PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Балансиране на Първа чакра

Балансиране на Първа чакра

  1. Балансиране на Първа чакра
  2. Медитация за заземяване
  3. Заземяване на разума
  4. Физически упражнения за първа чакра

Физически упражнения за първа чакра

Следващите три упражнения от хатха йога служат за стимулиране и освобождаване на енергията от самата чакра:

Скакалец и полускакалец

Хатха Йога скакалецХатха Йога полускакалецЛегнете по корем на пода с ръце под тялото. Дланите допират предната част на бедрата. Държейки краката изпънати в коленете, повдигнете десния крак няколко инча над пода. Задръжте дотогава, докато не ви стане неприятно, и след това повторете същото движение с левия крак. Ако не се чувствате неприятно, повторете същата процедура, повдигайки двата крака едновременно.

Навеждане на главата към коленете

Хатха Йога навеждане на главата към коленетеЛегнете по гръб и релаксирайте. Когато сте готови, протегнете ръце над главата, поемете дълбоко дъх и се изправете до седеж, като продължавате да държите краката изпънати пред тялото. Свийте десния крак и подвийте стъпалото до чатала. Наведете се напред; ръцете са изпънати и протегнати над левия крак. Не се навеждайте отвъд точката, в която започвате да се чувствате неприятно. Опитайте се да откриете прага, от който започва напрежението, и ДИШАЙТЕ в това място, докато стоите в позицията. Задръжте тази позиция от една до две минути, след това се върнете до седеж. Изправете десния крак, свийте левия и повторете упражнението.

След връщане към позата на легнало положение по гръб, върху пода (поза на трупа) за кратка почивка, повторете същата процедура, като се наведете над двата крака. Може би няма да успеете да се изпънете достатъчно, затова не се насилвайте прекалено много. Бъдете внимателни и напрежението ще се успокои по-бързо.

Това упражнение успокоява напрежението в задната част на бедрата и прасците, като освен това изпъва много xyбаво целия гръбначен стълб.

Дълбока релаксация

Това упражнение е от практиката на хатха йога. Нарича се също така и "съзнателна релаксация". По същество тя включва заземяване и релаксация на всяка част на тялото по едно и също време. Добре е да имате запис или някой да ви чете инструкциите с хубав хипнотизиращ глас, но е лесно да го направите и със свой собствен ритъм без команди.

Легнете по гръб и се отпуснете. Уверете се, че сте достатъчно добре затоплени, защото в това упражнение тялото релаксира толкова много, че често настива. Започнете да дишате дълбоко и запазете приятния равномерен ритъм на дишане по време на цялата медитация.

Започнете с повдигане на левия крак на няколко инча над пода. Задръжте дишането за няколко секунди и стегнете всеки мускул в крака си. След това, заедно със струята издишай въздух, релаксирайте всички мускули и нека кракът се стовари върху пода като чувал с картофи. Разклатете го леко, заземете го и го оставете. Повторете с десния крак.

Преминете към дясната ръка, свивайки дланта в юмрук и стягайки всички мускули колкото можете по-здраво. Отпуснете. Сега лявата ръка. Повдигнете... стегнете... задръжте... разхлабете.

Завъртете главата на двете страни, разтягайки всички мускули във врата. Леко повдигнете главата над пода, задръжте, стегнете, разхлабете.

След това сбръчкайте носа, свийте устните и стиснете очите. Задръжте, стегнете, разхлабете. Повторете с отворена уста, изплезен език и опънато лице. Задръжте, стегнете, разхлабете.

Мислено преминете през всяка част на тялото и проверете дали е релаксирана. Започнете с пръстите на краката, стъпалата, глезените, прасците, коленете и бедрата. Уверете се че седалищните ви части са релаксирани, стомахът и гърдите, вдишвайки и издишвайки, вдишвайки и издишвайки бавно и дълбоко. Уверете се, че вратът е релаксиран, а също и устата, езикът, бузите, челото.

Сега си дайте възможност да наблюдавате своето тяло, дишайки спокойно навън и навътре, дълбоко релаксирани. Наблюдавайте мислите си, оставете ги да идват и да си отиват без усилие. Ако искате да направите промени в тялото си, сега е подходящият момент за безмълвни команди и утвърждения. Нека те бъдат положителни, например: "Ще бъда силен", а не "Няма да бъда слаб". Когато сте готови, започнете да свивате пръстите на ръцете и краката и размърдайте ръцете и краката. Отворете очи и се върнете освежени в света.

Почти всичко, което води до контакт със Земята, е заземяващо. Насочването на енергията към стъпалата е първата стъпка. Следващото биоенергетично упражнение е чудесно за тази цел.

Заемете удобен стоеж с ръце покрай тялото. Повдигнете се върху пръстите на краката и след това се спуснете здраво върху петите си, едновременно свивайки краката в коленете. Престорете се, че потъвате в пода. Повдигането и свалянето на ръцете едновременно с повдигането и спускането на тялото може да ви помогне да поставите ударението върху низходящия поток. Повторете това движение няколко пъти като добра разгрявка.

Слон

Хатха Йога - СлонТова също е биоенергетично упражнение, чието предназначение е да зареди с енергия краката. Наведете се напред с леко присвити в коленете крака и докоснете дланите си до пода. Преместете дланите си напред, ако това ви е трудно. Вдишайте и присвийте коленете под ъгъл от около 45 градуса. Издишайте и изпънете коленете докато те почти се изправят, но внимаваите никога да не се стягат. Повтаряйте, докато почувствате разклащането или раздвижването на енергията в краката - обикновено около осем или десет пъти, ако го правите бавно. След това бавно изправете гърба, гръбнакът леко извит, а коремът релаксиран, докато сте в стоеж. Следете за това, да поддържате дишането си цялостно и дълбоко по време на тези упражнения и издавайте звуците, които ви се струват естествени. Свийте няколко пъти коленете, изпънете краката и заемете удобен стоеж, чувствайки резултатите. Повторете толкова пъти, колкото е нужно.

Бутане на стъпалата

Хатха Йога - Бутане на стъпалатаСъщо биоенергетично упражнение. Легнете по гръб и повдигнете крака, като коленете са относително изпънати - но не и изпънати докрай. Избутайте краката си във въздуха, като пръстите им са обърнати към главата. Бутайте с петите. Ако откриете място, което кара краката ви да треперят, задръжте се на това място и дайте възможност на треперенето да продължи, тъй като то зарежда с енергия краката и хълбоците.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

Благодаря много! Периодично се връщам към този тест и информация за чакрите.Много полезно знание.
Вен
Чакрите не са физически органи, но в близост до всяка една от тях се намира жлеза с вътрешна секреция.
Чакрите не са физически органи- а както ги описват йогите -енергийни вихри. Те са разположени вертикално, погледнато отпред , но при поглед отстрани не са по вертикала. По мое мнение не са свързани с трите главни енергийни канала - сушумна - централният, който се асоциира с гръбначния стълб и ида и пингала по които протичат енергиите ин и ян .
Атанас
Има звестно разминаване. В началото пише, че първа чакра е в началото на гръбначния стълб, след това нареждаме мисловно всички чакри над нея. Това изречение не го разбирам: "Toвa нe e гpъбнaчният cтълб, ĸoйтo ce нaмиpa пo-близo дo гъpбa нa тялoтo, a тaзи чacт oт вътpeшнaтa ви чacт, ĸoятo e пoдpaвнeнa нaд вaшия цeнтъp нa тeжecттa."
Немога да повярвам ,всичко е вярно.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...