PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Състояния на Четвърта чакра

Състояния на Четвърта чакра

  1. Състояния на Четвърта чакра
  2. Прекомерност на Четвърта чакра
  3. Недостатъчност на Четвърта чакра

Прекомерност на Четвърта чакра

Прекомерност на Четвърта чакраПрекомерността в сърдечната чакра не е прекомерност на действителна любов, а прекомерно използване на любовта за собствените ни нужди. Прекомерност възниква, когато свръхкомпенсираме своите рани. Тъй като любовта по природа включва другите, то другите стават жертви в нашата драма на свръхкомпенсиране. Прекомерната любов е отчаяна в своята нужда от постоянна сигурност и не поддържа свободата на другия да бъде този, който е. Тя е любов, която бива използвана като дрога, където целта е да се издигнем и да се откъснем от своите отговорности и нерешена болка. Намираме се в прекомерност, когато използваме любовта, за да компенсираме незавършеността в себе си, или когато използваме другия, за да отидем там, където не можем или не искаме да отидем сами.

По определение сърдечната чакра се отнася до простирането отвъд Аза и свързването с другите. Съзависимостта изразява една прекомерна сърдечна чакра, в която ударението върху другия не е балансирано. Натрапчивата нужда да се фиксираме върху другите, съчетана с прекомерни грижи и намесване в техните работи, е поведение, което възниква от собствените ни отречени нужди от такива грижи. Лишени от контакт със собствените си нужди, ние прекомерно се настройваме към нуждите на другите, надявайки се в замяна да спечелим правото да бъдем обичани. Постъпвайки по този начин, ние отказваме на другия правото му да разчита на себе си, да прави своите грешки и да се учи от тях, и да се развива със собствената си скорост. Съзависимостта не е акт на любов, а мания, маскирана като любов.

Прекомерната сърдечна чакра може да бъде изискваща и властна. Тя е свързана със страст, но и често е също така сляпа. Любовта става мания, в която обичаният е по-скоро разширение на самите нас, отколкото отделно същество. Ревността е проекция на нашите несигурности, продукт на гладното сърце. Ерос и Танатос не са балансирани. Жадуваме за връзка и не можем да понасяме раздялата. Ревнивият човек се нуждае от непрекъснато повторно уверяване и внимание и тази му нужда има тенденцията да прераства в отхвърляне, което само задълбочава криещата се отдолу рана и създава дори още повече несигурност.

Тъй като нуждата от любов е така силна в прекомерната сърдечна чакра, може да са налице слаби граници и слабо различаване. Може да не успеем да различим кога една връзка става малтретираща и да живеем в плен на фантазията, където всичко е съвсем наред. Може да е налице идеалистично мислене за съвършенството на любовта, което непрекъснато бива предавано от жестоката, студена реалност. Може да очакваме нашият любим да ни свали луната и да не успеем да видим защо нашите очаквания не са оправдани. Прекомерният фокус върху любовта прилича на болестна пристрастеност, която подрива яснотата и разбирането.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Някой ще трябва да поправи.това което се е случило не може просто да се неглижира.
арс
То..., както виждам, при тази "прекомерно" развита 4-та чакра, не става дума за никаква любов, а чисто и просто - досаждане и вампиризъм на другите, поради недоразвитост, не знам какво толкова може възвишено да има тука въобще...
Анонимен
Тази прекалена сърдечност е много плоско разгледана. Според мен се изключва от анализа любовта според Христос - чистата любов Агапе, която 1Кор. 13:4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, 1Кор. 13:5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, 1Кор. 13:6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, 1Кор. 13:7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи. 1Кор. 13:8 Любовта никога не отпада;
Анонимен
Вярно и за мен.Сега виждам какво съм направила ....Благодаря......
О,толкова вярно за мен .........
Виж още отзиви
Коментирай
loading...