора чакра - Движение
  3. Функция на Втора чакра - Усещане
  4. Функция на Втора чакра - Удоволствие
  5. Функция на Втора чакра - Емоции
  6. Функция на Втора чакра - Нужда
  7. Функция на Втора чакра - Желание
  8. Функция на Втора чакра - Сексуалност
  9. Демон на Втора чакра - Вина
  10. Формиране на Втора чакра

Формиране на Втора чакра

Възраст
  • 6 до 24 месеца
Задачи
  • Сетивно изследване на света
  • Придвижване
  • Отделяне от симбиозната слятост
Потребности и резултати
  • Раздяла или привързаност
  • Сигурност и подкрепа в изследването
  • Емоционална сигурност
  • Стимулираща среда
  • Себеудовлетворяване

Когато детето направи първите си стъпки през стаята , това е забележителен миг. То навлиза в ново състояние на зрялост. Сега притежава повишено ниво на независимост, което носи и вълнение, и опасност. Може да се движи по-бързо в своите изследвания на света и може също така да се нарани. Първите му стъпки са колебливи и несигурни - често пада. Незабавно има нужда родителя да го вдигне и да го увери, че е защитено, че това, което е направило, е добре. Тази дилема, раздяла или привързаност, характеризира етапа на развитие на втората чакра. По-рано описахме повишената живост, която се появява, когато детето е способно да седи само на приблизително шестмесечна възраст. По това време очите добиват способността да фокусират по-добре, довеждайки външния свят в съзнанието на детето по начин, който по-рано е бил невъзможен, и стимулирайки нов приток на съзнание. Външният свят е неизследвана тайна за детето на тази възраст, която може да бъде разкрита само чрез сетивата. Желаейки да се слее с този свят, сега то има желанието да се придвижи навън и да изследва, да вкуси и докосне отблизо онова, което вижда и чува от разстояние. Това стимулира порива му да развие придвижването, което първоначално е несръчно, фрустриращо и дори плашещо.

Първоначалният фокус върху майката бавно започва да намалява, тъй като изследването на околната среда пленява вниманието на детето. Откриването на външния свят разрушава блаженото психично единство, характерно за първата чакра. Сега детето е хвърлено в един двойствен свят, в който прави своите първи двоични различавания - вътрешно и външно, аз и другите, удоволствие и болка. Понякога присъствието на майката се чувства като топло и чудесно, докато в други моменти тя изглежда гневна или лишаваща - което психолозите наричат „добра майка" и „лоша майка". Сега задачата е да се свържат тези двойствености.

Тъй като познавателните способности на езика и разсъждаването още не са развити, първите средства за създаване на връзка са чрез чувствата. Светът отвън стимулира вътрешните състояния на чувства. Изразяването на тези вътрешни чувства създава външни промени като например идването на майката, за да почувства детето уют, когато плаче. Чувствата са зазоряването на психичната осъзнатост и началото на формирането на ценности. Онова, което се чувства като носещо удоволствие, се разглежда като добро, а което е неприятно - като лошо. Тези двоични различавания дават посока на движението на детето. То иска да се придвижи към онова, което чувства като добро, и назад от неприятното. Сетивата са стимулът на тези чувства; следователно движещ интерес на детето става това да се наслаждава на своите сетива. Важно е да има среда, която дава удоволствие на детето, когато то изследва, цветни форми, играчки, които издават звуци, и текстури за пипане.

Емоционалното състояние става първият индикатор на действителността и формира основата за развитието на емоционална идентичност. Съществува слабо осъзнаване на времето, така че всичко, което детето чувства, се усеща като неизменен, вечен миг. Ако то чувства липсата на майка си, струва му се, че тя си е отишла завинаги. Онова, което чувства, е онова, което то самото изпитва, че е. Ако на емоциите му се отговаря, тогава на него му се отговаря и то развива чувство на сигурност, сила и връзка с другите.

Тъй като тялото се развива и става по-силно, придвижването става все по-ефикасно. Сетивната стимулация, чувството и движението стават неделимо свързани. Детето се нуждае да му бъде позволено (когато е защитено) да се движи според своите чувства, за да бъде тази връзка здрава, например да се отдръпне от непознатия, на когото не се доверява, или да му бъде позволено да задържи играчката, която му доставя удоволствие. Това свързва емоцията с инстинктите на тялото.

Тъй като движението става все по-ефикасно, светът на детето се разширява дори още повече и понякога то се оказва движещо се далеч от майката. Първоначално това го плаши и то иска незабавно да изтича назад и да се увери, че тя е още там. Когато този танц се повтори, се изгражда сигурност, която позволява на детето постепенно да се издигне като отделно Аз, полагайки основата за третата чакра. Изследователката на детското развитие Маргарет Малер е нарекла тази фаза излюпване, защото детето се излюпва от яйцеподобната симбиоза с майката, за да се издигне като отделен индивид.

Допирът, уютът и храненето му дават сигурност и свързаност, която го прави сигурно, за да стане отделно. „Липсата на допир се усеща като тревога от раздяла - липса на контакт, на връзка", казва Ашли Монтагю, автор на книгата Докосването: значението на кожата за човека. Тази липса на връзка се чувства като заплаха за оцеляването и отхвърля човека назад към паниката и страха, свойствени за първата чакра, осуетявайки развитието на движението нагоре по подходящия начин. Допирът ни дава ориентация от движението и е първият сетивен опит, който научаваме. Може ли детето да се научи да се доверява на своите сетива? Може ли да се научи да ги тълкува точно? Отразяват ли се неговите чувства по подходящия начин? Закриляно ли е то от опасност? Изложено ли е на отровно емоционално поле в семейството? Тъй като изследването на непосредствената среда може да бъде страшно и опасно дирене, подкрепящото ръководство от страна на гледащите детето лица е много важно.

Посрещането на потребностите на оцеляването и създаването на здрави емоционални връзки между родители и дете развива втората чакра, осигурявайки приятен и защитен опит в изследването на външния свят. Потокът енергия между майка и дете е онова, което дава стабилност на тази транзакция; постоянството на майката го прави сигурно в изследването. Основата (граундът) става трамплин за развитието нагоре. Без солидна основа, от която да се отблъснем, ние не можем се развием много надалеч, сякаш скачаме на пясъчен бряг.

Емоционалният климат в семейството има жизненоважно влияние на този етап. Ако майката е уплашена, гневна или неспокойна, детето ще поеме тези емоции на несловесно, соматично равнище. Соматичните опитности се закрепват здраво в системата, в смисъл че стават емоционални състояния, които са биохимически вкоренени в мускулатурата отвъд контрола на съзнателния ум. Езикът на емоциите (който по-късно става емоционален репертоар) се програмира на този етап чрез респонзивно отразяване. Такова отразяване включва това да реагираме на онова, което изглежда детето може да прави. „Не изглеждаш много щастлив. Станало ли е нещо?" „Виждам, че си развълнуван." „Сърдит ли си на татко?" Ако детето е предсловесно, емоционалното отразяване се осъществява чрез утеха и интонация на гласа - отразяване и реагиране на състоянието на чувството на детето. Това може да бъде съвсем просто като например вземане на детето, когато плаче, люлеене, когато е разстроено, или оставяне на спокойствие, когато то изразява гнева си по съответния начин.

Това е етапът, когато детето развива своята емоционална идентичност. То се учи да изказва емоциите, в които е потопено. Ако гневът е емоционалното поле, което го заобикаля, тогава детето се учи да имитира този гняв и развива биохимическо емоционално състояние, което върви с него. Ние се идентифицираме с емоциите, които познаваме. Това означава, че се чувстваме най-действителни, когато чувстваме емоциите, свързани с климата на нашето семейство. Ако този климат е бил климат на гняв или тъга, тогава се чувстваме най-действителни, когато сме гневни или тъжни. Като възрастни ще имаме склонността да създаваме ситуации, които отключват семейните емоции.

Задачите на този етап от развитието са да се развие сетивна връзка между вътрешния и външния свят, да се осигури спойка и подкрепяща емоционална среда както за близост, така и за отделяне, да се създаде чувство на удоволствие и връзка с тялото и да се събуди развиващото се съзнание чрез сетивна стимулация. Ако тези задачи се изпълняват правилно, детето ще има добър шанс за здрава втора чакра, съчетана с придружаващите я качества грациозно движение, дълбока емоция, чувствителност, страст към живота и сексуално здраве.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Иван Иванов
Благодаря за информацията!!!
Благодаря за информацията.
CalistaL
Много ми харесва този сайт. Информацията е интересна и стойностна. Добре подредена и направена. Само силните цветове на фона измарят бързо очите ми и ме карат да затварям бързо страниците :)
Дака
Какво означава да притежаваш голяма сексуалност или да ти е силно изразена .Не знам как да го кажа точно ,защото все още съм доста зелен :)
indigo
същите мисли изплуваха в мойта глава след като открих сайта преди 1 седмица.Ние сме едни и същи.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...