Назад до Балансиране на Четвърта чакра

Балансиране на Четвърта чакра

  1. Балансиране на Четвърта чакра
  2. Да приемем себе си
  3. Работа с дишането
  4. Работата на тъгата
  5. Да простим
  6. Любовта трябва да се желае и създава
  7. Любовта трябва да надрасне себе си
  8. Запазване баланса на енергиите
  9. Физически упражнения за Четвърта чакра
  10. Медитации за Четвърта чакра

Медитации за Четвърта чакра

Калпатару — Дървото на желанията

(Едно предупреждение относно упражнението: внимавайте какво искате - може и да го получите.)

Легнете удобно. Отделете няколко минути, за да се заземите, да се центрирате, да релаксирате мускулите си. Уверете се, че сте в обстановка, която ви вдъхва увереност и спокойствие.

Дишайте дълбоко, вдишване... и издишване... вдишване... и издишване... вдишване... и издишване...

Осъзнайте биенето на сърцето. Вслушайте се в неговия ритъм. Представете си как всяка пулсация на сърцето изтласква кръв в цялото тяло, в сложната мрежа от артерии и вени. Представете си всеки от тези пътища над сърцето като клони на някое дърво, а тези под него - като корените на дървото, изпълнени с живот. Следвайте пътя на кислорода, заедно с неговото изпомпване навън от сърцето, навън от гърдите, към раменете, надолу по ръцете, в дланите и обратно. Следвайте го отново надолу в корема, краката, коленете и стъпалата и обратно нагоре през тялото, дома, към сърцевината. Всяка капка кръв, която преминава през сърцето, се връща, за да бъде освежена отново от въздуха, дъха, живота.

Вашето сърце е свещено дърво. Неговите клони са нишки от тъканта на живота, простиращи се из цялото тяло и след това навън в света. Подобно на кръвта, всичко, което се изхвърля навън, след това се връща отново при вас... центърът, сърцевината, точката на обновление.

Стволът на дървото, това сте вие - вашата сърцевина, вашето същество, вашият централен Аз. От тази сърцевина тръгват корените, основата на дървото. Техните пътища откриват храната и водата, които ви поддържат и ви снабдяват със субстанция. От тази сърцевина никнат клоните, а техните листа са желанията на сърцето. Те улавят слънцето и вятъра, които ви помагат да растете. Те цъфтят и дават плод, и падат на земята, за да пораснат отново. Всичко, което се проявява, накрая се връща отново.

Вдишвайте в сърцето си и усещайте неговата болка и радост . Усетете основата, върху която стои то - вашата среда, живота ви, работата ви. Почувствайте желанията на неговия дух - копнежа, болката, стремежа. Не определяйте този копнеж, а почувствайте неговата същност. Нека чувствата нарастват, вдишвайки ги. Усетете ги в цялото тяло, пулсиращи навън, връщащи се, пулсиращи отново навън.

Представете си, че в това дърво има ято гълъби. Всяка птица носи едно желание, което е скрито в сърцето ви. Промъкнете се вътре в дървото и повикайте с ръка някой от гълъбите да се покаже, да кацне на ръката ви. Когато го стори, доведете гълъба в сърцето си и нека сърцето ви (не умът) да съобщи своите желания на птицата. Нека това да идва от копнежа. Ако в ума се появят някакви конкретни образи - добре, но недейте специално да се стремите към тях. Трябва ви поне миг общуване с този гълъб в сърцето ви.

Когато почувствате, че сте приключили, целунете птицата за довиждане и нежно я пуснете да отлети. Освободете я, за да свърши вашата работа. Нека си отиде, а вие забравете за нея. След това желанието ви ще бъде изпълнено, когато му дойде времето.

Ритуал на признателност

Оформете кръг със свои приятели, които чувствате близки и които са близки помежду си, или седнете срещу своята любима (любим) или приятел, с когото имате силна и дълбока връзка.

Ако имате склонност към магията, направете кръг или отделете известно време, за да се уверите, че вашето време и пространство ще бъдат защитени от нежелана намеса. Отделете известно време, за да се заземите и да се центрирате, дишайте дълбоко и релаксирайте.

Огледайте кръга. Вгледайте се в очите на всеки един от присъстващите поотделно. Помислете си за значението, което всеки от тези хора има за вас - преживяванията, които сте имали заедно, изпитанията, радостите. Помислете за тези преживявания от тяхна гледна точка: какви са били техните усилия, техните страхове, техните радости. Отделете толкова време, колкото е необходимо, и след това затворете очи и се насочете навътре.

Започвайки от изток, вземете човека, който седи там и го поставете в центъра. Нека всички останали от кръга тихо повторят три или четири пъти неговото име. След като това бъде направено, започвайки с човека от лявата страна на този, който сега е в центъра, движейки се по посока на часовниковата стрелка, нека всеки от участниците в кръга за по няколко секунди да каже на човека в центъра какво цени в него. "Спомням си времето, когато ми помогна да поправя колата си." "Ценя начина, по който умееш да слушаш." "Харесвам начина, по който ме караш да се смея." Не допускайте никакви коментари, критика или предложения. Нека има прегръдки и подаръци, ако чувствате, че са подходящи.

Когато всички от кръга са изразили своята положителна оценка, човекът в средата извиква името на следващия и се връща в кръга, като групата повтаря това име, а цялата процедура се повтаря, докато всеки от участниците мине през средата. Заземете и затворете кръга с напяване, раздаване на храна и напитки, музика, и разбира се, ако е възможно, с прегръдка.

Медитация на състраданието

Тази медитация може да бъде извършена самостоятелно (с помощта на въображението), с група или, най-добрият от всички варианти, на място с много хора като например автобусна спирка, ресторант или пейка в парка.

Изберете си място, на което да се настаните удобно и да се отпуснете. Затворете очи, центрирайте се и започнете да дишате дълбоко, надолу в корема, надолу в стъпалата, надолу в земята. Настройте се към вашия пулс и почувствайте неговия ритъм да пулсира в цялото тяло. Вдишвайте в тялото, чувствайки сърцето си, приемайки себе си без уговорки, изпълвайки се с любов, и след това издишайте.

Отворете очи и се огледайте наоколо. Вгледайте се във всеки човек, когото можете да фокусирате ясно, поотделно, като се вглеждате в очите му, вслушвате се в гласа му, наблюдавате действията му. (Ако сте сами, представете си някого, когото познавате или виждате често.) Използвайки дишането, за да поддържате циркулирането на нещата в тялото, погледнете всеки човек, без да го преценявате, без критика, без отвращение или желание. Просто гледайте хората и се концентрирайте върху сърцето на съответния човек. Погледнете как тялото се е оформило около това сърце - представете си неговите надежди и мечти, неговите скрити мъки и страхове. Нека в сърцето ви се роди чувство на състрадание към този човек. Вдишвайте го, почувствайте го, но не се вкопчвайте в него. Изкарвайте го от вас с всяко издишване.

Без думи или движения си представете един поток от енергия да се носи от вашето сърце към неговото. Изпращайте му любов и след това я пуснете. Не се вкопчвайте във връзката, нито отговаряйте по какъвто и да е начин. Нека връзката изчезне и след това преминете към някой друг.

Когато прецените, че сте практикували достатъчно време, затворете очи и се върнете в собствения си център. Почувствайте своето сърце по същия начин, по който възприемахте това на останалите. Дайте на себе си същото чувство на състрадание и любов. Вдишайте го, изпращайки го дълбоко. Освободете.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Цветния
Аз имах 10 годишен брак не съм изневерявал нито веднъж на бившата си въпрос на гледна точка е. Сега сме разведени и ми бе много трудно дори да правя и сека но си помислих защо кому е нужно и почнах да си живея живота и след един месец вече бях щаслив че съм се отървал и съм свободен имах усмивка отново а тя да е жива и здрава богу всеки му всичко е в мисълта и как ще се настроиш всичко е само и единствено вътре в теб
Елена Минева
Какво значение има в кое населено място живее?Границите си ги поставяме ние от всякакво естество и степен,ние трябва да ги премахнем,за да ни потръгнат всички аспекти в живота.
Анонимен
Алекс, в кое населено място живееш?
Алекс
Аз от много време се опитвам да преудолея една болка. Обвинявам се за загубата на бившата си връзка. А другия човек е не по-малко виновен, не на нея не и пука. Хем съм наранен и не я понасям, хем се чувствам виновен. И я натрапвам в главата си, вече шест месеца живея в ада. Във голяма депресия съм, и ми е трудно дори и секс да правя, имам заради това и сексуални проблеми. Мъча се но не успявам да забравя и да си простя. Не знам колко още ще издържа така.
iMAG
Всеки прощава.На себе си и на другите.Това не е дълбочинната същност на прощаването. Важно е пътят, по който минаваме, вътрешната трансформация, докато простим.Минавайки по него, ние откриваме своето Себе.Откриваме истинската си същност, завоалирана от нашите предразсъдъци.А тя е- безусловна Любов.Към себе си и към другите.Към Бог.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...