Назад до Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

  1. Седма чакра (Сахасрара)
  2. Функция на Седма чакра - Съзнание
  3. Функция на Седма чакра - Универсално съзнание
  4. Функция на Седма чакра - Свидетелят
  5. Функция на Седма чакра - Системи на вярване
  6. Функция на Седма чакра - Трансцендентност и иманентност
  7. Идентичност на Седма чакра - Универсална
  8. Демон на Седма чакра - Привързаност
  9. Формиране на Седма чакра

Функция на Седма чакра - Съзнание

Съзнанието... последната граница. Този необятен и необходим ключ към най-висшата мистерия - безкрайна и неизмерима. Онова нещо, което ни позволява да погледнем в огледалото на душата и да възприемем собственото си съществуване. Съзнанието е едновременно нашата най-висша цел и средството за пътешествието към нея.

Кое е онова, което чете тези думи точно сега, избирайки ги, правейки смисъл от тях? Кое е онова, което ви е привлякло да четете този текст, да изберете своя партньор, да вървите по пътя, който изминавате всеки ден? Кое е онова, което вижда, чува, помни, чувства, мисли и движи тялото ви в неговите всекидневни дейности? Да отговорим на това означава да открием последната част от Моста на дъгата.

Ние смятаме, че съзнанието е нашите мисли, но мислите са създаваното от съзнанието, а не онова, което то е. Смятаме, че съзнанието представлява нашите възприятия, но има една способност, която не само възприема, но и помни, различава и обединява нашите възприятия. Кой или какво върши това? Чувстваме порива на съзнанието по своите емоции, но кой или какво чувства тези емоции и как постигаме опита на чувството? Това е мистерията, която приемаме в Седма чакра - мистерия, която може само да бъде изживявана, но не и обяснена.

Да осъзнаем собственото си съзнание означава да станем свидетели на едно чудо. Това, че вашият ум може да дешифрира тези странни форми на листа, да ги събере в думи и после в понятия и действие - това е колосално умение. Това, че можем да съдържаме в себе си думите на стотици песни, да разпознаваме безброй гласове по телефона - дори тези светски умения са чудеса. Това, че можем да изпълняваме своите програми и в същото време да ги пренапишем, че можем да научим огромни количества знание за всеки обект, който изследваме, и да трансформираме това познание в творчески израз - това са феноменални постижения. Макар че имаме компютри, които изчисляват отвъд нашите човешки способности, все пак ние трябва да създадем една машина с такава сложност, каквато има човешкият мозък.

Мистичните мъдреци описват съзнанието като единно поле, в което е вложено цялото съществуване. Усещащите същества имат способността да се включват към това универсално поле на познание, където има огромни складове с информация, по начин, твърде подобен на начина, по който персоналният компютър се включва към Интернет. Колко информация можем да приемем, зависи от нашия апарат. Ръчният калкулатор не може да използва толкова информация, колкото персоналният компютър, и следователно не може да се включи към Интернет или да складира изследователски бележки. Маймуната не може да приеме същото количество съзнание колкото едно човешко същество и не може да смята или да пише поезия.

Отварянето на Седма чакра не се отнася толкова до увеличаването на нашето съзнание, колкото до разширяването на нашата операционна система, така че тя да може да приеме по-голяма част от универсалното поле на съзнанието. Това става чрез медитация, духовна практика, мистични опитности, променени състояния на съзнанието, учение и възпитание и чрез простия, но дълбок акт на вниманието.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Благодаря ви !
С благодарност!
Пламена
Съзнаване!
зара
Отлично
Виж още отзиви
Коментирай
loading...