Назад до Формиране на чакрите

Формиране на чакрите

  1. Формиране на чакрите
  2. Първа чакра - утроба до 12 месеца
  3. Втора чакра - от 6 до 12 месеца
  4. Трета чакра - от 18 месеца до 4 години
  5. Четвърта чакра - от 4 до 7 години
  6. Пета чакра - от 7 до 12 години
  7. Шеста чакра - младежка възраст
  8. Седма чакра - ранна зрелост и по-нататък

Четвърта чакра - от 4 до 7 години

четвъртата чакра се събуди, любовта става по-съзнателна, тоест поведението съзнателно се адаптира, за да получи или изрази любов.

Автономността, развита в третата чакра, формира основа за отношения с другите. Отношенията вътре в семейството осигуряват първия модел на детето за това как да формира своите отношения. Сега детето интернализира тези семейни отношения и започва да има другари по игра, свои връстници. Естеството на всички тези отношения влияе в голяма степен на самооценката на детето и поради тази причина отхвърлянето или загубата могат да бъдат особено вредни на този етап.

Светът на семейството е социалната основа за влизане в по-големия свят на училището или детската градина. Концептуалното мислене дава възможност на детето да възприеме света като сложен комплекс от отношения, а научаването на тези отношения е преобладаващата задача. „Защо огънят топли?" „Защо майката на Сузи кара различна кола?" „Защо татко има брада, а ти нямаш?" Да се научи как се отнасят тези неща едно към друго, е главният фокус на съзнанието на този етап.

Този етап възвестява формирането на нашите програми за отношения и нашата социална идентичност. Успешното формиране на здрава социална идентичност се базира на себеприемането, което същевременно позволява и приемането на другите. Ериксън нарича този етап инициативен или виновен, с решение, осъществяващо посока и цел, важни за следващото по-горно равнище.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Mila Viktorova
Мисля,че описанието за формирането на втора чакра е невярно! Не от 6 месеца до годинката,а от годинката до 18-тия месец...
elena karageorgieva
5chakra
Виж още отзиви
Коментирай
loading...