PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Състояния на Седма чакра

Състояния на Седма чакра

  1. Състояния на Седма чакра
  2. Недостатъчност на Седма чакра
  3. Прекомерност на Седма чакра

Недостатъчност на Седма чакра

Недостатъчност на Седма чакраАко Седмата чакра е затворена, освобождаващият ток не може да завърши своя път и ние не успяваме да постигнем свобода. Трансформиращите енергии, които минават през тялото, не могат да стигнат напълно до съзнанието и не могат да получат реализация. Моделите в нашия живот ще се повтарят отново и отново, тъй като непрекъснато се опитват да стигнат до съзнанието. Ако ни липсва осъзнатостта на Седмата чакра, е по-вероятно да бъдем управлявани от своето несъзнавано.

Bсезнаенето

Джейн моли майка си да прочете една книга върху нейната религия, която се различава от онази, в която е възпитана. Майка й отказва да прочете книгата, казвайки, че вече знае всичко необходимо за Бога и не се интересува. Джейн не се опитва да промени религията на майка си, а просто желае тя да разбере нейните собствени възгледи. Как може човек да претендира, че знае всичко за безкрайното?

Противоположност на безкрайното знание и възможност е фиксацията върху една-единствена гледна точка като единствено верния и единствения начин. Когато умът се затвори за нова информация, скептицизмът може да стане част от идентичността. Майката на Джейн има здрави вярвания, но отказва новото знание. Джон Брадшоу описва това с понятията на мистифицираната религия: „Култовата авторитарна религия създава един вид познавателна преграда. Езикът е така точен, така ясен и ригиден, че затваря областите, които умът би бил естествено стимулиран да изследва."

Нуждата да бъдеш прав

Има хора, който „винаги са прави". Залавят се да казват на всеки около себе си кое прави погрешно и как би могло да се поправи. Много са възприемчиви относно определени неща, критикуват чудесно и обикновено са прави. Но въпреки това са нещастни, защото малко хора желаят да бъдат около тях.

Нашата правота подкрепя заблудата, че знаем всичко. Освен това подкрепя егото, защото в правотата си правим другите погрешни, докато ние сме съвършени. Това само създава разделение и не отразява единството и разширението на Седмата чакра. Ако се хванете, че правите това, спрете и се попитайте: „Кое ми дава върховния авторитет за това кое е правилно? Правилно според кого?" Да приспособим множество операционни системи означава да приемем факта, че има много начини човек да бъде прав.

Неуспех в ученето

Ученето е процес на инкорпорираща промяна в резултат на опит. Без освобождаващия ток може да бъде трудно да се променяме. Ако Седмата чакра е затворена, може да бъде трудно да разбираме или запомняме нова информация. Ако условието е хронично, може да има затруднения в ученето. Друг път просто сме твърде разсеяни, привързани или скептични, за да бъдем способни да научим нещо ново. Може да се съпротивляваме на новата информация, защото тя подкопава системите ни на вярване - ако сме прекалено отъждествени с тези вярвания, новата информация представлява заплаха.

Вяра в ограничения

Удивително е колко страстно защитават своята вяра в ограниченията хората. „Няма начин някога да се освободя от съмнение". „Независимо какво правя, винаги свършвам сам." „Никой не може да ходи на лекции, докато отглежда деца." „Завинаги съм прикован към тази работа." Дори когато описвате ситуации, в които хора са преодолели тези ограничения, въпросната личност ще открие причина защо това не работи при нея. Вярата става самоизпълняващо се предсказание. Това е друга версия на мисленето, че знаем всичко, но как можем да знаем всички възможности в една безкрайна вселена?

Духовен скептицизъм

Някои хора са привлечени към вярата, че извън осезаемия материален свят не съществува нищо - вяра, поддържана от по-голямата част от нашата научна институция в продължение на векове. Когато е краен, духовният скептицизъм показва недостатъчна седма чакра. Ако не можем да се отворим за духа, не можем да вярваме на една по-висша сила или да се отворим за непознатото. Когато е налице духовен скептицизъм, преобладава съмнението, което е един от петте врагове на вниманието във Випасана-медитацията. (Другите четири са желанието, безпокойството, омразата и мързелът.) Определено количество скептицизъм обаче е здравословно нещо - фактически прекалено слабото различаване сочи прекомерна Седма чакра.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...