PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Какво представляват чакрите

Какво представляват чакрите

  1. Какво представляват чакрите
  2. Блокаж на чакрите
  3. Излишък и недостиг на чакрите
  4. Демони на чакрите

Излишък и недостиг на чакрите

Много проблеми в живота произлизат от прекалено голямо или прекалено малко количество от нещо. Ние прекарваме живота си в търсене на баланс. Начинът, по който един индивид се справя със стрес, негативни опитности или травма, обикновено попада в една от следните две категории: повишаване на неговата енергия и внимание с цел победа на стреса или намаляване на същите с цел оттегляне от ситуацията. Резултатите са стратегия за справяне чрез излишък (прекомерност) или чрез недостиг (недостатъчност). Можем да определим начина, по който дадена личност е решила да действа, като погледнем нейното тяло и проучим навиците й. С добър тонус ли е тялото й с оглед на хроничното напрежение? Тревожи ли се извънмерно от всеки въпрос? Набляга ли прекалено на подробностите, свръхорганизирана ли е? Ако е така, по принцип тя е свръхрешителна или прекомерна. Обратно, ако нейният модел е да се оттегля от ситуациите, да бъде неясна, ненадеждна или прекалено променлива, с тяло, което е с нисък тонус, отпуснато или подпухнало, тогава тя е вероятно недостатъчно решителна или недостатъчна. Соматичният терапевт Стенли Келеман описва това по следния начин:

"В една свръхрешителна реакция мембраните на структурата се увеличават или втвърдяват по такъв начин, че през околната среда не може да се премине нито отвън, нито отвътре. Недостатъчно решителните структури развиват мембрани, които нямат спойка; налице е шупливост, в която светът нахлува в личността или тя изтича в света."

Можем да разглеждаме това и като модел на отбягване или свръхкомпенсация. Отбягването причинява недостатъчност на първа чакра, използваща теглото на тялото, за да получи чувство на защитеност и заземеност. Прекомерните чакри свръхкомпенсират загуба или повреда чрез прекомерно фокусиране върху съответния въпрос - обикновено по един дисфункционален начин, който не успява да излекува загубата.

Една отбягваща реакция в определена област възниква, когато човек не е развит достатъчно за пълно функциониране на съответното равнище, така че отбягва ситуации, които могат да го ангажират в тази област. Онзи, който е имал ранна физическа травма, може да се оттегли от тялото си и да има проблеми в отношенията си с физическия свят. Една личност, която се чувства безсилна, ще полага всякакви усилия да избягва конфликтите. Онзи, който е израсъл в изолация и е бил пренебрегван, може да не се научи да създава отношения: той ще затвори сърдечната си чакра и ще се оттегли социално.

Прекомерната чакра е твърде объркана, за да бъде полезна във функционирането си. Подобно на задръстването на движението по пътищата чакрата е блокирана от прекалено натрупване и енергията се сгъстява и стагнира. Недостатъчната чакра ограничава енергията и остава стегната, празна и безполезна.

В своето развитие през живота ние вероятно можем да станем прекомерни в някои области и недостатъчни в други. Ако една личност е недостатъчна в първата си чакра, вероятно тя ще бъде прекомерна в горните си чакри. Ако е прекомерно привлечена към това да има власт над другите, ще има проблеми в отношенията. Дори е възможно да показва модели и на недостатъчност, и на прекомерност в една и съща чакра. Например онзи, който е високо емоционален, но е сексуално фригиден, показва и излишък, и недостиг във втората чакра.

Прекомерните и недостатъчните чакри обаче имат някои общи неща. И двете са резултат на стратегии за справяне със стрес, травма или неприятни обстоятелства. И двете ограничават потока на енергията през системата и блокират пълната изява на освобождаващия и на проявяващия ток. Понякога и двете пораждат в резултат дисфункционално поведение и здравни проблеми.

Лекуването на тези дисбаланси е теоретически много просто. Прекомерната чакра се нуждае от разтоварване на енергията, а недостатъчната чакра се нуждае от получаване на енергия. Трудно е обаче да се отвори една чакра, която е била затворена в продължение на четиридесет години, или една прекомерна личност да бъде освободена. Освен това има много подробности, които създават изключения от горното правило. Например ако един човек говори прекалено много като начин на разтоварване, може да не е полезно да го насърчаваме да говори повече. Вместо това е необходимо да подсилим лежащата под това недостатъчност, като например слаба заземеност или емоционална безчувственост. По този начин прекомерната чакра може да подхрани недостатъчната. Онзи, който е силен „визуализатор", може да използва същата сила, за да си представи (и създаде) по-здраво тяло. В усилването на една недостатъчна чакра може да бъде необходимо също така да се създаде опора чрез усилваше на чакрата под нея. Чувството ни за сила (втората чакра). Тези подробности се появяват, когато човек работи по-дълго време със системата.

Красотата на системата на чакрите е в нейната многоизмерност. Към тези дисбаланси може да се подходи словесно чрез обсъждане, физически чрез работа с тялото и движение, духовно чрез медитация, емоционално чрез изследване на чувствата, визуално чрез образи, слухово чрез звуци и практически чрез задачи за външния свят, които усилват определени области от нашия живот.

Рейтинг:
4.8/5 на базата на 8 оценки

Отзиви

Демоните за които се пише това е отрицателната енергия с ляво въртене на полето! В книгата "Физика на Вярата" са описани всички тези неща за които пише тук! В "холографската Вселена" на Майкъл Толбот пише абсолютно същото!
Тези чакри са свързани с "Торсионните полета" самите чакри са изградени от частици неутрино! Неутриното е частица която не участва във взаимодействие с материята но влияят на полево ниво върху психиката. Проблема е че първо се разболява човек на полево ниво и чак след това започва да страда физическото тяло. Лечението се извършва по обратния път.
Цветана
Прекрасна информация, за мен. Много Ви благодаря! Успех!
Кръстев
интересно-полезно-нестандартно;БЛАГОДАРЯ.Продължавай да осветяваш!
Полезна статия
Виж още отзиви
Коментирай
loading...