Назад до Седма чакра (Сахасрара)

Седма чакра (Сахасрара)

  1. Седма чакра (Сахасрара)
  2. Функция на Седма чакра - Съзнание
  3. Функция на Седма чакра - Универсално съзнание
  4. Функция на Седма чакра - Свидетелят
  5. Функция на Седма чакра - Системи на вярване
  6. Функция на Седма чакра - Трансцендентност и иманентност
  7. Идентичност на Седма чакра - Универсална
  8. Демон на Седма чакра - Привързаност
  9. Формиране на Седма чакра

Функция на Седма чакра - Системи на вярване

Ако продължим сравнението на Седмата чакра като операционна система. Операционната система ни дава възможност да четем една програма и да я използваме. Тя тълкува инструкциите на въпросната програма. С други думи, тя извежда техния смисъл. Основната дейност на седмата чакра е да извежда смисъла.

Смисълът ни казва как да се ориентираме. Казва ни как да тълкуваме дадено нещо, как да реагираме, как да организираме своя опит. Той дава цел на нашия живот, създавайки един по-голям контекст, в който да разглеждаме своето съществуване. Повечето хора, когато им се случи нещо, искат да открият неговия смисъл. Ако изпитваш необичайна болка в тялото си, отиваш на лекар, за да разбереш какво означава тя. Ако бъдеш уволнен от работа, искаш да знаеш дали това означава, че работата ти е била лоша, дали икономическото положение се влошава или вселената ти казва да смениш професията си. В човешката психика смисълът се асимилира в един набор от вярвания. После тези вярвания стават операционната система, която задвижва всички останали чакра-програми.

Нашите вярвания се състоят от интерпретации на опита ни, но след като вярванията бъдат формирани, важи обратното - интерпретацията се базира на вярване, формирайки една неизбежна система на обратна връзка. Когато била дете, Сюзан била непрекъснато разочарована. Нейните родители й обещавали по няколко пъти едно нещо - подарък, разходка - и после не спазвали обещанието си. Тя формирала вярата, че на никого не може да се разчита. Сега приема и най-слабото колебание в нечий глас за доказателство, че въпросният човек възнамерява да я излъже. Нейната вяра влияе на интерпретацията и на настоящите ситуации. Тъй като това е нейната операционна система, тя действа от позицията на недоверие.

Нашите вярвания са начинът, по който схващаме света. Те са базирани на концепции, които сме формирали. Следователно концепцията е началната точка на всичко, което проявяваме. Трябва да схванем едно нещо, преди да можем да го направим.

При биологическото зачатие, когато яйцеклетката и сперматозоидът се сливат, има много малко материална субстанция, но много голямо количество информация. DNA в яйцеклетката и сперматозоида съдържа „ин-форм-ацията" (средството за вътрешното формиране), която организира тъканта в определена форма. По подобен начин нашите вярвания и концепции са подреждащи принципи за информацията. Те ни позволяват да организираме своите данни и ръководят поведението ни.

Естеството на нашата система на вярване определя интерпретацията ни на всяко събитие, което изживяваме. Тази интерпретация е управляващият принцип в начина, по който подреждаме живата си. Оптимистът, който вярва, че този е най-добрият от всички възможни светове, има различна интерпретация от песимиста, който се страхува, че е прав. Нашите вярвания оформят нашата действителност и нашата действителност формира нашите вярвания.

Джоан например е имала редица отрицателни опитности с мъже, включително две изнасилвания. Тя има вярването, че мъжете са егоистични, опасни и по-слабо развити духовно. Никол, от друга страна, има вярването, че не представлява нищо без мъжа, че сама е незавършена, и винаги търси Идеалния мъж. Те двете си говорят на едно парти, когато един привлекателен мъж идва при тях и започва да флиртува. Какво мислите, че може да се случи? Джоан вижда това като нарушаване на нейния разговор, чувства се обидена и става груба. На Никол й е приятно и прекъсва разговора си с Джоан, за да говори с мъжа, действие, което Джоан интерпретира като негова вина. Сблъсквайки се с тези нагласи, мъжът естествено насочва вниманието си към Никол и пренебрегва Джоан. Едно събитие бива интерпретирано по два различни начина и тези интерпретации на свой ред влияят на поведението на мъжа, което подкрепя техните вярвания.

Пътуването надолу от Седмата чакра започва със схващането (концепцията) на една идея. Това схващане е висшата бинду, непритежаващата измерение точка на съзнанието, от която произлиза всичко. От концептуализацията пораждаме образи в шестата си чакра. Обсъдихме как светлината на съзнанието осветлява тези образи като през цветно стъкло, давайки им потенциал за проявление. Образите, които носим, после създават нашата история - нашата словесна литания на вярвания, които излагаме пред другите. Нашата история поражда определени видове отношения, които стимулират различни дейности, чувства и най-сетне телесни опитности, когато проявлението се спусне от концепциите на съзнанието надолу през чакрите.

Ако искаме да видим как изглежда съзнанието, трябва само да се огледаме наоколо си. Всичко, което виждаме, е започнало с концепция - сградите, планирани от архитекти, хората, вървящи по улицата, дърветата и цветята, които естествено поникват от семена. Да видим естеството на своето съзнание означава да видим неговото отражение в собствените ни творения - лицата на нашето семейство, начина, по който се грижим за домовете си, израза на телата ни, нещата, които създаваме. Тъй като съзнанието вътре в нас се променя, тези външни проявления също се променят. В терапията създаването на промени в съзнанието е по-лесно, отколкото прилагането на тези прозрения в живота на лекувания. Но все пак външните промени са невъзможни без вътрешно пробуждане.

За работата по репрограмиране в Седмата чакра е необходимо да проверим своите системи на вярване, защото те са първичните структури, които създават нашата действителност. Често невидими, нашите системи на вярване са до такава степен част от нас, че не успяваме да разпознаем тяхното съществуване. Събудената Седма чакра поставя под въпрос всички наши системи на вярване, постоянно репрограмирайки и подобрявайки качеството на операционната система, която ръководи нашия живот.

Рейтинг:
4.2/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Благодаря ви !
С благодарност!
Пламена
Съзнаване!
зара
Отлично
Виж още отзиви
Коментирай
loading...