Назад до Балансиране на Четвърта чакра

Балансиране на Четвърта чакра

  1. Балансиране на Четвърта чакра
  2. Да приемем себе си
  3. Работа с дишането
  4. Работата на тъгата
  5. Да простим
  6. Любовта трябва да се желае и създава
  7. Любовта трябва да надрасне себе си
  8. Запазване баланса на енергиите
  9. Физически упражнения за Четвърта чакра
  10. Медитации за Четвърта чакра

Работа с дишането

Чувствата са антените на душата. Когато чувствата ни са наранени (особено като деца), ние реагираме отбранително и затваряме чувствата си. Описахме сферата на чувствата във сърдечната чакра достигаме до чувствата, използвайки дишането. Когато въздържаме чувствата си, ние сдържаме дишането си. Когато сдържаме дишането, ограничаваме достъпа на живителната храна, въздуха, до нашите клетки и мускули и в резултат притъпяваме себе си. Задълбочаването на дишането позволява потиснатите чувства да достигнат до повърхността и да бъдат задвижени, освобождавайки сърцето от тежестта на тъгата и позволявайки възстановяването на естествения баланс между прибирането и отпускането.

Препоръчително е да се работи върху дишането с доверен приятел или терапевт, който може да действа като контейнер, катализатор или котва за вашите чувства, когато те се появят. Ако не разполагате с някой, който да работи с вас, можете да практикувате дихателни упражнения от йога (наречени пранаяма), което ви помага да отворите гръдния кош и да заредите тялото с жизнената енергия прана, която се намира в елемента въздух.

Наблюдаване на дишането

Повечето от нас не забелязват как дишат. Не чувстваме как задържаме дишането или ограничаваме различни части от корема или гръдния кош. Нашият начин на дишане е нормален за нас.

Първата стъпка в работата върху дишането е да почувствате собственото си дишане и да имате някой, който да наблюдава как дишате. Нека той или тя ви даде обратна връзка за това дали задържате дишането си в някоя част от цикъла. Някои хора се спират за няколко мига, преди да издишат, докато други задържат дишането си за кратко, преди да вдишат отново. Позволете дишането да стане спокойно и балансирано в своя цикъл. Забележете дали дишате от гръдния си кош или от корема си и вижте какво става, когато съзнателно разширите частите, които нормално са били ограничени. Забележете какво пораждат чувствата, поривите и желанията. Опитайте се да не блокирате тези чувства.

Протягане и прибиране с дишането

Едно просто, но дълбоко упражнение за отваряне на сърцето координира движенията на ръцете протягане и прибиране с издишването и вдишването. Ето инструкциите за помощника:

Първа стъпка: Нека приятелят ви легне на постелка със свити колене, така че стъпалата му да имат контакт с пода. Забележете какво е дишането в момента и осъзнайте неговите ритми. Внимателно насърчавайте осъзнаването на частите, които са задържани и които изглежда не се разширяват или не контактуват с дишането. Ако приятелят ви приема спокойно допира, бихте могли да обърнете внимание на задържаните части, като нежно ги докоснете. Помага и лекото масажиране на раменете и ръцете, гръдните мускули, които свързват раменете с гръдния кош, и областта на гърба зад сърдечната чакра. Ако сърдечната област е свита до степен, при която гърбът е свит напред, понякога поставям възглавница под сърцето, което насърчава гърба да се извие в обратната посока. Щом дишането изглежда толкова пълно, колкото е възможно, сте готови за следващата стъпка.

Втора стъпка: Насърчете партньора си да протяга ръцете си напред с всяко издишване и да ги прибира към сърдечната чакра с всяко вдишване. Тези движения трябва да бъдат бавни и съзнателни. Когато се протягаме е полезно да си представяме за какво се протягаме в понятията на любовта. Когато издишваме, си представяме или какво пускаме, или какво даваме на света. Например можем да внушаваме: „Мисли за нещата, които те карат да се чувстваш обичан, и ги прибери към себе си." „Представи си, че пускаш страха от отхвърлянето." „Принеси любовта от своето сърце, когато изтласкваш навън."

След няколко мига може да забележите кое от тези движения е по-лесно за вашия партньор; може да има колебание или блокаж повече в едната посока, отколкото в другата. Просто изкажете това свое наблюдение и вижте дали вашият приятел го съзнава.

Трета стъпка: Застанете над партньора си и хванете ръцете му. Когато той дърпа ръцете си към сърцето си, му окажете леко съпротивление. Когато ги протяга навън, пак му окажете съпротивление. Вашето съпротивление увеличава потока на енергия през ръцете и често отваря блокирани чувства. Отново просто наблюдавайте какво става и дайте обратна връзка за това.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Цветния
Аз имах 10 годишен брак не съм изневерявал нито веднъж на бившата си въпрос на гледна точка е. Сега сме разведени и ми бе много трудно дори да правя и сека но си помислих защо кому е нужно и почнах да си живея живота и след един месец вече бях щаслив че съм се отървал и съм свободен имах усмивка отново а тя да е жива и здрава богу всеки му всичко е в мисълта и как ще се настроиш всичко е само и единствено вътре в теб
Елена Минева
Какво значение има в кое населено място живее?Границите си ги поставяме ние от всякакво естество и степен,ние трябва да ги премахнем,за да ни потръгнат всички аспекти в живота.
Анонимен
Алекс, в кое населено място живееш?
Алекс
Аз от много време се опитвам да преудолея една болка. Обвинявам се за загубата на бившата си връзка. А другия човек е не по-малко виновен, не на нея не и пука. Хем съм наранен и не я понасям, хем се чувствам виновен. И я натрапвам в главата си, вече шест месеца живея в ада. Във голяма депресия съм, и ми е трудно дори и секс да правя, имам заради това и сексуални проблеми. Мъча се но не успявам да забравя и да си простя. Не знам колко още ще издържа така.
iMAG
Всеки прощава.На себе си и на другите.Това не е дълбочинната същност на прощаването. Важно е пътят, по който минаваме, вътрешната трансформация, докато простим.Минавайки по него, ние откриваме своето Себе.Откриваме истинската си същност, завоалирана от нашите предразсъдъци.А тя е- безусловна Любов.Към себе си и към другите.Към Бог.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...