PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Балансиране на Шеста чакра

Балансиране на Шеста чакра

  1. Балансиране на Шеста чакра
  2. Работа със сънищата
  3. Визуално изкуство
  4. Визуализация
  5. Ръководени визуализации и трансови пътешествия
  6. Упражнение Йогийско око
  7. Медитация с цветове
  8. Мигновено фотографиране
  9. Медитация за Шеста чакра

Работа със сънищата

Най-голям потенциал за начало на развитието на шестата чакра носи работата със сънищата. Сънищата ни учат да мислим символно, да виждаме и интегрираме онова, което е скрито, и да достигнем до архетиповата сфера, която пребивава и вътре, и вън. Работата със сънищата е широка тема, която сама по себе си заслужава да й се посветят цели томове. Онова, което следва по-долу, представлява кратки основни насоки, с които може да се започне. В списъка с литература в края на главата са приведени и допълнителни източници.

Първата стъпка в работата със сънищата е да се научим да ги запомняме. Ако не можем да вкараме сънищата си в будното си съзнание сутринта, тогава не преминаваме успешно през това изключително важно звено от моста - звеното между съзнавано и несъзнавано. Ето няколко предложения:

Запомняйте сънищата си

Всяка вечер, когато заспивате, изразявайте твърдението, че ще запомните сънищата си.

Преди да заспите, си припомнете изминалия ден, като започнете с най-прясното събитие и се върнете назад в деня до неговото начало.

Когато се събудите, не променяйте позата си, преди да прегледате наум съня си в това полусъзнателно състояние. Променете позата на тялото си само след като прегледате напълно съня си. Ако вече сте го „превъртели", върнете се към позата, в която спите, и сънят може да се върне.

Дръжте до леглото си принадлежности за писане и си създайте навика да записвате всичко, което можете да си спомните, дори фрагменти. Щом психиката разбере, че на сънищата се обръща внимание, припомнянето обикновено се увеличава драматично.

Някои казват, че прибавки като витамин Б или мелатонин увеличават активността и припомнянето на сънищата. Употребата на марихуана и алкохол имат тенденцията да ги потискат.

Когато записвате сънищата си, записвайте ги в сегашно време, например: „Слизам по стълбите към мазето. Виждам към мен да се приближава фигура с качулка. Чувствам се уплашен и искам да избягам, но не мога да се помръдна." Използвайте колкото може повече подробности - описвайте цветове, вкусове, звуци и особено чувства. Ако е възможно, рисувайте символите и образите.

Тълкувайте сънищата си

Гледайте на съня като на съставна част от вашата психика. Всяка личност, животно или предмет в съня е аспект от вас, включително неодушевените елементи като например коли, къщи, скали, тела от вода, инструменти или всеки друг странен предмет, който се явява. Колите са често средството, което използваме, за да се придвижим в живота, а къщите са структурата на нашата психика, но внимавайте да не прилагате стандартни тълкувания на символите като онези, които се срещат в съновниците. Онова, което сънят означава лично за вас, е далеч по-важно.

Хората, които разпознавате от будния живот, могат също да символизират части от вас. Приятелите, децата, партньорите, родителите или омразните врагове (особено те!) могат да представят аспекти от Аза като например вътрешния помощник, вътрешното дете, анимата или анимуса, интернализирания родител или сянката. С елементите от сянката - тъмни или плашливи хора, или хора, които никак не обичаме, - е по-добре да се сприятелим, отколкото да ги прогонваме или подчиняваме, защото те трябва да ни научат на нещо. Попитайте ги защо са там и какво искат от вас.

Вашата гледна точка в съня се нарича его на съня. Изследвайте състоянието на егото на съня - уплашено, възбудено, объркано, гневно ли е то? Какво се опитва да извърши в съня това его? Как постъпва, за да го постигне? Кое блокира действието му?

Създайте диалог между различни части в съня. Да, вие можете да имате диалог между егото на съня и тостера, дървото или демона, който ви преследва. Позволете на егото на съня да поеме ролята на други елементи от съня като например дървото, по което се катерите, стената, която блокира напредъка ви. или пистолета, насочен към вас.

Споделяйте сънищата си

Най-сетне, полезно е да споделяте своите сънища с другите. Ако спите заедно с някого, направете си утринен ритуал споделяне на сънищата. Намерете група за сънища, която може да ви помогне да работите по-пълно върху сънищата си и да видите аспекти от себе си, които може би сте пропуснали. Правете изкуство от сънищата си, рисувайте картини, пишете поезия или разкази. Проявете творчество, въвеждайки елементи от сънищата си в своя буден живот. Ще развиете ценен език, с който да общувате и с най-дълбокото си Аз, и със света на духа.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Dianna

Намалява се влиянието, като се увеличи производителността на долните чакри, като се придобие стабилна основа и се заземи енергията.

m n

На мен също за засилени 5-та и 6-та. А не се казва реално как да ги балансираме :/

Нина
Имам прекалено развити пета и шеста чакри. Навсякъде се говори как да ги засилим. А как да намаля влиянието им?
Много интересни методи ,чудесни неща научих!
Много интересни методи ,чудесни неща научих!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...