Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Чакри  »  Втора чакра  »  Втора чакра (Свадхиштхана)  »  Демон на Втора чакра - Вина

Втора чакра (Свадхиштхана)

Втора чакра (Свадхиштхана)

Демон на Втора чакра - Вина

Вината е демонът на втората чакра, защото намалява свободния поток на движението, в голяма степен отнемайки удоволствието от него. Ако се чувстваме виновни от това, което правим, ние не му се наслаждаваме напълно. Не можем напълно да усетим опита, тъй като една част от нас е вцепенена, ограничавайки или опитвайки се да контролира онова, което правим. Намирайки се в постоянна борба с теглото си, ще се чувстваме виновна, когато ядем. В резултат не получаваме удовлетворение от яденето и искаме да ядем отново. Натрапчивите дейности са често инстинкти на принципа на удоволствието, приведени към повторение, защото съпровождащата ги вина, която носят със себе си, осуетява задоволяването.

Вината изолира сянката в нейното тъмно и несъзнавано царство. Можем да кажем, че вината е пазачът на затвора, който държи сянката в клетка и не я допуска да достигне до светлината на съзнанието. В резултат затворената в клетка сянка става дори още по-настоятелна и пазачът на затвора трябва да затегне своя контрол.

Тъй като втората чакра ни отваря за двойствената природа на действителността, вината следва плътно зад нас и поляризира личността. Тя ни разделя на светло срещу тъмно, добро срещу лошо. Един ден сме чудесни, а на следващия ужасни само заради нещо, което сме направили. Колкото по-светла е светлината, толкова по-тъмна е сянката. Колкото по-голяма е вината, толкова повече се опитваме да се освободим чрез безупречно поведение. Безупречното поведение пречи на свободния ток на енергията, движеща се нагоре от по-долните чакри, и носи тенденцията да поляризира ума и тялото.

Поляризираната личност се характеризира с мислене по модела или-или. Лишени от разнообразието на дъгата, ние се оказваме заключени в черно-бели избори. Моралът, на който учат малкото дете, без да му дават истинско чувство на връзка с другите, носи тенденцията да се дава в черни и бели термини. Това е добро, онова е лошо. За малките деца с ограничено разбиране на света това е напълно необходимо. Да се остане на това равнище означава да се остане в един незрял процес на познание.

Децата, които живеят в страх от наказание, се вцепеняват в това мислене по схемата или-или. Разбираемо е, че искат правилата да са ясни, за да могат да се държат според тях и да останат на сигурно. Те искат нещата да се дешифрират в черно и бяло и ще носят тенденцията да гледат на всеки живот в поляризирани понятия. Но какво става с онези случаи, които са нещо средно?

Пример С. била преживяла трудни времена, решавайки дали да напусне приятеля си, или не. За нея единственият избор бил дали да живее с него, или напълно да скъса връзката и да не го вижда никога повече. Нито един от тези варианти не й допадал. Никога не й било хрумвало, че между тези два крайни варианта има редица други възможности. Би могла да се изнесе и да се среща с него, и може би да се среща с други хора за известно време. Би могла да сложи край на връзката като такава и да възстанови приятелството. Тъй като се чувствала виновна заради отрицателните си чувства, тя мислела, че трябва напълно да ги превъзмогне или да се откаже от връзката.

Чувствата са обикновено двусмислени. Да приемем напълно своите чувства означава да приемем тази двусмисленост. Черно-белите избори рядко са приемливи. Неприемливите избори ни въздържат от вземането на решения и ни парализират. Не можем да вървим напред и свойственият за втората чакра аспект на движението се осуетява. Когато се чувствате вкарани в капана на мисленето или-или, попитайте се един миг за какво се чувствате виновни.

В бинарната логика на компютрите е въведен един нов вид математика, наречен размита логика (fиzzу logic), за да ги направи по-прецизни. Размитата логика е способна да приближи състоянията между полярностите вместо да работи само с изключване и включване, нула и едно. Размитата логика дефинира местата между сърцевината на ябълката и цялата ябълка като наполовина изядена, почти напълно изядена, почти цяла или някакъв друг брой състояния между тези. Тези състояния обикновено са по-точни и предлагат по-добри решения.

Трябва да развием своята способност да чувстваме, за да различаваме фините нюанси между полярностите. Когато чувствата са притъпени, можем да различаваме само контрастните различия, по-ярките черно-бели варианти. Когато съществува вина, мислим, че трябва да вземем ясни решения, и приблизителните стойности не са ни приятни. В резултат може да ни бъде по-трудно да стигнем до истината, да съобщим тази истина на другите и чрез нея да достигнем до правилно решение.

Съществува, разбира се, здраво място за вина като чувство, което ни позволява да изследваме своето поведение преди, по време на и след нашите действия. Когато не е изкривена, вината ни казва къде са границите и къде трябва да направим промяна. В своето подходящо място като фон вината не е демон, а водач. Само когато стане крайна, превърне се в навик, интернализира се и стане токсична, вината овладява свободния поток на движението и пълния сетивен опит на живота, който е така необходим на втората чакра. Вината е учител, когато ни ръководи, но демон, когато ни връзва.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 10457

Препоръчани продукти

Коментари за Втора чакра (Свадхиштхана)

 1. .

  Хубаво е човек да знае за чакрите и функцията на всяка една! Но нека не се заблуждаваме... тази информация е безполезна. Причината е, че повече хората не знаем как да я използваме. Ако по разумен начин някой заключи "значи тази чакра ми е запушена, а онази отпушена" първо предположението му може и да е грешно и дори да не е пак подобна информация е празна. С какво тя подобрява живота ти. Повече хора губим ценно време да фантазираме, вместо да "виждаме". Правим повече мисловни форми, отколкото медитация и опит да видим тези чакри, но не във фантазията си, а на енергийно ниво. Или да видим аурата на човека срещу нас. Ето защо такава информация е ненужна и обслужва само умът. Ако нищо не знаем за чакрите и повече работим, когато видим енергията един ден ще ни е по-лесно, защото ще сме необременени с мисли.... а в този момент човек знае всичко за това, което наблюдава.

 2. 1.

  Освен да медитираме трябва да тренираме и физически,с други думи трябва да въведем в синхрон физическото и духовното. Вземете пример от нашумялата поредица Наруто. До колкото за Втората чакра Атлантите не са пропилявали тази енергия напразно,те са я използвали за самоусъвършенстван на тялото ! Защо мислите че рисуват в аниметата хората красиви ? Отговорът е прост " всичко зависи от душата как ще оформи избраното физическо тяло".
  Но за да има сегашното човечество такова духовно развитие, всичко свежда до развитието на "Третото око"!

 3. 2.

  Informaciata ima svoiata stoinost. Prosto triabva da znaesh kak i za kakvo da ia izpolzvash.
  Varshi prekrasna rabota pri ostanoviavane na problemi ot zdravosloven harakter.

 4. 3.

  Информацията си е много добра! За хората, които говорят на този език (понятно им е съдържанието на сайта), е ясно и могат да намерят отговорите на въпросите си. Тези които не разбират следва да започнат от по-основни познания и след натрупване да се върнат тук след няколко годинки работа със себе си! А критики относно статиите могат да се изтълкуват като умишлени с цел пренасочване вниманияте на читателя към други уж "по-добри" сайтове и информациянни портали. Всеки има право да създаде такива информационни портали, няма нужда да се критикуват другите. В истината, а тя е една, няма нищо напразно!!!

 5. 4.

  Не е никакво пренебрегване,а израстване в Енергиите!!!

 6. 5.

  Години наред се интересувам от темите в този сайт. Налагаше се да събирам информация от тук от там и да редя своята мозайка камъче по камъче. Чудесно е ,че някой го е направил така подредено като за първолаци! Чудесно е и много достъпно! Поздравления!!!!! За всеки, който има тези потребности, това е един буквар в духовното израстване!!!! Не бива да се омаловажава труда и стремежа на създателите на подобни материали! Разберете: това е бъдещето и волю или неволю всички ще го разберем! Тези, които се опитват да отхвърлят тези истини приличат на онези, които са отричали, че Земята е кръгла!!!!! А сега и децата го знаят, нали!!!!!!

 7. 6.

  същите мисли изплуваха в мойта глава след като открих сайта преди 1 седмица.Ние сме едни и същи.

 8. 7.

  Какво означава да притежаваш голяма сексуалност или да ти е силно изразена .Не знам как да го кажа точно ,защото все още съм доста зелен :)

 9. 8.

  Много ми харесва този сайт. Информацията е интересна и стойностна. Добре подредена и направена. Само силните цветове на фона измарят бързо очите ми и ме карат да затварям бързо страниците :)

 10. 9.

  Благодаря за информацията.

 11. 10.

  Благодаря за информацията!!!

Подобни статии