Назад до Трета чакра (Манипура)

Трета чакра (Манипура)

  1. Трета чакра (Манипура)
  2. Функция на Трета чакра - Енергия
  3. Функция на Трета чакра - Автономност
  4. Функция на Трета чакра - Воля
  5. Функция на Трета чакра - Самоуважение
  6. Функция на Трета чакра - Проактивност
  7. Функция на Трета чакра - Сила
  8. Демон на Трета чакра - Срам
  9. Формиране на Трета чакра

Функция на Трета чакра - Сила

За да преминем през тази чакра към следващата, ни е необходимо да преформулираме нашето понятие за силата, за да се превърне в понятие, което повишава, засилва, укрепва и развива. Както Слънцето подхранва растежа, така трябва да го правят и нашите структури на силата. Те трябва да внасят спокойствие, а не да заплашват съществуването на нашия вид, на ресурсите ни и на нашата увереност и способност да си сътрудничим. Ние се нуждаем от това, да погледнем на силата като на гориво за развитие, а не като на ограничение за растежа. Нуждаем се от това, да видим една сила, която укрепва различните индивиди и култури едновременно, а не само някои от тях за сметка на други. Как можем да променим това положение?

Произхождаща от латинския корен подере, „способен съм", силата (power) е способността да правим промяна и тя съществува само поради една причина - трансформацията. Когато старото на драсне своята цел, е време то да се трансформира в нещо ново. Силата не е нещо, а начин. Тя е процес на реализиране.

Имаме сила, когато се осмеляваме да живеем автентично, когато стигаме вътре в себе си и казваме голата истина. Колкото повече се осмеляваме да поемаме рискове, да питаме или да устояваме на напора да вървим срещу добрите си чувства, толкова по-лесни стават за нас тези неща. Силата възниква, когато сме готови да правим грешки и да носим отговорност за тях, да се учим от тях и да ги поправяме.

Преобладаващият днес възглед в света все още е този на разделянето. Нашите науки разглеждат материята от позицията на частиците - отделни елементи, които са части от едно цяло. Западната медицина лекува частите на тялото като отделни болни елементи, а не ум-тялото като едно цяло. Гледаме на хората, страните, земите, културите, народите, периодите от историята - на всичко това като на отделени, изолирани градивни тухлички, които трябва да бъдат преброени и пренесени, координирани с помощта на контрола вместо с помощта на естествения ред. Този вид сила изисква усилие, работа, непрекъснато внимание и бдителност. Хората трябва да бъдат държани в подчинение, непрекъснато сплашвани и следователно грижливо защитавани. Позициите ни никога не са сигурни, но изискват все по-голяма защита. Ние прекрачваме своите граници, изчерпваме вътрешните си ресурси, за да крадем богатство от външните. Поради нашите объркани представи смятаме това за увеличаване на своята сила - чрез увеличаване на това, което сме в състояние да управляваме, това, над което притежаваме власт.

Системата на третата чакра се свежда до комбинация и взаимодействие. То не отрича, че съществуват различия и противоположности, а поставя ударението върху многообразието на света. Превръща това в капитал чрез съчетаването на противоположностите, за да създаде целостността, смекчава разделеността посредством сътрудничество, сближава различието чрез оценяване на разнообразието. В разнообразието има сила, когато то може да бъде канализирано по цялостен начин от едно по-всеобхватно ниво.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Детелин
Дотук всичко беше добре, но статията за Самоуважението е малко изсмукана от пръстите... Изводите са доста повърхностни. Това е изключително важна функция и авторите трябва да направят по-сериозна редакция. Като цяло сайта е много добър.
Направих си теста и резултатът е 0% за трета чакра.....затворена.... :(
Galya Koleva
Prekrasno napisano!
Rosi Petrova
Blagodarja na horata koito sa vzeli ucastie za sastavjaneto na tozi sait Mnogo polezen i interesen
Виж още отзиви
Коментирай
loading...